Oboroženo skupino Štajerska varda preiskuje policija

Na družbenih omrežjih so zakrožile fotografije in posnetki urjenja skupine oboroženih zamaskirancev. Čeprav vodja skupine Andrej Šiško zanika, da gre za paravojaško enoto, pa strokovnjaki za varnost trdijo nasprotno. Policija zadevo preiskuje v smeri suma več kaznivih dejanj. Vrh države in del politike so se kritično odzvali na formiranje skupine.

Štajerska varda naj bi štela nekaj sto pripadnikov. Foto: facebook
Štajerska varda naj bi štela nekaj sto pripadnikov. Foto: facebook

MARIBOR > Andrej Šiško, sicer predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija, ki se je na lanskih predsedniških volitvah potegoval za položaj predsednika republike, je dejal, da gre za “prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi dežele Štajerske” z imenom Štajerska varda, ki so jo oblikovali po ustanovitvi Dežele Štajerske junija lani.

Po njegovih besedah jo sami dojemajo kot nekakšen “vzporeden pravni sistem, štajersko pravdo, ki nima neposredne povezave z Republiko Slovenijo, ni pa v nasprotju z njenim pravnim redom”. Kot je dodal, slovenska ustava namreč omogoča ustanovitev pokrajin in pravico do samoorganiziranja. Ker ocenjujejo, da “mora imeti vsaka dežela svoje obrambno-varnostne sile, ki so sposobne zagotoviti javni red in mir ter nadzor na mejah”, pa so ustanovili Štajersko vardo oziroma stražo, je pojasnil.

Posnetki, ki so zaokrožili po družbenih omrežjih, so nastali v soboto ob “postroju 1. Maistrovega bataljona Štajerske varde”. Potrdil je tudi, da skupina, ki šteje nekaj sto članov, uporablja orožje, dovoljenj za nošenje orožja pa po njegovem mnenju ne potrebujejo. “Pravica do nošenja orožja je osnovna človekova pravica,” je prepričan.

Kot je bilo mogoče razbrati iz nekaterih objav na družbenih omrežjih, naj bi bila skupina povezana tudi s protesti, ki naj bi se odvili 13. septembra pred poslopjem DZ, ko naj bi tam potekalo potrjevanje nove ministrske ekipe.

Na enem izmed posnetkov s postroja je namreč tudi fotografija stisnjene pesti, obarvane v slovensko zastavo, ob kateri piše: “Dovolj nam je. Zavzemamo parlament. Protest proti vladi, ki bo Slovenijo spremenila v Venezuelo”. A Šiško zatrjuje, da s protestom niso povezani. “To je provokacija, mi nimamo nič s tem,” je poudaril.

Policija že začela z izvajanjem ukrepov

S posnetki je seznanjena tudi policija, ki je že začela z izvajanjem ukrepov. Preiskujejo sume kaznivih dejanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem, kaznivih dejanj zoper javni red in mir, zoper človečnost ter zoper suverenost RS in njeno demokratično ustavno ureditev. Sumi kaznivih dejanj so povezani tako z dogodkom kot tudi objavo posnetkov in komentarjev.

O zadevi so seznanili Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani ter Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, so pojasnili pri policiji. Policija pa nadaljuje z zbiranjem obvestil in preverjanjem vseh okoliščin in bo v skladu z zakonskimi pooblastili tudi ustrezno ukrepala.

In čeprav Šiško trdi, da pri Štajerski vardi ne gre za paravojaško enoto, pa strokovnjak za nacionalno varnost Iztok Prezelj trdi nasprotno. Za spletni portal 24ur.com je pojasnil, da gre brez dvoma za paravojaško enoto, saj je paravojaška enota vsaka organizirana skupnost ljudi, ki ima hierarhijo, je oborožena, ima simbole in uniforme, kot simbol enotnosti. “Oni imajo zastavo in uniforme, tudi s fotografij pa je vidno, da imajo neke skupne embleme na majicah,” je dodal.

Poudaril je, da ima tako oboroženo združevanje številne znake nezakonitih dejanj. “Gre za oboroženo formacijo, z uniformami in dejstvom, da so ljudje zamaskirani. Takoj se je treba vprašati, v skladu s čim je ta oborožena formacija ustanovljena. Vsi posamezniki v Sloveniji in drugje po svetu imamo pravico do individualne samoobrambe, ki je lahko tudi organizirana, vendar se to povečini dogaja v izrednih razmerah ali v vojni,” je dodal.

Strokovnjaki: oblikovanje oboroženih skupin ni nedolžna zadeva

Sicer pa strokovnjaki za varnostne vede v današnjih izjavah za različne medije opozarjajo, da oblikovanje oboroženih skupin, kot je Štajerska varda, ni nedolžna zadeva, saj je ekstremizma pri nas vse več. Kot je za Radio Slovenija dejal Aleš Bučar Ručman s Fakultete za varnostne vede, gre za logično nadaljevanje ostrih delitev v naši družbi, ki jih z všečkanji in s svojimi komentarji spodbuja tudi politika.

Rajka Kozmelja iz Ženevskega centra za demokratični nadzor nad oboroženimi silami pa ob tem skrbi, “da v bistvu posamezniki ne razumejo posledic takih dejanj in ne razumejo tega, kam vodi takšno gibanje” po tej poti nasilnega ekstremizma.

Na oblikovanje oborožene skupine se je odzval tako predsednik republike Borut Pahor kot tudi nekateri politiki oziroma politične stranke. Po Pahorjevem mnenju je popolnoma nesprejemljivo oblikovanje oborožene skupine, ki naj bi po besedah vodje skupine “zagotavljala red in mir ter nadzirala mejo države”.

Od pristojnih organov pričakuje, da bodo ukrepali v skladu z zakonodajo. “Republika Slovenija ima ustrezne ustanove in organe, ki skrbijo za zagotovitev miru, varnosti in nadzor državne meje in svoje delo dobro opravljajo,” so še sporočili iz Pahorjevega urada.

Cerar: Gre za absolutno nedopustno početje

Po mnenju predsednika odhajajoče vlade Mira Cerarja gre za absolutno nedopustno početje, ki po nepotrebnem vzbuja strah in širi sovraštvo. Kot je zapisal na twitterju, je Slovenija varna država, policija in Slovenska vojska pa zelo dobro opravljata svoje delo. Podobno menijo v SMC, kjer najostreje obsojajo formiranje paravojaških enot na Štajerskem.

Po mnenju vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana ni sprejemljivo, da ljudje kjer koli po Sloveniji hodijo z orožjem. “Verjamem, da pri nas službe, ki so za to zadolžene, spremljajo zadeve in ustrezno ukrepajo,” je dejal v izjavi, objavljeni na facebook strani stranke.

Prvak SDS Janez Janša pa je na twitterju pozornost, ki jo je dobilo omenjeno dogajanje, komentiral z besedami: “Že večkrat ponovljen trik globoke države. Sodelujejo vsi kot pri IranNLBgate, od predsednika republike do mainstream medijev.”


Najbolj brano