Začenja se zbiranje podpisov podpore za kandidate na lokalnih volitvah

Z današnjim dnem začenjajo teči roki za izvedbo volilnih opravil pred lokalnimi volitvami, ki bodo 18. novembra. Na njih bodo volilke in volilci izbirali nova vodstva v 212 občinah. Od danes pa lahko na upravnih enotah že overijo podpise podpore kandidatom in kandidatnim listam.

Skupinam volilk in volilcev ter strankam se bo čas za vložitev 
kandidatur iztekel 18. oktobra. Foto: STA
Skupinam volilk in volilcev ter strankam se bo čas za vložitev kandidatur iztekel 18. oktobra. Foto: STA

SLOVENIJA > Kandidata za člana občinskega sveta oziroma listo kandidatov mora s podpisi podpreti najmanj odstotek volilcev v volilni enoti na dan razpisa volitev, vendar ne manj kot 30 in ne več kot 1000.

Za vložitev kandidature za župana se zahtevajo podpisi najmanj dveh odstotkov volilcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, vendar ne manj kot 15 in ne več kot 2500.

Politične stranke kandidate in kandidatne liste določijo v skladu s svojimi pravili na tajnem glasovanju. Tako skupinam volilk in volilcev kot strankam se bo čas za vložitev kandidatur iztekel 18. oktobra.

Ministrstvo za notranje zadeve je danes na svoji spletni strani objavilo število volilnih upravičencev v posamezni občini oziroma volilni enoti. Skupaj jih je v Sloveniji 1,703.712. Občinske volilne komisije pa bodo javno objavile potrebno število podpisov volilcev za vložitev kandidature za župana in za kandidaturo oziroma listo kandidatov za člane občinskega sveta v posamezni volilni enoti.


Najbolj brano