Spet si bo mogoče izposoditi kolo

Potem ko je pred tremi leti v Kopru zamrla avtomatska izposoja koles, zdaj napovedujejo, da bo tovrstna ponudba v mestu kmalu spet na voljo. Iz evropske blagajne so namreč prejeli 330.000 evrov za projekt ureditve 17 kolesarnic in nabavo 102 koles.

Kolesarjenje postaja vse bolj priljubljeno, kolesarji pa si želijo, da 
bi bile kolesarske poti tudi bolje povezane. Foto: Pina
Kolesarjenje postaja vse bolj priljubljeno, kolesarji pa si želijo, da bi bile kolesarske poti tudi bolje povezane. Foto: Pina

KOPER > Naložba je sicer ocenjena na 820.000 evrov, zato bo svoj delež (približno 500.000 evrov) prispevala še občina. V jesenskih mesecih bodo pripravili razpis za izbiro izvajalca, z deli pa naj bi začeli prihodnje leto.

Postaviti nameravajo 17 sodobnih kolesarnic - postaj za izposojo koles, opremljenih s priklopnimi mesti ter sistemom za pravočasno informacijo o številu razpoložljivih koles na postaji, ureditev postaj za popravilo koles, kot tudi nabavo 102 koles, med drugim tudi tistih na električni pogon.

102

kolesi bosta na voljo

17

postaj bodo uredili v Kopru

15

evrov na leto naj bi stal abonma za domačine

Občina bi postaje uredila v spodnji Žusterni, pri glavni avtobusni postaji, na potniškem terminalu, Ukmarjevem trgu, Trgu Brolo, Vojkovem nabrežju, Olmu-Prisojah, na Dolinski cesti, v Šalari pri pošti, parkirišču za tržnico, pred trgovino Oviesse, na parkirišču pri stadionu, Tomšičevi ulici, pri vrtcu Olmo, vrtcu na Rozmanovi, na Krožni cesti na Markovcu in nasproti zaporov.

Postaje bodo postavljene tam, kjer je največ prometa. Razdalja med posameznimi postajami je najmanj 200 metrov, postaje pa so manj kot 150 metrov oddaljene od virov uporabnikov. Po prvih ocenah bi občani koprske občine za izposojo plačali 15 evrov na leto. Predvidevajo, da bodo prodali približno 500 letnih kart. Turistom bi občina zaračunavala pet evrov za tri ure izposoje kolesa, domnevajo pa, da bi vozovnico za vožnjo s kolesom kupilo 2000 turistov.


Najbolj brano