V reprezentanco se je vrnil Milivoje Novaković

S klubskim tekmovalnim premorom v ospredje stopa novo reprezentančno tekmovanje - liga narodov. Včeraj popoldne slovenska reprezentanca še ni bila popolna, saj so nekateri igralci zaradi poznih nedeljskih tekem še prihajali v domovino. Izbrano vrsto ta teden čakata tekmi z Bolgarijo doma in Ciprom v gosteh.

Milivoje Novaković, novi tehnični vodja strokovnega štaba A 
reprezentance, se je po lanskem slovesu od aktivnega igranja 
pojavil tudi na sobotni prireditvi v Biljah. Foto: STA
Milivoje Novaković, novi tehnični vodja strokovnega štaba A reprezentance, se je po lanskem slovesu od aktivnega igranja pojavil tudi na sobotni prireditvi v Biljah. Foto: STA

BLED > Na Bledu je bilo včeraj že kar jesensko, z dežjem in tudi s temperaturo daleč od poletne. Zaradi zasedenosti hotela na Brdu se je tokrat morala slovenska reprezentanca preseliti nekoliko severneje. Med zamudniki sta bila tudi Primorca Miha Mevlja in Leo Štulac (slednji zaradi obiska zobozdravnika), zamujal je tudi Kevin Kampl, ki se je v hotelu pojavil slabi dve uri po napovedanem zboru, ko so bili igralci na kosilu.

Pričakovati je bilo, da bo osrednja tema še vedno odsotnost Jana Oblaka (ne nazadnje je sam za STA dejal, da NZS ni obvestila javnosti na način, kot je bila poslana prošnja iz Atletica). Ker ta ni imela dodatnih pojasnil, je skušal tiskovni predstavnik Matjaž Krajnik že na začetku medijskega termina vprašanja na to temo preprečiti. Kajpak neuspešno. Neposredno je bilo vprašanje postavljeno tudi kapetanu in najstarejšemu reprezentantu Bojanu Jokiću: ali se Oblak izogiba reprezentanci, ker ni dobil kapetanskega traku? “On je izjemen fant in profesionalec, sam tudi najbolje ve, če je poškodovan, oziroma če ga kaj boli ali ne. Želimo mu, da se čim prej pozdravi in vrne v reprezentanco, ker ga potrebujemo,” je dejal. Včeraj so se na to temo oglasili tudi pri madridskem Atleticu in v sporočilu za javnost zapisali, da bo Oblak v reprezentančnem premoru skušal odpraviti težave z ramenom.

Milivoje Novaković

tehnični vodja reprezentance

“Potreben bo čas, ker smo sredi zamenjave generacije.”

Novost pred prvimi tekmami, ki v obdobju selektorja Tomaža Kavčiča štejejo zares, je vrnitev dolgoletnega reprezentanta Milivoja Novakovića. Sedma sila je z Novakovićevo vrnitvijo skušala zmesti napadalca Andraža Šporarja, ki je v prvih tednih nove sezone v zelo dobri formi. “Če bo kandidiral za igranje, potem ima seveda prednost pred mladimi,” se je dobro znašel Šporar. Novaković seveda ne bo več oblekel reprezentančnega dresa, je pa postal tehnični vodja strokovnega štaba. “S svojimi izkušnjami bom pomagal po najboljših močeh in upam, da bo sodelovanje dobro. Moja naloga bo povezava med selektorjem in igralci. Reprezentanci sem veliko dal in jo zelo dobro poznam. Včasih sem igral tudi poškodovan, vem, kako deluje sistem, prav tako poznam fante. Potreben bo čas, ker smo sredi zamenjave generacije,” je poudaril Novaković. Njegova naloga bo tudi ponovna vzpostavitev kulta reprezentance v spremenjenih kadrovskih okoliščinah. “Potrebujemo potrpljenje. Jaz sem pripravljen pomagati na vseh področjih, odločitve na igrišču pa sprejemajo igralci. Brez želje, bojevitosti in kolektivne igre pa na igrišču ne more biti uspeha. In prav je, da se to ve,” dodaja Novaković.

Član Spala Jasmin Kurtić je eden tistih reprezentantov (k sreči jih ni malo), ki so na začetku nove klubske sezone v formi, med drugim je z zadetkom odločil tekmo z Bologno, sicer pa meni, da je vzdušje v italijanskem prvenstvu s prihodom Cristiana Ronalda drugačno. “Osredotočimo se na prihajajoče tekme in na tiste igralce, ki smo tu. Sam zelo spoštujem Oblaka, ampak tudi ostali igralci si zaslužimo spoštovanje. Izhodišče za tekmi z Bolgarijo in Ciprom mora biti zadnja zmaga na prijateljski tekmi v Črni gori. Osebno od vsakega reprezentančnega zbora pričakujem nekaj več in se veselim vsakega izziva. Je pa jasno, da zdaj zna vsak igrati nogomet in da lahkih tekem ni,” meni nekdanji član Gorice.


Najbolj brano