Yaris se ne pusti povoziti času

Preizkusili smo prenovljenega japonskega malčka, ki se po novem ponaša z 1,5 litrskim motorjem, ki nadomešča že skoraj večnega 1,33 litrskega bencinarja. Testni primerek yarisa je bil odet v dvobarvno črnomodro kombinacijo, s katero je tudi bolj zadržana toyota ostala v trendu.

Kljub dvobarvni izvedbi ostaja yaris klasika med manjšimi avtomobili.
Kljub dvobarvni izvedbi ostaja yaris klasika med manjšimi avtomobili. 

Novi motor se lahko pohvali z nekoliko boljšo odzivnostjo in solidno porabo, a kljub 111 konjičkom čudežev ne pričakujte, predvsem na kakšnih avtocestnih klancih. Poraba goriva se je na našem testu gibala med petimi in šestimi litri na sto prevoženih kilometrov, kar je dovolj dober podatek glede na motorno prostornino.

Še najbolje se znajde na mestnih ulicah, kjer za živahnost poskrbi šeststopenjski ročni menjalnik, ki s svojimi kratkimi prenosi poskrbi za sunkovite poskoke od semaforja do semaforja. Vožnja je malce boljša kot pri predhodniku, tudi ob višjih hitrostih in v ostrejših ovinkih, a je kljub vsemu njegova prvotna naloga ponuditi uravnovešeno, zanesljivo in udobno lego pri običajnih hitrostih.

Avtomobil v številkah

Motor: bencinski 1496 ccm/82 kW, izpust 109 g/km

Poraba na testu: 6,0 litra na 100 km

Hitrost in pospešek: 175 km/h, 11,2 sekunde do 100 km/h

Cena osnovnega modela: 12.500 evrov

Cena testnega vozila: 16.370 evrov

Več podatkov: www.toyota.si

Bolj prostoren kot je videti

Sicer pa yaris ostaja predvsem dobro zamišljen in dovršen avtomobil, ki lahko poleg funkcije mestnega malčka opravi tudi kakšen majhen vikend pobeg za štiričlansko družino. Precej zračna kabina in 286 prtljažnih litrov so za ta segment dovolj dobra merica, da ga lahko pohvalimo. Izboljšali so tudi kakovost nekaterih materialov, števci pa so dobili nov, 4,2-palčni barvni ekran za prikazovanje podatkov iz potovalnega računalnika.

Komu je namenjen

Ta uporabna mala-velika toyota bo zadovoljila širok krog voznikov, od previdnega upokojenca do živahne mladenke z malo vozniškimi izkušnjami, morda tudi kombinacijo obeh. Vsekakor pa bodo številni dodatki in dvobarvna kombinacija razveselili vse, ki bi tudi s precej običajnim avtomobilom radi malce izstopali.


Najbolj brano