Novinarji in vinski kritiki iz vsega sveta v Brdih na pokušini rebule

32 novinarjev in vinskih kritikov iz ZDA, Kitajske, Velike Britanije, Japonske, Nemčije, Rusije, Hrvaške, Italije in Slovenije je včeraj na vodeni degustaciji Master Class: Brda, home of rebula spoznavalo večplastnost rebule in njen potencial na svetovnih trgih.

 Foto: Damijan Simčič
Foto: Damijan Simčič

BRDA > Srečanje, ki so ga pripravili že tretjič, je plod sodelovanja devetih briških vinarjev iz Slovenije in štirih iz Italije ter Zavoda za Kulturo, turizem, mlado in šport Brda. Njihov namen je z briško rebulo, ki jo tudi tuji vinski strokovnjaki umeščajo v svetovni vrh, prodreti v svetovne strokovne medije in Brda umestiti na svetovni zemljevid.

Posebnosti teritorija je udeležencem predstavil dr. Denis Rusjan, izredni profesor na katedri za vinogradništvo in sadjarstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani. Degustacijo treh slogov rebul - klasičnih, zorjenih in rebul s podaljšano maceracijo, je vodil slovenski vinski strokovnjak Gašper Čarman. “Veseli smo, da so se vabilu odzvala zelo resna novinarska imena. Definitivno se lahko primerjamo z dogodki na najvišjem nivoju v tujini. Z nadaljevanjem tega projekta bo Slovenija postala resnično prepoznavna,” je prepričan Čarman.

Rebule od letnika 2010 do 2017 je interpretiral Luca Gardini, priznani italijanski vinski kritik in sommelier. Letošnji posebni gost Masterclassa pa je bil Levi Dalton, eden najvplivnejših ameriških sommelierjev s podcastom I'll drink to that, ki ima več milijonov poslušalcev. Med drugim je dejal, da vidi mesto briških rebul z obeh strani meje v povezovanju s slovensko in italijansko gastronomijo v ZDA.

Britanska novinarka Julia Harding z inštituta Master of wine je bila zadovoljna z izvedbo degustacije: “Prišla sem iz Londona, ker me zelo zanimajo avtohtone sorte. Mislim, da se v njih najbolj odražajo specifike terroirja. Masterclass je bil profesionalno organiziran, z dobrim izborom različnih vinskih slogov, pri čemer se izkaže potencial sorte. Te večplastnosti nisem še poznala.”

Poleg direktorice Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tine Novak Samec sta navzoče pozdravila tudi župan Občine Brda Franc Mužič ter državna sekretarka Eva Štravs Podlogar z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki poudarjata poseben pomen eno gastronomije pri promociji turizma.


Najbolj brano