Peterica v avgustovskem šopku

Duša Kraške ohceti Vesna Guštin Grilanc, zelo poseben piranski župnik Zorko Bajc, dekle z motorko Ines Frančeškin, župan, predvsem pa Človek Valter Mlekuž in poet fotografije Jaka Ivančič so kandidati za naziv osebnost Primorske meseca avgusta. Kdo bo zmagovalec, bodo odločili glasovi komisije, bralcev in poslušalcev Primorskih novic, Radia Koper, Televizije Koper, Primorskega dnevnika in Radia Trst A.

Vesna Guštin Grilanc

Vesna Guštin Grilanc je kulturna delavka, dolgoletna organizatorka in “duša” Kraške ohceti. Kljub temu da letos ni bilo poročnega para in kljub slabemu vremenu je bila 50. izvedba Kraške ohceti nadvse uspešna. Zasluga za to gre Vesni Guštin Grilanc, ki je s svojim dragocenim doprinosom v vseh teh letih odločilno pripomogla k ohranjanju tradicije in priljubljenosti največjega etnografskega praznika na Tržaškem Krasu.

Zorko Bajc

Zorko Bajc je župnik v Piranu že 18 let. Močno je povezan s krajem in ljudmi. Številne kulturne prireditve pod okriljem Društva zakladov sv. Jurija, Pastoralno-kulturnega centra Georgios, predvsem pa njegov neizmerni trud in vodenje prenov cerkva in sakralnih spomenikov v Piranu, so ga postavili na zelo poseben “zemljevid prepoznavnosti”. Avgusta pa nam je zastal dih: nadangela Mihaela so po 110 letih s skoraj filmsko akcijo s helikopterjem spustili na zemljo in ga peljali na restavriranje v Ljubljano. V avgustu so namenu predali tudi povsem prenovljeno notranjost in stopnišče zvonika cerkve sv. Jurija v Piranu.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 6. septembra, opoldne.

> Do srede, 5. septembra, opolnoči bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/936-096. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

> Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

> Glasujete lahko v živo na Radiu Koper danes ob 11. uri, od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS- sporočili na številko 031/636-999 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

> Na Primorskem dnevniku lahko glasujete na spletni strani www.primorski.eu/osebnostprimorske. S SMS-sporočili pa na številko 340 1222160.

> Na Radiu Trst A lahko glasujete na: osebnost@rai.it.

Ines Frančeškin

Ines Frančeškin, 18-letna dijakinja Srednje lesarske in gozdarske šole v Postojni, doma iz Kostanjevice na Krasu, ima rada naravo, žago pa vihti spretno, drevesa podira izjemno natančno, naravnost elegantno. Dokaz je njena odlična uvrstitev na 33. svetovnem prvenstvu gozdarjev na Norveškem, od koder se je vrnila s kompletom medalj. Ni le svetovna podprvakinja, je tudi viceprvakinja letošnje gozdarske Olimpijade Alpe Adria. Na tekmovanjih v gozdarstvu, ki veljajo za izrazito moško domeno, nikoli ni bila zadnja. Že vrsto let pleše hip hop ter pravi, da zato, da vžgeš motorko in z njo nekaj narediš, ni treba gore mišic.

Valter Mlekuž

Valter Mlekuž premore veliko empatije, rad pomaga ljudem v stiski. V primeru zapleta z mladimi kubanskimi plesalci je najprej reagiral kot človek in šele nato kot bovški župan. “Ko sem videl nemočne ljudi, nisem mogel dopustiti njihove stiske. Nekaj najlepšega je, če lahko pomagaš,” pravi Mlekuž. Kot pravi, se je zelo hitro odločil: “Nisem vedel, kakšen bo odziv. Toda zelo hitro sem začutil podporo celotne Slovenije. Od vsepovsod so me klicali, tudi bivši ustavni sodniki, poslanci, igralci ...” Razmišljal je tudi o tem, da bi kar iz svojega žepa plačal 7000 evrov. K sreči se je vse dobro izšlo, primer pa je spodbudil razmišljanje o pomanjkljivosti zakonodaje.

Jaka Ivančič

Jaka Ivančič, 39-letni fotograf iz Ankarana, že vrsto let navdušuje uporabnike družbenih omrežij s svojimi krajinskimi fotografijami. Njegov talent je prepoznal tudi sloviti National Geographic, ki je Ivančičevo čarobno zimsko fotografijo Bleda razglasil za najlepšo krajinsko fotografijo leta 2018. Jaka ima za seboj kar nekaj razstav. Nazadnje je svoja dela postavil na ogled na Nizozemskem, lani so bila del v Moskvi gostujoče razstave Srce Kopra. Še pred tem je pod naslovom Doživeta Istra razstavljal v koprskem pokrajinskem muzeju, leta 2015 pa so mu slovenski udeleženci razstave Expo Milano zaupali prikaz istrsko-kraške kulinarike.


Najbolj brano