Povprečen izkupiček Slovencev

V Kopru se nadaljuje boj za naslov mladinskega svetovnega prvaka razreda finn, ki mu je po polovici izpeljanega progama najbližje Čeh Ondrej Teply. V igri za najvišja mesta v konkurenci do 19 let ostaja tudi Liam Orel.

Jan Orel je včeraj  jadral še pod vtisom torkove diskvalifikacije. Foto: Jana Pines
Jan Orel je včeraj jadral še pod vtisom torkove diskvalifikacije. Foto: Jana Pines

KOPER >Za 36 krmarji iz 19 držav je že šest posamičnih preizkušenj in odbitek najslabšega rezultata. Vodstvo je z udobno prednostjo desetih točk zadržal izbranec trenerja Gašperja Vinčeca, Čeh Ondrej Teply, na drugo mesto se je povzpel Španec Joan Cardona, tretjega pa se še vedno oklepa Švicar Nils Theuninck, čeprav je v četrti preizkušnji pozabil obrniti razbremenilno oznako in se posledično umaknil iz tekme.

Liam Orel, ki je v prvi polovici prvenstva reševal slovensko čast, je včeraj zdrsnil z roba deseterice na 15. mesto. “Veter je bil varljiv in znašel sem se v dilemi - izbrati boljšo stran poligona ali slediti konkurenci? Odločil sem se za slednje in če ne bi v četrtem plovu pozabil obiti krmne boje, bi verjetno še vedno dihal za ovratnik najboljšim. Tako pa sem moral nazaj, izgubil 200 metrov in vsaj sedem mest,” je skrušeno priznal najmlajši slovenski reprezentant, ki v konkurenci do 19 let trenutno zaseda tretje mesto.

Osmoljenec prvenstva, Jan Orel, se je po torkovi sodniški diskvalifikaciji včeraj vrnil v velikem slogu. “Še vedno sem jezen zaradi dveh dosojenih kazni, zato sem bil tokrat na morju nekoliko agresivnejši. Ker nisem imel česa izgubiti, sem tvegal že na startu ter vseskozi iskal boljši veter ob obali. Taktike mi ni uspelo ponoviti le v zadnji regati, ko sem moral po slabšem začetku na manj razpihano stran zaliva. Kljub vsemu sem zadovoljen, saj sem užival in uspel dokazati, da si lahko pokorim večino konkurence,” je dejal 23-letni Jan, ki je zaostanek za vodilnim zmanjšal na 74 točk.

Jadrnica je kot po maslu polzela tudi Ukrajincu Gerogiju Pačesu, ki ga v Kopru spremlja srebrni olimpijec Vasilij Žbogar. "Spoznal sem ga avgusta na svetovnem prvenstvu v Aarhusu, kjer je jadral v laserju. Ker ima 90 kilogramov, sem mu predlagal, da zamenja razred in se preizkusi v finnu. Skupaj sva opravila samo tri treninge in danes je že zmagal,” je na njegov napredek in skupno šesto mesto ponosen Izolan.


Najbolj brano