Miha Zajc: “Priložnost moram izkoristiti”

Zgolj slabe tri dni imajo na voljo nogometaši zbrani na reprezentančnih pripravah za pripravo na prvega tekmeca v ligi narodov, Bolgarijo. Med nosilce igre mlajšega vala se s hitrimi koraki prebija tudi Miha Zajc.

Miha Zajc Foto: Ervin Čurlič
Miha Zajc Foto: Ervin Čurlič

BLED > Primorec, ki ni okusil članskega igranja v primorskem klubu, nekdanji nogometaš Bilj, Brava, Interblocka, Olimpije in Celja, ima tokrat veliko priložnost za dokazovanje. Kadrovski premiki v izbrani vrsti (reprezentančna upokojitev Valterja Birse) in bolniška odsotnost Josipa Iličića bodo priložnost za 24-letnega ofenzivnega vezista ali napadalca Miho Zajca, ki je tako skoraj edina “desetica” v izbrani vrsti. Za Šempetrcem je uspešna sezona, saj se je z Empolijem prepričljivo vrnil med italijanske prvoligaše. V reprezentančnem dresu je navdušil na tekmi s Črno goro, ko je najprej izsilil enajstmetrovko, potem pa zadel za 2:0.

Po nekaterih ocenah ste v uvodnem delu sezone najbolje ocenjeni igralec pri Empoliju.

Miha Zajc

nogometni reprezentant

“V športu je velikokrat prisoten tudi faktor sreče, da si ob pravem času na pravem mestu.”

“Z uvodom v sezono moram biti zadovoljen, prav tako s formo. Relativno dobro smo začeli, jasno pa je, da se bomo borili za obstanek v serie A. Bomo videli, kako bo, ko pridejo močnejše ekipe in kako se bomo odzvali po nastopih, ko nam ne bo šlo.”

V minuli sezoni ste v igro še prihajali s klopi, potem pa ste postali vse bolj pomemben igralec. Kaj se je zgodilo oziroma spremenilo?

“V začetku res nisem veliko igral, po zamenjavi trenerja (Vincenza Vivarinija je zamenjal Aurelio Andreazzoli, op. a.) pa sem dobil veliko več priložnosti. Za vsakega nogometaša je to zelo pomembno, saj si s tem dviga samozavest.”

Kaj vas najbolj navdušuje v Italiji?

“Poleg nogometa nedvomno tudi prijetno okolje za vsakdanje življenje. Serie A je s prihodom Cristiana Ronalda zrasla v očeh javnosti v konkretnejšo ligo. Z leti liga postaja bolj gledljiva, kot je bila.”

Kaj si obetate ob odsotnosti Josipa Iličića?

“Glede na to, da je Iličić bolan, moram njegovo odsotnost izkoristiti. V športu je velikokrat prisoten tudi faktor sreče, da si ob pravem času na pravem mestu. Na tebi pa je potem, da to izkoristiš.”

Sami se ne izpostavljate posebej, pa vendar postajate vse bolj pomemben posameznik v reprezentanci?

“Najbolj pomembna je ekipa, enako razmišljam, ko igram za Empoli in ko sem v reprezentanci. Na vsaki tekmi pa pride nekdo do izraza, mogoče sem v Podgorici jaz z zadetkom. Ampak najpomembnejše je, da funkcioniramo kot ekipa. Tekma s Črno goro mora biti temelj za pot te reprezentance.”

Prenovljena reprezentanca je prvi dve prijateljski tekmi izgubila. Kaj bo ključ do konsolidacije?

“Ključno je, da začnemo serijsko zmagovati, saj se z uspehi dviga samozavest in ekipa raste. Pomembno je, da gremo na vsaki tekmi na zmago. Kakovost imamo, a jo moramo potrditi tudi na terenu.”

Koliko sploh veste o ligi narodov in o njenem tekmovalnem sistemu?

“Po pravici povedano bolj malo in se moram še malo podučiti. V vsakem primeru je dobro, da je prisoten nek tekmovalni naboj in da se skozi to tekmovanje lahko prebiješ na evropsko prvenstvo. A najbolj pomembno bo, da pokažemo pravo igro in zmagamo. Potem bo laže delati.”


Najbolj brano