Kolikšna bo bera žlahtnih kovin?

V Innsbrucku se bo jutri začelo svetovno prvenstvo v športnem plezanju, na katerem bo Slovenijo zastopala najmočnejša delegacija doslej. Slovenijo bo v novem olimpijskem športu zastopalo kar 17 tekmovalcev, devet v ženski in osem v moški konkurenci.

Janja Garnbret se je že zasidrala v sam svetovni vrh. Foto: Luka Fonda/PZS
Janja Garnbret se je že zasidrala v sam svetovni vrh. Foto: Luka Fonda/PZS

LJUBLJANA > Slovenijo bo zastopala najmočnejša delegacija doslej. Janja Garnbret, Mina Markovič, Jernej Kruder, Domen Škofic, Gregor Vezonik, Katja Kadić in Vita Lukan bodo najmočnejša slovenska orožja v prestolnici avstrijske zvezne dežele Tirolska.

Selektor in trener Gorazd Hren je imel sladke skrbi z deljenjem vabil. “Seznam vrhunskih plezalcev v naši reprezentanci je res dolg. Izkoristili smo vse kvote. Tako močne ekipe še nismo imeli,” je poudaril včeraj. Na SP ne bo manjkal nihče od športnih plezalcev in plezalk, ki iz leta v leto skrbijo za izjemno bero slovenskih dosežkov v težavnosti in balvanih. V ekipi so štirje skupni zmagovalci svetovnih pokalov, še sveži zmagovalci tekem svetovnega pokala, trije nosilci kolajn s svetovnih prvenstev, aktualna svetovna prvakinja ter dva nekdanja svetovna podprvaka.

17

slovenskih tekmovalcev odhaja na svetovno prvenstvo

V Innsbrucku bodo podelili komplete medalj v težavnosti, balvanih in hitrosti ter olimpijski kombinaciji treh disciplin, kar pomeni, da bo prvenstvo tudi nekakšna generalka za poletne olimpijske igre leta 2020 v Tokiu, kjer bo športno plezanje doživelo olimpijsko premiero. Olimpijske vstopnice bodo delili na svetovnem prvenstvu, ki bo prihodnje leto prav na prihodnjem prizorišču olimpijskih iger v Tokiu.

V vseh posameznih disciplinah in kombinaciji bodo tekmovali prva slovenska zvezdnica v vertikali Janja Garnbret, skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji v zadnjih dveh sezonah; Jernej Kruder, ki se je letos prvič ovenčal z naslovom skupnega zmagovalca svetovnega pokala v balvanih; Domen Škofic, ki je skupni zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti postal leta 2016; Katja Kadić, ki je v skupnem seštevku letošnjega balvanskega pokala končala na petem mestu; predstavniki podmladka Vita Lukan,Mia Krampl, Urška Repušič in Luka Potočar.

V balvanih in težavnosti se bo preizkušala po kilometrih preplezanih sten in starosti veteranka v slovenski izbrani vrsti, trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti Mina Markovič.

Slovenske športne plezalke so s svetovnih prvenstev prinesle devet kolajn, tudi dve najžlahtnejši, Nosilec edine moške kolajne s SP je Kruder, ki je bil srebrn pred štirimi leti v Münchnu v balvanih. STA, RM


Najbolj brano