Nazdravili z vrhpoljsko vodo iz novega omrežja

V zimskem času, ko je voda v ceveh zmrzovala, so v Vrhpoljah še kako občutili posledice starega in dotrajanega vodovoda. Včeraj so se vaščani skupaj z županjo Sašo Likavec Svetelšek obeležili zaključek prve faze obnove vodovodnega omrežja. Drugi, manjši del vasi bo na vrsti prihodnje leto.

V Vrhpoljah so vaščani včeraj skupaj z županjo Sašo Likavec 
Svetelšek, Igorjem Kastelicem in Daljo Čeranič (v sredini) nazdravili  s kozarčkom vrhpoljske vode. Foto: Petra Mezinec
V Vrhpoljah so vaščani včeraj skupaj z županjo Sašo Likavec Svetelšek, Igorjem Kastelicem in Daljo Čeranič (v sredini) nazdravili s kozarčkom vrhpoljske vode. Foto: Petra Mezinec

VRHPOLJE > “Pravljica s srečnim koncem,” je občutke vaščanov strnila predsednica domače krajevne skupnosti Dalja Čeranič. Na slabo stanje so vaščani opozarjali že več kot deset let.

V prvi fazi obnove vodovodnega omrežja so obnovili dobri dve tretjini vasi, preostanek pa bo na vrsto prišel predvidoma v prihodnjem letu.

“Zelo zadovoljni smo, da nam je občinska uprava z županjo na čelu priskočila na pomoč. Srečo smo imeli tudi z izvajalcem, Gregorjem Kastelicem, ki je znal prisluhniti željam prebivalcev,” je bila zadovoljna predsednica krajevne skupnosti.

Pozimi je voda v ceveh zmrzovala

Kositrne cevi, ki so jih na začetku 60. let v tla položili vaščani sami, ko so gradili vaški vodovod, so bile v izredno slabem stanju, je pojasnila Čeraničeva: “Prvi vodovod v vasi so vaščani zgradili sami, z lastnimi rokami. Vsak je moral skopati deset metrov. Voda je prihajala iz hriba Gradišče nad vasjo. Stari ljudje so govorili, da je poln vode.”

Kasneje so lokalni vodovod priključili na vodovodno omrežje Kraškega vodovoda.

Da so bile cevi v res slabem stanju pričajo tudi izkušnje vaščanov. V zadnjih letih je pozimi voda v ceveh pogosto zmrznila in zato so nekatere družine več časa ostajale brez vode. Glavna težava je bila, da je bil glavni vodovod speljan od hiše do hiše.

Najbolj dotrajan vodovod v občini

“Vodovod v vasi Vrhpolje je bil najbolj dotrajan del vodovodnega omrežja v občini, zato je bila obnova nujna,” je pojasnil Andrej Bolčič iz hrpeljsko-kozinske občinske uprave.

Ob tej priložnosti so uredili tudi odvodnavanje, obnovili so javno razsvetljavo in ponovno asfaltirali cesto. Skupna vrednost naložbe, kot je pojasnil Bolčič, znaša 120.000 evrov.

Na včerajšnjem druženju ob uradnem zaključku prve faze je z vrhpoljsko vodo iz prenovljenega vodovodnega omrežja nazdravila tudi županja Saša Likavec Svetelšek, ki se je krajanom zahvalila za potrpežljivost med obnovo: “Rada bi poudarila, da tudi drugega dela vasi nismo pozabili in da bodo tudi oni prišli kmalu na vrsto.”


Najbolj brano