V Stožicah se za slovenske odbojkarje začenja generalka pred SP

V ljubljanski Areni Stožice se jutri ob 18. uri s tekmo Slovenija : Kanada začenja generalka naše moške članske odbojkarske reprezentance, ki bo prihodnji teden prvič v svoji zgodovini začela tekmovati na svetovnem prvenstvu. V Ljubljani gostujeta tudi svetovni velesili Iran in ZDA.

V ljubljanski Areni Stožice se jutri ob 18.  uri s tekmo Slovenija : 
Kanada začenja  generalka naše moške članske odbojkarske  
reprezentance, ki bo prihodnji teden prvič v  svoji zgodovini začela 
tekmovati na  svetovnem prvenstvu.
V ljubljanski Areni Stožice se jutri ob 18. uri s tekmo Slovenija : Kanada začenja generalka naše moške članske odbojkarske reprezentance, ki bo prihodnji teden prvič v svoji zgodovini začela tekmovati na svetovnem prvenstvu.  

LJUBLJANA > Pred prvo udeležbo naše moške članske reprezentance na svetovnem prvenstvu (prva tekma bo 12. septembra v Firencah z Dominikansko republiko) se je za Slovence v ljubljanski dvorani Stožice začela štiridnevna generalka z odbojkarskimi velesilami.

Za ogrevanje so reprezentanti (člani izbrane vrste so tudi Primorci Mitja Gasparini, Dejan Vinčič in Jani Kovačič) v torek zvečer za zaprtimi vrati igrali z Avstralijo - trikratno udeleženko olimpijskih iger, kamor se Slovenci še niso uvrstili. Gostje so bili boljši z 2:3 (20, -16, 19, -21, -10). Prve tri nize so Slovenci odigrali v najmočnejši postavi - tudi z Gasparinijem, Vinčičem in Kovačičem. Nato so priložnost dobili rezervisti.

Spored turnirja v Stožicah, jutri - Kanada :Slove nija (18), ZDA : Iran (21.15); v petek - ZDA : Ka nada (17), Slovenija : Iran (20); v soboto - Slovenija : ZDA (18), Iran : Kanada (21.15).

Selektor Slobodan Kovač s pristopom premešane ekipe ni bil zadovoljen: “Naša posamična kakovost je boljša. Vodili smo in bi tekmo morali dobiti. Lani smo bili v drugi skupini svetovne lige boljši od Avstralcev in smo se uvrstili v prvo skupino, ki jo je mednarodna zveza nato spremenila v elitno komercialno ligo narodov, kamor je Avstralce povabila, nas pa ne. Mi bi to jezo morali stresti na igrišču in z zmago nad njimi pokazati, da je mednarodna zveza z neupoštevanjem našega uspeha v drugi skupini naredila napako. Še posebej zato od fantov pričakujem nadaljevanje dokazovanja naše kakovosti na SP v Italiji.”

Pravi tekmovalni naboj bo v Stožicah čutiti od jutrišnjega do sobotnega večera, ko bo tam mednarodni turnir Ljubljana Volleyball Challenge. Gre za najmočnejše odbojkarsko tekmovanje na naših tleh doslej. Slovenci se bodo po vrsti pomerili z udeleženkami svetovnega prvenstva - z odbojkarskimi velesilami Kanado (šesta na svetovni lestvici), Iranom (osmi) in ZDA (druge). Ljubiteljem odbojke se obeta obilo vrhunskih potez, pa čeprav bodo vse udeleženke turnirja svoje glavne adute in pred vsem temeljne taktične zamisli skrivali. Dnevne vstopnice (cena je pet evrov) so še na voljo.

Selektor Kovač je glede ljubljanskega turnirja in prisotnosti primorske odbojke na njem povedal še naslednje: “V načrtu je, da uvodno tekmo s Kanado odigramo z vsemi odbojkarji, potem pa bo vedno več bremen na igralcih, na katere računam v prvi šestorki. Mitja Gasparini in Jani Kovačič sta povsem zdrava. Nekaj težav je med pripravami imel organizator Dejan Vinčič. Zato ga nekoliko manj obremenjujem, a je svoje minute na tekmi z Avstralijo dobro opravil. Na položaju blokerja imamo kar močno konkurenco. Zaenkrat sem se za sodelovanje na pripravah zahvalil Danetu Mijatoviću in ocenil, da nam bo bolj prav prišel član ACH Volleya Uroš Pavlović, vendar je to trenutno stanje. Končna sestava ekipe za SP še ni bila poslana na mednarodno zvezo. Lahko se še kaj spremeni. Od lanskih nosilcev igre letos ne računam le na blokerja Danijela Koncilijo, ki je lani tožil, da je preobremenjen, v novem reprezentančnem ciklu pa bodo - če bom še tu - vrata spet odprta.”

Naši odbojkarji in navijači so z mislimi sicer že pri svetovnem prvenstvu. Slovenska kvota vstopnic za skupino A v Firencah je skoraj razprodana. Ker tam igra tudi Italija, je bilo zanimanje za večino tekem izjemno. Žal to velja tudi za tekme Slovenije z Belgijo, Argentino, Italijo in Japonsko. Nekaj vstopnic je še na voljo za otvoritveno tekmo Slovencev z Dominikansko republiko.

Predsednik OZS Metod Ropret sicer verjame, da bo število navijačev tam precej večje od števila vstopnic (okoli 600), ki jih je OZS prejela in posredovala v prodajo. Mnogi so si vstopnice priskrbeli v lastni režiji. O navijaški podpori ne dvomi niti kapetan Tine Urnaut, ki se v Italiji počuti kot doma: “Vem da nas čakajo polne dvorane, pa čeprav Firence nimajo odbojkarskega prvoligaša. Gotovo bo veliko navijačev tudi iz bližnje Modene, kjer igram. Manjkajo nam tekme iz lige narodov, kamor nismo bili povabljeni, s tem pa tudi pravi tekmovalni ritem. Tega moramo sedaj na vrhunskem turnirju v Ljubljani ujeti in priti z dobro igro na svetovno prvenstvo.”


Najbolj brano