Kdo so kandidati za ministrska mesta

Ministrski kandidatke in kandidati, ki jih Marjan Šarec predlaga v ekipo 13. slovenske vlade, se bodo prihodnji teden predstavili pred matičnimi odbori DZ, teden pozneje pa je pričakovati glasovanje o ministrski ekipi.

Med 16 kandidati za ministre so štiri ženske.
Med 16 kandidati za ministre so štiri ženske. 

SLOVENIJA > Med 16 kandidati na listi sta dva z izkušnjami na mestu predsednika vlade, še štirje so v dosedanjem ali preteklih mandatih že opravljali ministrsko funkcijo, trije pa so v vladi delovali kot državni sekretarji. Skupaj s predsednikom vlade bosta ob potrditvi ministrskih kandidatur v vladi dva nekdanja župana. Dva med 16 ministri bosta brez resorja, med kandidati pa so štiri ženske.

FINANCE: Andrej Bertoncelj

> dr. ekonomskih znanosti

> 61 let, Ljubljana

> LMŠ

Bertoncelj je finančnik z mednarodnimi izkušnjami, deloval je v Leku, v prejšnjem akademskem letu je bil profesor na koprski fakulteti za menedžment, zdaj pa je član uprave SDH. Ima dolgoletne izkušnje na področju korporativnega upravljanja. Glavna naloga bo ohraniti nadzor nad javno porabo in upoštevanje fiskalnega pravila. O ekonomiji ve dovolj, vprašljiv je njegov politični vpliv.

ZUNANJE ZADEVE: Miro Cerar

> dr. pravnih znanosti

> rojen 1963, Ljubljana

> SMC

Dosedanji predsednik vlade Miro Cerar bo presedlal na mesto zunanjega ministra. Več kot 20 let je bil zunanji pravni svetovalec v DZ, predaval je na Pravni fakulteti. Kot novinec je v politiko vstopil pred štirimi leti in s SMC premočno zmagal. Njegov mandat je bil zaznamovan z notranjimi trenji in dobrimi gospodarskimi rezultati. Prednost je, da že pozna bruseljsko in evropsko okolje.

ZDRAVJE: Samo Fakin

> dr. medicine

> 61 let, Trbovlje

> LMŠ

Samo Fakin je morda najboljši poznavalec zdravstvenega sistema v Sloveniji, saj že skoraj 25 let zaseda vodilne funkcije v zdravstvu. Dva mandata je vodil tudi javno zdravstveno blagajno, kjer je nižal cene zdravstvenih storitev. “Čakalne dobe se reši z dodatnim denarjem in boljšo organizacijo. Mi smo oboje vsaj v zadnjih štirih letih uničili,” je povedal pred meseci.

INFRASTRUKTURA: Alenka Bratušek

> magistrica menedžmenta

> 48 let, Kranj

> SAB

Alenka Bratušek je že bila predsednica vlade, zato dobro pozna financiranje infrastrukturnih projektov. Znana je tudi po polomu na zaslišanju za evropsko komisarko. Pred vstopom v politiko je delala na ministrstvih za finance in gospodarstvo. V referendumski kampanji o drugem tiru se vsebinsko ni opredeljevala, poudarjala pa je čimprejšnjo izgradnjo povezave med Divačo in Koprom.

KOHEZIJA, RAZVOJ IN STRATEŠKI PROJEKTI: Marko Bandelli

> magister poslovnih ved

> 51 let, Kobdilj pri Štanjelu

> SAB

Marko Bandelli je bil pred izvolitvijo v DZ župan Komna. Še pred tem pa se je ukvarjal s podjetništvom. Svoja podjetja ima povezana v skupino Bandelli, ki se ukvarja s trgovino na debelo, uvozom in izvozom gradbene opreme ter proizvodnjo betonskih izdelkov. Tudi občino Komen je vodil v podjetniškem duhu in takšen način bo najbrž uveljavil tudi v sistemu črpanja evropskih sredstev.

NOTRANJE ZADEVE: Boštjan Poklukar

> magister javne uprave

> 47 let, Bled

> LMŠ

Boštjan Poklukar je vojak, ki je nazadnje vodil Center za obveščanje Kranj. Pred tem je aktivno sodeloval pri soočanju z begunsko krizo in ravno na tem področju ga bodo čakali največji izzivi. Domoljubje, čast, predanost in tovarištvo so vrednote, ki se jih je naučil spoštovati v SV. Kot minister bo moral poskrbeti tudi za primerno opremljenost in kadrovsko popolnjenost policije.

SLOVENCI V ZAMEJSTVU IN PO SVETU: Peter Jožef Česnik

> gimnazijec

> 73 let, Ljubljana

> SAB

Najstarejši poslanec bo poslal tudi najstarejši minister. Kar 36 let je preživel v Avstraliji, po upokojitvi se je vrnil v domovino. Ni novinec v politiki, saj je bil ustanovni član Zaresa. Družbeno aktiven je bil tako v Avstraliji kot sedaj v Sloveniji. Ker je deloval v izseljenskih društvih, pa dobro pozna problematiko slovenskih izseljencev. Avstralsko načelo “Ljubeznivost je nalezljiva” je njegov moto.

GOSPODARSKI RAZVOJ IN TEHNOLOGIJA: Zdravko Počivalšek

> dipl. ing. agronomije

> 61 let, Podčetrtek

> SMC

Vse kaže, da bo Zdravko Počivalšek edini minister prejšnje vlade, ki bo zadržal svoj položaj. V politiko je konec leta 2014 vstopil z mesta direktorja Term Olimia. Njegov mandat sta pomembno zaznamovala turizem in razmah tujih neposrednih naložb. Podpira lastniško konsolidacijo slovenskega turizma, pri NLB in Mercatorju izpostavlja nacionalni interes. tujim začetnim naložbam pa je odprl vrata.

DELO, DRUŽINA IN SOCIALNE ZADEVE: Ksenija Klampfer

> magistrica pravnih ved

> 42 let, Slovenske Konjice

> SMC

Ksenija Klampfer je trenutno še načelnica mariborske upravne enote, poklicno kariero pa je naredila v državni administraciji. Njena enota je odločala tudi o dovoljenjih za Magnin obrat v Hočah. Na ministrskem mestu želi nadaljevati uspešno delo prejšnje vlade, in hkrati izboljšati delovanje državnih sistemov. Njena najtežja naloga bo vzpostavitev iskrenega socialnega dialoga.

IZOBRAŽEVANJE, ZNANOST IN ŠPORT: Jernej Pikalo

> dr. političnih znanosti

> 43 let, Ljubljana

> Socialni demokrati

Pikalo je šolsko ministrstvo prvič vodil v Bratuškovi vladi. Tedaj so uvedli nacionalno preverjanje znanja tudi v šestem razredu in učenje tujega jezika že v drugem razredu OŠ. Znan je kot zagovornik javnega šolstva in po izjavi, da je treba koncesije v zasebnem šolstvu podpisovati “s tresočo roko”. Zavzema se tudi za razbremenitev birokratskega dela učiteljev, uvedbo državljanske vzgoje v srednje šole ...

PRAVOSODJE: Andreja Katič

> dipl. pravnica

> 49 let, Velenje

> Socialni demokrati

Kljub temu, da je bila slovenska vojska pod njenim vodstvom ocenjena nezadostno, bo Katičeva očitno ostala v vladni ekipi. Poklicno kariero je naredila v velenjski občini, delovala je v različnih nadzornih svetih in bila direktorica občinske uprave, zato ji kritiki očitajo pripadnost šaleškemu lobiju, a pravi, da ji na kraj pameti ne pade, da bi vplivala na delo sodstva v preiskovanju afere Teš 6.

KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANA: Aleksandra Pivec

> dr. kemijskega inženirstva

> 46 let, Ptuj

> Desus

Aleksandra Pivec je bila doslej državna sekretarka v uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, predtem je delovala v ZRS Bistra Ptuj, kjer je bila šest let direktorica. Delovala je kot svetovalka za prenos tehnologij iz znanstveno-raziskovalnih inštitucij v gospodarstvo. “V ospredje nameravam postaviti problematiko demografske strukture na kmetijah,” je napovedala.

OBRAMBA: Karl Erjavec

> dipl. pravnik

> 58 let, Kranj

> Desus

Tudi v tej vladi bo Karl Erjavec minister, čeprav ni bil izvoljen v državni zbor. Njegov političen vzpon se je začel z vstopom v Desus, pred tem je bil nižji državni uradnik. Obrambni minister je že bil v času prve Janševe vlade, ko je nastala afera Patria. Po porazu na zadnjih volitvah ni bil več tako glasen, izkušeni politiki pa vedo, da zna biti neugoden koalicijski partner.

OKOLJE IN PROSTOR: Jure Leben

> magister filozofije

> 37 let, Ljubljana

> SMC

Na ministrstvo za okolje in prostor je bil Jure Leben manj kot mesec dni že državni sekretar. Kasneje je v Cerarjevi vladi vodil projekt drugi tir. Poklicno se ukvarja z obnovljivimi viri energije, podnebnimi spremembami ter vodenjem evropskih projektov. V novi službi se bo moral spopasti z odpadki, sanacijami degradiranih območij in urejanjem stanovanjske politike.

JAVNA UPRAVA: Tugomir Kodelja

> dipl. ekonomist

> 59 let, Sv. Anton pri Kopru

> LMŠ

Tugomir Kodelja je najmanj poznano ime v predlagani ministrski ekipi. Prihaja iz gospodarstva, predvsem iz avtomobilske industrije, nekaj let je delal v Münchnu. S svojimi izkušnjami iz gospodarstva naj bi ustvaril učinkovito javno upravo. Že letos ga čakajo zahtevna pogajanja s sindikati javnega sektorja. Njegova prednost pa je, da ne nosi nahrbtnika preteklih dogovarjanj in zamer.

KULTURA: Dejan Prešiček

> akademski glasbenik

> 48 let, Ljubljana

> Socialni demokrati

Prvič doslej bo kulturni minister glasbenik. Prešiček je saksofonist, ki je bil doslej direktor ljubljanskega konservatorija za glasbo. Njegova kandidatura je večino kulturnikov presenetila. Najpomembnejša naloga bo, da bo poskušal pridobiti čim več denarja za kulturo, kulturni evro je dogovorjen tudi v koalicijski pogodbi. “Predvsem čutim, da nisem obremenjen s političnimi igricami,” pravi.


Najbolj brano