Bo država tožila koprsko porotnico?

Koprsko okrožno sodišče je predlagalo državnemu odvetništvu, naj zoper Petro Majcen, ki je maja lani odstopila kot porotnica sredi sojenja Borisu Popoviču in soobtoženima v primeru Kopališče, vloži odškodninsko tožbo. Če jo bodo tožili, naj bi od nje zahtevali plačilo 23.000 evrov stroškov sojenja. Petra Majcen je nad predlogom šokirana in pravi, da sodišče išče le grešnega kozla.

Po lanskem odstopu  ene od sodnic porotnic v primeru Kopališče je 
primer kmalu zastaral. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Po lanskem odstopu ene od sodnic porotnic v primeru Kopališče je primer kmalu zastaral. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “V šoku sem, nimam kaj drugega reči,” nam je včeraj dejala Petra Majcen iz Kopra, ki se je maja lani spravila v neprijeten položaj, ko je kot porotnica odstopila sredi sojenja Borisu Popoviču, Sabini Mozetič in Rafu Klinarju zaradi sporne koncesije za upravljanje s koprskim mestnim kopališčem. To je koprska občina leta 2007 podelila Popovičevemu družinskemu podjetju.

Sojenje se je začelo maja leta 2016 in se s številnimi zapleti ter daljšimi prekinitvami vleklo do lanskega maja, ko je Majcnova odstopila. Sodišče bi moralo zato trojici začeti soditi znova, vendar je primer septembra lani absolutno zastaral.

Petra Majcen

bivša sodnica porotnica

“Zadeva bi itak zastarala. Da se primer vleče toliko let in da potem sodišče vrže vso krivdo name, se mi zdi smešno.”

Ni si predstavljala takega cirkusa

“In zdaj naj bom jaz kriva, ker je primer zastaral?” se sprašuje Petra Majcen in pojasnjuje, da je veliko obravnav odpadlo zaradi Popovičeve odsotnosti. “Jaz sem odstopila in povedala zakaj. Zaradi prevelikih pritiskov name. Priznam, da sem v vse to vstopila naivno, vendar pa trdim, da me sistem kot porotnico ni zavaroval. Niti v sanjah si nisem predstavljala, da je lahko na sodišču takšen cirkus, da je nekomu lahko dovoljeno toliko,” je povedala.

Na namigovanja, da naj bi za odstop prejela tudi podkupnino, ironično odgovarja, naj ji nekdo pove, kje je ta podkupnina. “Župana Popoviča ne prej ne potem nisem videla v živo, njegovih ljudi ne poznam. Sem pa doživljala pritiske s strani njegovih ljudi,” odkrito priznava in pravi, da se niti približno ne počuti krivo, da je primer zastaral. “Zadeva bi itak zastarala. Da se primer vleče toliko let in da potem sodišče vrže vso krivdo name, se mi zdi smešno,” je sklenila in dodala, da je takoj, ko je izvedela za predlog sodišča, poklicala odvetnika Stojana Zdolška.

Eno je napadal, drugo bo branil

Prav Popovič in njegov odvetnik Zdolšek pa sta bila tista, ki sta na začetku sojenja izvajala pritisk na porotnici. Zdolšek se je lotil porotnice Ane Jevšnik iz Ilirske Bistrice, ki je povedala, da je članica stranke SD. “Še v sanjah si nisem predstavljal, da je to sploh možno,” je po Popovičevem izbruhu nezadovoljstva dejal odvetnik Zdolšek, čeprav porotnikom noben zakon ne prepoveduje članstva v političnih strankah. Sodnici je predlagal, naj porotnica nemudoma odstopi s svojega mesta in ker tega ni hotela, je dejal, da njena odločitev zbuja dvom v njeno nepristranskost.

Nad Petro Majcen pa se je spravil Popovič, ki ji je zabrusil, da ima čas biti porotnica, medtem ko imajo celo gasilci težave, ker jih delodajalci ne pustijo z delovnega mesta. “To prepustite njej in njenemu delodajalcu,” ga je ustavila sodnica Meri Mikac, porotnica pa je dodala, da je v svojem prostem času tudi bolničarka reševalka pri koprskem Rdečem križu.

Med sojenjem obtoženi ali njihovi odvetniki porotnic niso več napadali, po besedah Petre Majcen pa je izven sodišča doživljala pritiske, ki jih ni mogla več zdržati. Maja lani je zato odstopila in povzročila prekinitev sojenja.

Bodo tožili tudi drugo?

Takoj po njenem odstopu je predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič napovedala, da bodo razmislili tudi o tožbi proti porotnici, kar se je zdaj tudi uresničilo. Na sodišču so sešteli stroške nagrad odvetnikov, plačil izvedencev, cenilcev, tolmačev in vročevalcev ter prišli do zneska slabih 23 tisoč evrov. V začetku meseca so državnemu odvetništvu predlagali, naj zoper Petro Majcen vloži odškodninsko tožbo zaradi materialne škode, ki jo je z nevestnim opravljanjem funkcije sodnice porotnice povzročila državnemu proračunu.

Na sodišču še pojasnjujejo, da so jo opozorili na odškodninsko odgovornost v primeru nevestnega dela in da jih o razlogih za odstop ni obvestila. “Če bi nam povedala za pritiske, bi jo napotili na policijo,” je povedala predsednica sodišča. Z državnega odvetništvso so sporočili, da trenutno preučujejo pravno podlago in zbirajo dokumentacijo za morebitno vložitev tožbe.

Še pred Majcnovo je v primeru Serming, kjer je sodišče v ponovljenem sojenju sodilo Popoviču, Sabini Mozetič in Rajku Sredniku, odstopila porotnica Ester Maver iz Pivke. Sodišče je zato moralo sestaviti nov senat, sojenje se je lani jeseni tako začelo znova in letos pozno spomladi zastaralo. Na sodišču so pojasnili, da še niso izračunali stroškov tega postopka, o morebitni tožbi zoper porotnico iz Pivke pa se bodo odločili, ko bodo znani stroški postopka.


Najbolj brano