Letel je tik nad gladino Soče

Tolminski jadralni zmajar Matjaž Klemenčič je uresničil otroške sanje. Z zmajem na reaktivni pogon je letel tik nad gladino Soče.

Matjaž Klemenčič nad gladino Soče. Foto: Red Bull Content Pool/Jan Pirnat
Matjaž Klemenčič nad gladino Soče. Foto: Red Bull Content Pool/Jan Pirnat

POSOČJE > “V domači dolini ponavadi letimo visoko nad gorami, od nekdaj pa je bila v meni želja, da bi Sočo, ki sem jo vedno opazoval od daleč, doživel veliko pobliže. Želel sem si leteti v strugi, med drevesi, tik nad vodno gladino in skalami pod njo,” je povedal Matjaž Klemenčič, ki je športno pot prostega letalca začel pri enajstih letih, ko si je v domačem klubu izposodil prvega zmaja.

Leto kasneje sta z očetom pričela z organiziranim šolanjem, kar je pripeljalo do prvih pravih preletov pri 15 letih. Medtem se je Klemenčič uveljavil tudi na mednarodni ravni. Med njegove največje podvige sodijo pristanek na krilu jadralnega letala nad Bovcem leta 2014 in letenje z ramo ob rami s smučarskim skakalcem Petrom Prevcem na Bloudkovi velikanki v Planici. 400 newtonov dodatnega potiska je Klemenčiču konec avgusta omogočilo letenje tam, kjer z izjemo ptic ni letel še nihče. Struga reke Soče med Kobaridom in Tolminom je vabljiva, a hkrati tudi polna pasti. Globoki tolmuni, visoki balvani, z drevesi posejana bregova in občasna električna napeljava, ki prečka reko, so bili zgolj nekateri izmed izzivov. Klemenčič jih je uspešno preletel pri hitrostih od 50 do 80 kilometrov na uro.

“Največja nevarnost pri takšnem letenju je mehanična napaka oziroma odpoved motorja. Goriva sem imel za največ osem minut, zato sem moral v zraku nekajkrat pogledati na uro in preveriti koliko časa je še ostalo.” Po Klemenčičevih besedah v primeru okvare štejejo tisočinke. Nemudoma se je treba odločiti, kje oziroma zasilno pristati. Pri tako nizkem letenju v omejenem prostoru sta bili na voljo dve možnosti: voda ali skalnat prod ob vodi. “Glava je tista, ki mora vse skupaj pravilno doumeti in izpeljati. Čeprav smo to počeli prvič, se je glava po tolikih letih na takšne okoliščine že privadila in moram reči, da sem ob vseh nevarnostih, na katere sem moral paziti, med letenjem tudi izjemno užival,” je dodal Klemenčič. Med šviganjem vzdolž doline je letalec v umetniškem slogu po vodni gladini z nogo zarisal nekaj linij, polet pa sklenil s “šolskim” pristankom v Tolminu.


Najbolj brano