Liam Orel se od razreda finn poslavlja s tolažilnim bronom

20. mladinsko svetovno prvenstvo v jadranju za razred finn se ni izteklo po željah Slovencev. Boljši od bratov Orel je tekmovanje končal na 20. mestu ter z bronom v konkurenci deseterice jadralcev do 19 let. Včeraj je potrdil slovo od najtežjega olimpijskega enoseda, tekmovalno pot bo nadaljeval v disciplini laser.

 Foto: Jana Pines
Foto: Jana Pines

KOPER > 36 jadralcev iz 19 držav bi se moralo včeraj pred Koprom pomeriti v zaključnih dveh regatah, vendar je organizatorjem znova ponagajal spremenljiv veter. Kljub dolgemu čakanju na primerne razmere in številnim poskusom, je moral regatni odbor ob 15. uri priznati premoč narave. Za končni vrstni red je tako obveljala uvrstitev po devetih regatah.

Naslov svetovnega prvaka je z nizom dosežkov (3.,2.,2.,1.,6.,6.,3.,1) osvojil Čeh Ondrej Teply, ki ga je na trenerskem čolnu spremljal dvakratni olimpijec Gašper Vinčec. “Ondreja poznam že od malega. Imam ga skoraj za sina. Z veseljem sem mu pomagal, saj je tudi meni njegov oče deset let stal ob strani. Mislim, da ima veliko potenciala in da bo tudi v članski konkurenci še veliko dosegel,” je vrhunec kariere 23-letnega Čeha v mladinski floti komentiral nekdanji koprski šampion.

Slovenska izbrana vrsta je v domačih vodah zaostala za pričakovanji. Liam Orel je z 20. mestom in bronom v kategoriji do 19 let sicer ponovil lanski uspeh, a to je glede na trenutne telesne zmogljivosti tudi njegov največji domet. “Obetal sem si veliko več, toda storil sem preveč napak. Poleg tega sem dokončno ugotovil, da mi jadrnica finn ne ustreza, zato sem jo sklenil prodati. Kariero bom nadaljeval v laserju, kjer imam več možnosti za vrhunske uvrstitve,” je povedal 19-letni član JK Jadro Koper. Drugi slovenski predstavnik, Jan Orel, je sidro odvrgel na 22. mestu.

Končnio vrstni red: (36 tekmovalcev, 9 regat, odbitek najslabše): 1 Ondrej Teply (Češka) 24 točk, 2. Joan Cardona (Španija) 33 točk, 3. Hector Simpson (Velika Britanija) 48 točk ... 20. Liam Orel 140 točk - 23., 13., 8., 29., 13., 14., 24., 16.,(33.), 22. Jan Orel (oba Slovenija) 153 točk - 22., 29.,(ret), 6., 3., 28., 17., 19., 29.


Najbolj brano