Kako uspešna je bila diplomacija

Košarkarska zveza Slovenije bo danes opoldne obelodanila seznam košarkarjev, ki se bodo udeležili drugega dela kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto, v katerih pa Sloveniji slabo kaže.

Tudi Klemen Prepelič (z žogo), novi član Reala, lahko pričakuje 
precejšnje ovire, ki jih v zvezi z reprezentančnimi nastopi španski 
klubi postavljajo svojim najboljšim posameznikom. Foto: STA
Tudi Klemen Prepelič (z žogo), novi član Reala, lahko pričakuje precejšnje ovire, ki jih v zvezi z reprezentančnimi nastopi španski klubi postavljajo svojim najboljšim posameznikom. Foto: STA

LJUBLJANA > Po prvotnem načrtu bi se daljše priprave reprezentance, ki med tekmovalno sezono zaradi zgoščenih terminov niso možne, morale začeti že v nedeljo, a se bodo šele v četrtek. Slovenija bo v času priprav odigrala dve pripravljalni tekmi proti Hrvaški. V sredo, 5. septembra, bo Slovenija gostovala v Varaždinu, tri dni kasneje pa se bosta tekmeca udarila še v celjskem Zlatorogu. Medtem ko naši tekmeci Turki že veselo tekajo na pripravah v Kranjski Gori tudi s košarkarji iz klubov turških evroligašev, pa so morali na Leskoškovi 12 vpeti vse pogajalske sposobnosti za zagotovitev kolikor toliko konkurenčne ekipe za septembrski ciklus. Rezultati bodo znani danes.

Žal se uresničujejo napovedi pesimistov, da niti septembrski cikel, ki je bil teoretično edini, ko bi bili na voljo tako igralci evrolige kot lige NBA, slovenski reprezentančni košarki ne bo prinesel olajšanja. Zagotovo ne bo Luke Dončića, ki je že v ZDA, zelo malo možnosti je, da prideta Realova Klemen Prepelič in Anthony Randolph (Real ga je neuspešno skušal odpustiti). Vsaj za Randolpha naj bi se zavzel generalni sekretar KZ Rašo Nesterović, ki je bil tudi najbolj zaslužen za njegov nastop na lanskem eurobasketu. S prestopom k Barceloni je več kot vprašljiv Jaka Blažič, za nameček pa je španska liga ACB sprejela sklep, da bodo igralci reprezentancam na voljo od 9. septembra. Kako bo s tem v praksi, bomo sicer kmalu videli. Znano pa je, da je na širšem seznamu kandidatov tudi peterica mladih košarkarjev - Gregor Glas (Primorska), Miha Škedelj, Jakov Stipaničev, Aljaž Bratec in Jurij Macura. Pripravam se bo pridružil center Gašper Vidmar, ki pa je sklepnem obdobju rehabilitacije po operaciji kolena, zato njegov nastop na tekmah proti Latviji in Turčiji sredi septembra ni zanesljiv.

Trenutno na šestem mestu

Slovenci po prvem delu kvalifikacij zasedajo šesto mesto v skupini I z dvema zmagama in štirimi porazi. Blizu uvrstitvi na svetovno prvenstvo so Španci, ki so prvi del sklenili s šestimi zmagami, na lestvici pa jim sledijo Latvijci in Turki, ki bodo tekmeci Slovenije v prvem ciklu drugega dela.

Prišlo je tudi do dveh sprememb v strokovnem štabu. Delo tehničnega vodje reprezentance bo po odhodu Tomaža Uršiča opravljal Martin Mežan. Miljana Grbovića, ki je s slovensko reprezentanco sodeloval od leta 2016 in je odšel na Kitajsko, pa bo na mestu trenerja za telesno pripravo zamenjal Anže Maček.

Slovenija bo v drugem sklopu kvalifikacij za SP najprej 14. septembra gostovala v Latviji, 17. septembra pa bo v Stožicah gostila reprezentanco Turčije.


Najbolj brano