Aleksandra Pivec s podporo odbora DZ za kmetijstvo

Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes predstavitev kandidatke za kmetijsko ministrico Aleksandre Pivec ocenil kot ustrezno. Kandidatka je pri prioritetah med drugim navedla zagotavljanje varne hrane, odziv na podnebne spremembe in pripravo na prihodnjo finančno perspektivo.

Kandidatka Desusa za kmetijsko ministrico Aleksandra Pivec je 
prepričala parlamentarni odbor za kmetijstvo. Foto: STA
Kandidatka Desusa za kmetijsko ministrico Aleksandra Pivec je prepričala parlamentarni odbor za kmetijstvo. Foto: STA

LJUBLJANA > Aleksandra Pivec, ki je kandidatka na predlog stranke DeSUS, je med cilji ministrovanja na podlagi koalicijske pogodbe navedla povečanje samooskrbe s kakovostno hrano znanega porekla, zagotavljanje višje dodane vrednosti za slovenske pridelke in promocijo lokalno pridelane hrane, dobro obveščenost potrošnikov o izvozu živil ter korektne odnose v celotni prehranski verigi.

Veliko pozornost namerava nameniti upravljanju s tveganji, ki jih prinašajo podnebne spremembe, ter težavam zaradi staranja prebivalstva na kmetih in pogojem za mlade prevzemnike kmetij. Želi čim bolj učinkovito upravljanje z državnimi gozdovi.

Pomembno bo pripraviti podlage za črpanje evropskih sredstev v prihodnji finančni perspektivi, je poudarila in spomnila, da je osnovni razrez že narejen, da pa bodo imele države več odgovornosti pri pripravi svojih strategij, zato bo potrebno sodelovanje vseh deležnikov, od stroke, kmetovalcev do politike.

Odbor je njeno predstavitev kot ustrezno podprl z 10 glasovi za in šestimi proti. Člani odbora iz vrst opozicije so bili kritični, da kandidatka ni ponudila konkretnih odgovorov, kako in kdaj bodo posamezni ukrepi izvedeni, ter da ni sodelovala pri pisanju koalicijske pogodbe. Kritični so bili do politike prejšnjega kmetijskega ministra Dejana Židana in med drugim izpostavili delovanje družbe Slovenski državni gozdovi. Pivčeva je dejala, da se zavzema za transparentnost delovanja te družbe, med drugim tudi za revizijo s strani računskega sodišča.


Najbolj brano