Katastrofalen začetek reprezentance v nogometni ligi narodov

Za zdaj kaže, da si bodo po klavrnih predstavah slovenske nogometne reprezentance na Nogometni zvezi Slovenije vzeli čas za premislek, kako naprej. Vsekakor položaj v skupini ni rožnat, saj prvo mesto skoraj ni dosegljivo, veliko bliže pa je nenadejan izpad v najnižjo kakovostno skupino.

Sklonjene glave slovenskih reprezentantov po tekmi  na Cipru. Foto: Reuters
Sklonjene glave slovenskih reprezentantov po tekmi na Cipru. Foto: Reuters

KOPER > Selektor Tomaž Kavčič ima doslej s prijateljskih tekem poraza proti Avstriji in Belorusiji ter zmago proti Črni gori, v ligi narodov pa poraza proti Bolgariji z 0:2 ter na Cipru z 1:2. Selektor, ki je v obeh zadnjih tekmah zamenjal kar 19 igralcev, ne beži od odgovornosti, a tudi ne razmišlja o odstopu. “S svojim štabom delamo pošteno. Imam pogodbo, vse drugo pa je na strani zveze. Nimam razloga, zakaj bi ponudil odstop, ker vem, kaj sem v to vložil, kaj je cilj in kako do njega priti. Čez noč pa v nogometu nič ne pride,” je po tekmi na vprašanje, če po neuspešnem začetku mandata razmišlja o predčasnem slovesu od reprezentance, odgovoril Kavčič.

“Zdaj so glave še vroče. Treba se je usesti, analizirati dosedanje igre in potem vleči prave poteze,” pa pravi predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in o tem, ali je selektorjeva prihodnost pod vprašajem, dodaja: “Težko je po nekaj prijateljskih tekmah in dveh v ligi narodov govoriti o tem. Vendar razmišljati je treba o vsem, moramo pogledati, kje so vzroki, in na podlagi ugotovljenega vleči prihodnje poteze.”

Tomaž Kavčič

nogometni selektor

“Nimam razloga, zakaj bi ponudil odstop, ker vem, kaj sem v to vložil, kaj je cilj in kako do njega priti.”

Prvi mož NZS je poudaril, da je treba na slabe predstave slovenske vrste gledati širše. “Moramo vedeti, da je prišlo do menjave generacije v reprezentanci, da se ta še sestavlja, da smo bili na tekmi proti Bolgariji boljši in dobili gola iz praktično edinih bolgarskih akcij ter da smo proti Cipru kljub igri, ki ni bila obetavna, dosegli drugi gol in povedli, ampak zadetek ni bil priznan. To se v nogometu dogaja,” meni Mijatović.

Poudaril je tudi, da so na tej ciprski akciji manjkali nekateri ključni igralci: “Josip Iličić je bolan, Kevin Kampl poškodovan, kljub temu, da je bil Vid Belec včeraj izjemen, nam manjka tudi Jan Oblak, s katerim se moramo pogovoriti, da vidimo, kako in kaj, ter da zadeve potem peljemo tako, kot je treba. Moramo narediti dobre analize in potegniti prave poteze. Igralci so kakovostni, morajo pa postati ekipa in potem bo vse bolje.” Mijatović naj bi se v kratkem sešel z Oblakom in nihče ne bi bil presenečen, če bodo rezultati analize o dosedanjem Kavčičevem delu znani po sestanku.

Trenutna podoba na igrišču je neizprosno slaba: brez prave ideje, izdelanih akcij, začinjeno še z neodgovorno ali pa povsem nezainteresirano igro posameznikov, kot da bi reprezentanti prihajali na podaljšane počitnice. V klubih namreč igrajo več kot kdajkoli v zadnjih letih. “Hočemo dobro igrati, poskušati zmagati, ampak se nam nikakor ne izide. Ne bi pa vedel, zakaj," podobno kot drugi meni debitant Leo Štulac, ki je tudi med tistimi z dobro klubsko formo, in sicer pri italijanski Parmi.

V skupini 3 lige C presenetljivo vodi Bolgarija s polnim izkupičkom. Včeraj je premagala Norveško, ki ima tako kot Ciper 3 točke, Slovenija je še brez točke.


Najbolj brano