So dekleta le plesala in pila?

Ukrajinka, ki je pred sedmimi leti prišla v Slovenijo in začela delati kot plesalka, trdi, da je v lokalih družine Vatovci le plesala striptiz in se družila z gosti. Na koprskem sodišču se nadaljuje sojenje četverici, ki ji specializirano tožilstvo očita, da je s prostituiranjem 13 deklet zaslužila najmanj 77.000 evrov.

Pred sedmimi leti so kriminalisti preiskali tudi prostore izolske 
gostilne Parangal, ki je v lasti družine Vatovci.  Foto: Sijan Pretnar
Pred sedmimi leti so kriminalisti preiskali tudi prostore izolske gostilne Parangal, ki je v lasti družine Vatovci.  Foto: Sijan Pretnar

KOPER > “Za delo v Sloveniji mi je povedala znanka, šele ko sem prišla sem, sem izvedela, kaj bom počela. Zaposlila sem se kot plesalka,” je svojo izpoved začela 35-letna Ukrajinka, ki je prišla v Slovenijo pred sedmimi leti. Po dveh letih je zamenjala poklic, pred štirimi leti pa se je poročila in zdaj streže gostom v enem od istrskih lokalov. V Ukrajini je diplomirala iz ekonomskih ved.

Ukrajinka je pričala kot domnevna žrtev obtoženih Fadila Vatovcija, njegovega sina Fatmirja Patrika, hčerke Sanije in Nebojše Mišeljića, ki naj bi po mnenju specializiranega tožilstva služili s prostituiranjem deklet iz Dominikanske republike, Filipinov in vzhodnoevropskih držav. Z izkoriščanjem 13 deklet naj bi člani združbe od začetka leta 2008 do konca leta 2011 v Piranu, Luciji, Izoli in Sežani zaslužili najmanj 77.000 evrov. Na sojenju se četverica ni zagovarjala, v preiskavi pa so zanikali krivdo.

“Nihče me ni silil v prostitucijo”

Ukrajinka je povedala, da je bil njen delodajalec Fadil Vatovci, ki ji je tudi pomagal urediti vse potrebne listine, da je delala pri njem v Simonovem zalivu in v Luciji, nato pa je šla delat k drugemu najemniku bara na Belvederju. “Kaj ste delali pri Vatovciju?” je zanimalo tožilca Jožeta Levašiča. “Delala sem kot plesalka z dodatnim konzumiranjem pijače,” je odgovorila. “So vas silili ali povedali, da bi bilo prav, če bi se prostituirala?” jo je vprašala sodnica Orjana Trunkl. “Ne,” je zatrdila Ukrajinka. “Pa ste se kdaj prostituirali?” je nadaljeval tožilec. “Ne. Za druga dekleta pa ne znam povedati,” je odgovorila.

Pojasnila je, da je delala vsak dan v tednu od desetih zvečer do petih zjutraj. Za to delo naj bi dobila 750 evrov, od česar naj bi jim delodajalec vzel nekaj za stanovanje. Po dekleta je ob pol desetih zvečer prišel voznik s kombijem, jih odpeljal v bar, tam so se preoblekla in se začela družiti z gosti. Od vsake pijače, ki so jo popile z gostom, jim je delodajalec plačal 20 odstotkov. Ponavadi so pile šampanjec ali koktejle.

13 prostitutk naj bi obtoženi zlorabljali v nočnih lokalih, 77.000 evrov naj bi zaslužili z njimi.

Plesala le striptiz

Na vprašanje, kakšne plese je izvajala, je povedala, da so dekleta plesala po programu na odru, lahko pa so izvajale tudi zasebne plese. “Je šlo za erotične plese, lezbo plese?” je vprašal tožilec. “Ne, ni mi znano. Se ne spominjam,” je odgovorila. “Pa striptiz ples?” je nadaljeval tožilec. “Ja, to pa sem plesala,” je priznala. Tožilec jo je vprašal, kako izgleda striptiz ples, odvetniki so temu nasprotovali, češ da je to splošno znano, Ukrajinka pa je pojasnila, da se dekle ob plesu počasi slači, na koncu odvrže vse obleke, “nekaj na hitro skoči ven”, se zakrije in konča s plesom.

Na vprašanje odvetnice Monike Mavsar je odgovorila, da ni imela občutka, da bi jo delodajalec izkoriščal oziroma premalo plačal za tisto, kar je delala. Na vprašanje odvetnika Renata Dukića pa je potrdila, da je dobila odstotke od pijač, ki sta jih spila z gostom, in od striptiz plesa. Obtožena Sanija Vatovci jo je na koncu vprašala, ali so ji rekli, da lahko kadarkoli gre, če se počuti slabo ali če noče opravljati tega dela. Ukrajinka je odgovorila, da je to res, da so ji res tako rekli. Sicer pa je tudi sama, tako kot vsa dekleta, pred začetkom dela podpisala izjavo, da ne bo uživala drog, alkohola in da se ne bo ukvarjala s prostitucijo.

Denar ji je dajal fant

Na prejšnji obravnavi je pričala tudi 41-letna Kubanka, ki je v azilnem domu v Ljubljani povedala, da se v Izoli in Luciji dogaja prostitucija. Na sodišču je pojasnila, da je takrat živela s Koprčanom, ki ji ni povedal, da je poročen, da je z njim takrat veliko pila in da je možno, da sta takrat zahajala v te lokale.

Pričali sta še Slovakinji, ki pa sta bili v lokalih le čistilki in pomožni točajki, na koncu pa še Moldavka, ki pa je bila plesalka. Na sodišču je trdila, da v lokalih ni izvajala niti striptiza, v preiskavi pa je priznala, da se je slačila pred gosti. Na vprašanje, od kod ji toliko denarja, da ga je pošiljala svojim domačim v Moldavijo, je odgovorila, da je imela takrat fanta in da ji je denar dajal on.

Na zadnji obravnavi so brali poročila tajnega delavca, ki je razkrinkal dogajanje v lokalih, vendar so odvetniki zahtevali, naj ga sodišče neposredno zasliši. Sojenje se bo nadaljevalo.


Najbolj brano