Uvod je zaznamovala burja s tramontano

Branilec naslova Oskari Muhonen je s slavnostno predajo pokala jadralnemu klubu Jadro Koper uradno odprl jubilejno 20. mladinsko svetovno prvenstvo razreda finn, ki se je včeraj začelo v sila neobičajnih razmerah.

KOPER > Burja s primesmi tramontane je v Koprskem zalivu tako redek pojav, da je včeraj na morju zmedla vse - tudi člane regatnega odbora in domača tekmovalca. “Tako kombinacijo vetrov imamo v Kopru morda dvakrat na leto. Nemogoče je bilo predvideti, katera stran polja bo bolj razpihana. Štartal sem sicer v redu, le v zadnji regati sem zamočil, saj smo štirikrat ponovili proceduro. Z vožnjo pa nisem zadovoljen. Kot vselej sem slabo začel in do konca prvenstva bom moral marsikaj izboljšati,” je po dveh preizkušnjah samokritičen Liam Orel, 18. v skupni razvrstitvi in drugi v kategoriji jadralcev do 19. let.

Najbolj konstantne predstave je med Žusterno in Ankaranom prikazal Čeh Ondrej Teply. “Koprski zaliv dobro poznam. Tu sem jadral že, ko je moj oče treniral Gašperja Vinčeca. Veliko časa sem prebil z njima na vodi, ju spremljal v laserju in se učil. To znanje sem danes dobro izkoristil, veliko zaslug za dober rezultat pa gre tudi Gašperju, ki mi je pred odhodom na vodo svetoval, naj se raje osredotočim na nihanje vetra kot na tekmece,” je z uvodnimi dirkami zadovoljen vodilni Teply. Pred drugouvrščenim Oskarijem Muhonenom (Finska) ima štiri točke prednosti, pred Švicarjem Nilsom Theuninckom, ki je v drugi regati izgubil nekaj mest zaradi kazenskega obrata, pa pet. Tega si je s pretiranim “pumpanjem” prislužil tudi drugi slovenski reprezentant Jan Orel, trenutno 25. v konkurenci 36 krmarjev.


Najbolj brano