Še naprej bodo predani umetnosti

Osrednji novogoriški hram glasbene, galerijske in filmske kulture bo zakorakal v 38. umetniško sezono. V Kulturnem domu Nova Gorica bodo od septembra do konca junija prihodnje leto znova ponujali glasbene in filmske abonmaje, številne festivale, bogat program za otroke in mladino ter umetniške razstave v Mestni galeriji. Lani so nanizali 545 dogodkov, ki jih je obiskalo več kot 66.000 ljudi.

Novo sezono Kulturnega doma Nova Gorica so predstavile (z leve) 
Mateja Poljšak Furlan, Pavla Jarc in Barbara Poša Belingar. Foto: Ana Cukijati
Novo sezono Kulturnega doma Nova Gorica so predstavile (z leve) Mateja Poljšak Furlan, Pavla Jarc in Barbara Poša Belingar. Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA >“V (pre)hitrem utripu sodobnega sveta, kjer prevladujejo predvsem cenene in banalne vsebine, ko so se estetski užitki in umetniški kriteriji zbanalizirali do skrajnosti, moramo nujno iskati tudi druge in drugačne poti,” je včeraj predstavitev programa 38. umetniške sezone začela Pavla Jarc, direktorica ter umetniška vodja glasbenih programov in Mestne galerije Nova Gorica. Zato si v Kulturnem domu Nova Gorica prizadevajo, da se bodo skozi njihove koncerte, razstave in filme zaslišali tisti pravi glasovi, ki bodo spregovorili o življenju duha. “Da bodo odmevali glasovi, ki bodo širili obzorja mišljenja, odpirali nova spoznanja in s tem občutno prispevali k dvigu kakovosti našega vsakdanjega življenja,” je dodala. Vse že utečene programe, abonmaje in novosti v prihajajoči sezoni so zato združili pod sloganom Predani umetnosti.

Jesen prinaša dve festivalski novosti

Glasba, ki ima pri njih najdaljšo tradicijo, bo tudi odprla novo sezono. Glasbeni abonma se bo začel v drugi polovici septembra, do sredine maja 2019 pa bo postregel z osmimi koncerti. Med drugim bodo nastopili zbor in orkester Slovenske filharmonije ter njihov komorni godalni orkester, pa zagrebški kvartet saksofonov, domači glasbeni solisti in tuji ustvarjalci.

Jesen bo prinesla dve festivalski novosti. Zadnje dni septembra bo v Novi Gorici in Goriških brdih čas za Flores musicae, festival renesančne glasbe, katerega umetniško snuje vrhunski goriški kitarist in lutnjist Bor Zuljan. Oktober jazz pa bo razveseli vse ljubitelje jazz glasbe. Od 24. do 27. oktobra bo jazz kraljeval v Vili Vipolže v Brdih ter v novogoriškem kulturnem domu. Ob utečenih Grajskih harmonijah, 25. sezoni Glasbe z vrtov sv. Frančiška in tradicionalnem mednarodnem srečanju saksofonistov bo čas tudi za pet izvenabonmajskih koncertov. Prvi bo že 4. oktobra, ko bosta nastopila Matevž Šalehar - Hamo in Rudi Bučar, novembra pa Katalena.

Kino v Novi Gorici je!

V Mestni galeriji Nova Gorica bo v novi sezoni na ogled devet razstav. Prva se bo s pregledno razstavo predstavila Rene Rusjan, sledil bo že 19. mednarodni festival sodobnih umetniških praks Pixxelpoint, za katerim bo kot kuratorska skupina stala BridA. Do junija prihodnje leto bodo med drugim razstavljali še Ištvan Išt Huzjan, Natalija Šeruga Golob, Aleksij Kobal, Boštjan Kavčič in Ana Pečar.

Da Nova Gorica kino ima, so zaslužni prav v kulturnem domu, kjer je njihov paradni konj filmsko gledališče. V petkovem in torkovem abonmaju bodo predvajali 18 žanrsko in tematsko raznolikih filmov po izboru filmskega kritika in publicista Denisa Valiča. “Film je izobraževalno orodje, ki spodbuja razmišljanje,” je dejala Mateja Poljšak Furlan, kustosinja in vodja filmskega programa, zato so pripravili tudi pester filmski izbor za otroke in mladino. Obeta se tudi noč kratkih filmov, pa brezplačne likovne ustvarjalnice za otroke, likovna šola za otroke in odrasle ...


Najbolj brano