“Za spomenik Vilfanu je bil že skrajni čas”

Na Kidričevi ulici, pred tako imenovanim “kremljem”, bo od sobote naprej stal še en spomenik. Doprsni kip bo posvečen spominu na Jožo Vilfana, partizana in enega od organizatorjev narodnoosvobodilnega boja na Primorskem.

Kip  bo stal  le nekaj korakov od spomenika Vilfanovemu sodobniku 
in prijatelju Alešu Beblerju.  Foto: Vesna Humar
Kip bo stal le nekaj korakov od spomenika Vilfanovemu sodobniku in prijatelju Alešu Beblerju.  Foto: Vesna Humar

NOVA GORICA > Kot je povedal Štefan Cigoj, eden od pobudnikov za postavitev spomenika, član območnega odbora Zveze združenj borcev za vrednote NOB, sicer pa diplomat in politik, ki je dr. Jožo Vilfana tudi osebno poznal, je čas za to dejanje dozorel že zdavnaj: “Z gotovostjo lahko rečemo, da brez njega naše mesto ne bi bilo takšno, kot je. Za spomenik Vilfanu je bil skrajni čas.”

Intelektualcu, pravniku, diplomatu in politiku sta območno združenje ZZV NOB in Goriški muzej pred desetimi leti posvetila simpozij. Sin znanega odvetnika in politika Josipa Vilfana se je rodil v Trstu, diplomiral iz prava in se, kot poudarja Cigoj, kljub temu, da je bil iz premožne buržujske družine, že v zgodnjih 30-ih letih pridružil komunističnemu gibanju. Z rodno Primorsko se je znova tesno povezal leta 1943, ko je postal predsednik Narodnoosvobodilnega sveta za primorsko Slovenijo.

Kot poslanca zvezne skupščine so ga izvolili prav na Goriškem. Tako rekoč do upokojitve je bil generalni sekretar Josipa Broza Tita in velja za enega od kreatorjev politike neuvrščenosti.

Ob postavitvi spomenika bodo ponovno natisnili zbornik, ki je nastal na simpoziju, in ga dopolnili s spomini Vilfanovih vnukov. Ob prisotnosti sina, dr. Boštjana Vilfana, bosta spomenik odkrila eden od vnukov in Janez Stanovnik, ki bo tudi slovesni govornik. “Res smo hvaležni, da je tudi tokrat, kljub temu, da ga zdravje zelo obremenjuje, pristal na prihod” je povedala predsednica območnega združenja Katjuša Žigon in napovedala, da častni predsednik združenja, ki je skupaj z Vilfanom sedel na mirovni konferenci v Londonu, pride tudi na primorsko proslavo v Komen.

Ob ZZB NOV so postavitev spomenika, ki ga je izdelala akademska kiparka iz Vipave Anja Kranjc, podprli še novogoriški občina in KS ter in Slovenska kulturno gospodarska zveza. Kot je povedal njen operativni tajnik Marino Marsič, si je Vilfan glasno prizadeval za Slovence, ki so ostali zunaj meja matične države, zaradi česar je bil med njimi zelo cenjen: “Vilfan je bil nosilec vrednot nove povojne Evrope, ki jih moramo v aktualnem trenutku, ko naši državi in celotna unija drsijo v zaskrbljujoče smeri, še toliko bolj poudarjati.”


Najbolj brano