V Jelšanah krajani protestno ustavili promet

Krajani Jelšan in Dolenj so v soboto dopoldne s prehajanjem prehoda za pešce za več kot pol ure protestno ustavili promet. “Pričakujemo, da se bodo oblasti zganile in da se bo avtocesta zopet uvrstila v državne načrte,” so opozorili, da je življenje ob tako obremenjeni cesti, sploh po sprostitvi tranzitnega tovornega prometa, postalo nevzdržno.

 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Foto: Veronika Rupnik Ženko

JELŠANE > Če v Ljubljani ne bo nihče reagiral, bodo prisiljeni protest zaostriti, napovedujejo pa tudi odškodninske tožbe proti državi. Zaradi protestnega prečkanja ceste je na glavni cesti v obeh smereh nastal večkilometrski zastoj, ki se je sprostil šele po posredovanju policije, ki je izmenično spuščala vozila in krajanom omogočila izražanje nazadovoljstva.

“Zbrali smo se z namenom, da bi opozorili na zelo povečan tovorni promet na naši cesti, tudi do 600-odstotno. Že tako imamo ogromno prometa v času turistične sezone, ki traja od aprila do konca oktobra, takšno povečanje tovornega prometa, do katerega je prišlo po sprostitvi tovornega prometa tudi na glavni cesti od Postojne proti Hrvaški, pa nam onemogoča normalno vsakdanje življenje, delo in negativno vpliva na naše zdravje,” je poudarila krajanka Anamarija Saftič, ki je bila pobudnica mirnega protesta. Pridružilo se mu je približno 100 krajanov iz Jelšan in Dolenj, ki so kmalu po 9. uri s prehajanjem prehoda za pešce zaustavili promet. Po približno pol ure je na kraj prišla ilirskobistriška policijska patrulja in kmalu za njo še policista koprske postaje prometne policije, ki so z ročnim usmerjanjem prometa omogočili, da je ta ponovno stekel.

“Ste me razumeli? Tisti, ki ne bo upošteval moje odredbe, zakonitega ukaza, mu bo izdan plačilni nalog. Lahko protestirate, a na pravilen način. Trenutno ovirate promet,” je krajane s ceste umaknil eden od policistov.

Hiše se tresejo, perilo je črno

Življenje ob tako prometni cesti je po besedah več krajanov, s katerimi smo se pogovarjali, postalo neznosno. “Vsako soboto, nedeljo kilometrske kolone, človek ne more niti v trgovino, da ne govorim o tovornjakih, vsak dan imamo potrese. En dan se mi bo hiša podrla in potem, kdo bo odgovarjal? Vlada? Ni nevarnosti,” je bil razburjen Bogdan Jenko. “Tukaj je kot na avtocesti. Kamioni letijo non stop. Je nevzdržno in nevarno. Ponoči je slišati, kako kozarci ropotajo v hiši, ker se vse trese. Da ne govorim o zraku. Ko daš ven sušit perilo, je vse črno. Tako ne more več naprej,” je ogorčena tudi Anja Doljak.

Romana Kompan pa je zaskrbljena zlasti nad poslabšanjem prometne varnosti, saj vozniki ne spoštujejo omejitev. Ko so kolone, pa se turisti preusmerijo kar skozi vas, mimo šole. “Hitrosti so zaskrbljujoče.”

Čim prej avtocesta

Edina prava rešitev je po njihovem pospešitev gradnje avtoceste. “Če je ne moremo narediti sami, podelimo koncesijo,” predlagajo. Dotlej pa prepoved oziroma preusmeritev tranzitnega tovornega prometa na avtocesto preko Zagreba, mejnega prehoda Obrežje in Ljubljane. “Tukaj namreč vozijo po večini romunski, bolgarski, madžarski, litvanski, poljski in češki tovornjaki, ki tukaj presekajo pot, ker nočejo plačevati avtoceste,” opozarjajo.

Vozniki so se odzvali različno - nekateri z živčnostjo, jezo, piskanjem, klicanjem policije, celo zmerjanjem, drugi z razumevanjem. “ Vsako leto se vozimo tukaj mimo po trikrat, štirikrat na Hrvaško in se že leta čudimo, da so ljudje tako potrpežljivi. Popolnoma jih razumemo,” nam je med čakanjem v vrsti dejala koroška Slovenka Gabrijela Žagar Kumar. “Jaz bi postavili traktorje čez cesto. Tudi pri nas smo šele s protestom dosegli, da je politika reagirala,” je dodal njen mož Valentin Žagar.


Najbolj brano