Trije tedni svetlobne gverile sredi Izole

Od 7. do 29. septembra bodo Izolo osvetlile svetlobne postavitve slovenskih in tujih umetnikov, s pomočjo katerih bo mesto postalo domišljijski prostor, poln vizualnih pripovedi. V Istri bo prvič potekal festival Svetlobna gverila, za katerega so si skupaj z Javnim skladom za kulturne dejavnosti zamislili tudi povsem nove, izolske, stvaritve.

Od 7. do 29. septembra bodo Izolo osvetlile svetlobne postavitve 
slovenskih in tujih umetnikov, s pomočjo katerih  bo mesto  postalo  
domišljijski prostor, poln vizualnih pripovedi.
Od 7. do 29. septembra bodo Izolo osvetlile svetlobne postavitve slovenskih in tujih umetnikov, s pomočjo katerih bo mesto postalo domišljijski prostor, poln vizualnih pripovedi. 

IZOLA > V Sončni dvorani so svetlobne elemente ustvarjali mladi od 10. do 14. leta pod mentorstvom umetnice Sanje Tošić. Na prosojne folije so risali morske motive, namestili jih bodo na svetilke na Sončnem nabrežju, ki se bodo ponoči spremenile v svetlobni akvatorij.

Od oblakov do fantastične vegetacije in nočnih obiskovalcev

To soboto in nedeljo bosta še dve delavnici, prva bo namenjena starejšim od 14 let, druga mlajšim, obe bosta od 10. do 17. ure. Sobotno delavnico je zasnoval industrijski oblikovalec in intermedijski umetnik Tilen Sepič, vodil jo bo restavrator, fotograf in potapljač Rok Pahor. Udeleženci bodo najprej raziskovali medsebojno učinkovanje svetil in materialov, zatem bodo izdelali svetlobne objekte, ki bodo ponazorili oblake in bodo na ogled v Ljubljanski ulici.

Na nedeljski delavnici pa bodo iz vsakdanjih plastičnih predmetov ustvarili žuželke in rastline ter jih “naselili” v park pri Svetilniku. Usmerjala jih bo Katja Paternoster, samostojna arhitektka, ki je na Svetlobni gverili že sodelovala. Tokrat bo nastopila kot mentorica in avtorica svetlobnih skulptur Nočni obiskovalci, ki bodo v večernih urah zažareli v Coppovem parku.

Video projekcije tudi na cerkvi Marije Alietske

V okviru festivala bodo na Manziolijevem trgu trije petkovi zvočno-vizualni performansi: prvi bo ob odprtju, naslednja dva 14. in 21. septembra. Na fasadi cerkve sv. Marije Alietske se bodo izmenjavale video projekcije različnih lokalnih umetnikov in umetniških skupin, stavbi bodo z gibljivimi slikami in zvokom vdahnili novo življenje.

Svetlobna gverila raziskuje svetlobo v sodobni vizualni govorici in spodbuja razmislek o pozitivni vlogi umetnosti v javnem prostoru. Poleg starejših del, ustvarjenih za pretekle svetlobne festivale v Ljubljani, bodo v Izoli predstavili nove stvaritve lokalnih umetnikov in udeležencev delavnic. Delavnice so brezplačne, nanje se je treba le prijaviti. Potujočo festivalsko edicijo pa so tokrat naslovili Re:Akcija. MC


Najbolj brano