Ulični košarkarji ohranjajo tretje mesto na svetovni lestvici

Slovenija je ob Srbiji glavna velesila v novem olimpijskem športu 3x3 košarki, zato so se že pričeli interni boji za nastop na OI v Tokiu čez dve leti. Piranska čpletverica ostaja v najožjem svetovnem vrhu.

Tudi 3x3 košarka je lahko atraktivna in zanimiva za širše občinstvo. Foto: Dino S.Jugovac
Tudi 3x3 košarka je lahko atraktivna in zanimiva za širše občinstvo. Foto: Dino S.Jugovac

PIRAN > Med avgustovsko pripeko je Ljubljana gostila dve zaporedni tekmovanji v ulični košarki, po državnem prvenstvu še mednarodni challenger, na katerem je malce presenetljivo zmagal Amsterdam. Slovensko lovoriko je osvojila domača ekipa iz prestolnice. Piranska četverica (Anže Srebovt, Adin Kavgić, Primož Finžgar in Gašper Ovnik) je v prestolnici dvakrat izgubila prav z večnim tekmecem Ljubljano (Blaž Črešnar, Jasmin Hercegovac, Dejan Mlakar, Željko Zagorac), ki bo v naslednjem letu predstavljala Slovenijo na mednarodnih državnih tekmovanjih. 38-letni Primož Finžgar je takoj napovedal, da Piran še ni na vrhuncu forme: “Oba turnirja na domačih tleh smo izrabili za vzdrževanje pripravljenosti, saj nas najpomembnejša tekmovanja še čakajo.” In res je s so-igralci že na naslednjem izpitu najvišje kategorije v Lozani premagal Ljubljančane.

Na poti v Peking

Piran je iz Švice sicer prinesel šesto mesto, potem ko ga je v četrtfinalu z 21:11 premagal srbski Liman, ki je kasneje v finalu z 20:21 za las klonil proti rojakom iz Novega Sada. Obe srbski ekipi sta si po zaslugi turnirskih zmag že zagotovili nastop na zadnjem dejanju svetovne serije v Pekingu, Piran pa je ravno tako na dobri poti, saj v skupnem seštevku drži tretje mesto in bo od preostalih petih turnirjev najvišje kategorije sodeloval na treh: 8. septembra v Ciudad de Mexicu, 22. septembra v indijskem Hyderabadu ter 13. oktobra v Kuala Lumpurju (Malezija).

Obalni kvartet je sezono svetovne serije pričel s petim mestom v japonski Utsunomiyi, pred šesto stopničko v Lozani pa je osvojil še bron v Pragi, medtem ko je spomladi blestel na challengerjih, ki uradno sicer sodijo v drugi razred, vendar vsak prinese finalistoma vstopnici za določen turnir najvišje ravni. Zato se jih udeležujejo tudi najboljši.

Rezervirani Američani

Po običaju v 3x3 košarki prednjačita Srbija in Slovenija, najožjemu vrhu se približujejo češki Humpolec, nizozemski Amsterdam ter dve ruski ekipi, napredujejo pa tudi moštva z Baltika. Presenetljivo so bolj rezervirana moštva iz Severne Amerike. Čez dve leti se bo ulična košarka v Tokiu prvič predstavila na olimpijskih igrah, kjer bo v moški konkurenci nastopilo zgolj osem ekip. Od tega bodo štirje najboljši s posebne svetovne lestvice, objavljene 1. novembra 2019, vendar največ dva z vsakega kontinenta. Tudi v tej razvrstitvi Pirančani zasedajo tretje mesto, ker pa so razen njih med četverico le še trije srbski predstavniki, jim za ovratnik dihajo predvsem latvijska Riga, Amsterdam in Ljubljana.


Najbolj brano