Pri Skadanščini policisti ustavili 36 migrantov

Od četrtka do petka so policisti v samo 24 urah na območju koprske policijske uprave prestregli skupno 65 prebežnikov. Največjo skupino nezakonitih migrantov so včeraj ponoči ustavili v bližini Skadanščine. V skupini je bilo 36 migrantov.

Fotografija je simbolična. Foto: PU Koper
Fotografija je simbolična. Foto: PU Koper

PRIMORSKA > V četrtek okoli 22.30 so policistom občani poročali, da v bližini Skadanščine hodi večja skupina ljudi. Kmalu zatem so policisti opazili osem ljudi. Izkazalo se je, da gre za sedem državljanov Pakistana in Indijca, a so policisti kmalu ugotovili, da je bila sedmerica le del še večje skupine. Okoli treh ponoči so se sumi potrdili, saj so policisti odkrili še 28 migrantov. Med postopkom se je izkazalo, da gre za državljane Pakistana. Vse so odpeljali na kozinsko policijsko postajo. Kot kaže, je skupina mejo med Slovenijo in Hrvaško peš prestopila na območju med Buzetom in Podgorjem. Menda naj bi večjo skupino prebežnikov v zadnjih dneh v bližini Buzeta prijeli tudi hrvaški policisti.

Včeraj zjutraj in dopoldne so prebežnike policisti prestregli tudi v bližini Male Bukovice, Movraža, Rakitovca in Staroda, kjer so ustavili štiri odrasle in tri otroke. Pri Rakitovcu so prijeli državljana Južnoafriške republike in Indijca, pri Movražu je štopal Pakistanec.

V noči na četrtek, kmalu po polnoči, so možje postave pot prekrižali dvanajstim državljanom Irana. V skupini sta bila tudi mladoletnik in otrok. Zjutraj in dopoldne so prebežnike opazili v Rakitovcu, Starodu ter med Podpečjo in Zanigradom. Tam so najprej opazili štiri tujce, a se je izkazalo, da jih je skupaj osem, Trije Iranci in pet Afganistancev je zaprosilo za azil. Popoldne pa so tujce prestregli še pri Dolnjem Zemonu, Dolenjah pri Jelšanah ter pri Hrušici in Račicah. Iračana, Albanca in štiri Irance so vrnili hrvaškim policistom. Še šest Pakistancev so v Slovenijo vrnili italijanski varnostni organi.

Prebežniki, ki so jih ustavili v zadnjih dneh, so, kot kaže, potovali brez vodičev. Zadnjega vodiča oziroma prevoznika nezakonitih migrantov so v pripor odpeljali v začetku tedna. Skupaj so na sodišču letos odredili pripor že za 45 vodičev.


Najbolj brano