V Domu na Krasu nov v.d., kmalu nov direktor

V Domu na Krasu, zavodu za socialno in zdravstveno oskrbo v Dutovljah, že dolgo vre. Na kritične razmere na varovanem oddelku so že lani opozarjali v uradu varuha človekovih pravic, nato so zaposleni napovedali stavko, a jo odpovedali. Nezadovoljstvo se je večalo, razmere naj bi zdaj nekoliko uredili z imenovanjem novega vršilca dolžnosti direktorja Gorana Blaška, čez mesec ali dva pa naj bi zavod dobil tudi novega direktorja.

Se bodo v Domu na Krasu razmere vendarle uredile? Foto: Helena Race
Se bodo v Domu na Krasu razmere vendarle uredile? Foto: Helena Race

DUTOVLJE > Decembra lani so v uradu varuha človekovih pravic opozorili, da so razmere na varovanih oddelkih posebnih socialnovarstvenih zavodov, ki sprejemajo stanovalce po nalogih sodišč, nevzdržne. V Dutovljah so bili primorani takrat stanovalca namestiti celo na hodniku, saj drugje niso imeli prostora zanj. Že takrat je prihajalo tudi do nasilja na oddelku in zaposleni so opozarjali, da so razmere nevarne tako za stanovalce kot za osebje.

Zatem se je nezadovoljstvo le še stopnjevalo in spomladi so zaposleni celo napovedali stavko, a jo nato odpovedali. Opozarjali so na preobremenjenost, izgorelost, pomanjkanje osebja, slabo organizacijo dela ... Direktorica zavoda Herta Sorta je takrat odstopila in vodenje zavoda je prevzela vršilka dolžnosti Vera Kumperščak.

Razmere miri nov v.d.

Na torkovi seji sveta zavoda pa so tudi njo razrešili in vodenje Doma na Krasu je kot v. d. prevzel predsednik sveta Goran Blaško. “Razmere so bile res napete, a zdaj smo se s sindikatoma in delavci dogovorili, da zadeve nekoliko umirimo, vsaj do imenovanja novega direktorja,” pravi Blaško.

Razpis zanj so objavili že avgusta, izbrali so tudi že kandidata, ki zdaj čaka na mnenje lokalne skupnosti, to je sežanskega občinskega sveta, in soglasje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Blaško pričakuje, da bi postopke lahko speljali v mesecu ali dveh in bi nato vodenje doma in reševanje nakopičenih razmer v njem prevzel direktor s polnimi pooblastili.

131 zaposlenih, a mnogo bolnih

Že pred tem bo Blaško sam natančneje pregledal kadrovske zadeve. V zavodu je sicer 175 stanovalcev, zanje pa skrbi 131 zaposlenih. “A kar nekaj jih dela po štiri ure, precej je bolniških odsotnosti, tudi dolgotrajnih,” pravi Blaško in dodaja, da so se zadeve kopičile tudi zato, ker jih prejšnje vodstvo ni sproti reševalo in odnosi so se skrhali.

Pred dnevi je spet prišlo tudi do nasilja na varovanem oddelku, zato so v zavodu najeli zunanjo varnostno službo. “Gre za stanovalca, ki je prišel po nalogu sodišča in za katerega smo napisali mnenje, da bi moral biti nameščen v drugačno ustanovo. Kljub temu smo ga morali v zavodu sprejeti. Če se bo vrnil ali prišel kdo drug s podobno anamnezo, bomo v prihodnje spet najeli varnostnike, da ne bi prišlo do težav,” napoveduje Blaško.


Najbolj brano