Za izgube zdravstvenih zavodov so krive prenizke cene

Ob letošnjem polletju so javni zdravstveni zavodi skupaj pridelali skoraj 27 milijonov evrov izgube. To je vzrok za alarm in ukrepanje, sporoča Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije. Vzrok za izgubo so, kot ocenjuje, občutno prenizke cene zdravstvenih storitev, ki jih določa ZZZS.

Metod Mezek Foto: STA
Metod Mezek Foto: STA

LJUBLJANA > Do zneska skupne izgube 26,8 milijona evrov je združenje zdravstvenih zavodov (ZZZ) prišlo na podlagi rezultatov poslovanja javnih zdravstvenih zavodov za prvo polovico letošnjega leta.

Izguba bo še rasla

“Gre za evidenčno izgubo, ki ima trend rasti. Vnovič opozarjamo, da so cene zdravstvenih storitev še vedno prenizke, zato si prioritetno prizadevamo za njihov dvig za 4,98 odstotka,” sporoča predsednik ZZZ Metod Mezek.

26,8 milijona evrovznaša polletna izguba zdravstvenih zavodov.

V ZZZ se zavedajo, da cen zdravstvenih storitev sicer ni mogoče ustrezno korigirati v sklopu že dodeljenih 35 milijonov evrov presežka iz zdravstvene blagajne. “Zavzemamo se, da ta znesek, 35 milijonov evrov, država nameni za uskladitev višine regresa, dodatno pokojninsko zavarovanje, specialistično ambulantno dejavnost, slikovno diagnostiko, tako imenovane prospektivne programe in za urgentne centre,” predlagajo v ZZZ.

Porazdelitev 35 milijonov evrov

Pri predlogu, da bi ta znesek porazdelili za več namenov, je upravni odbor ZZZ izdelal natančen predlog. Del tega denarja naj bi namenili za uskladitev višine regresa, saj poudarjajo, da je treba denar za regres vračunati v vrednost programov in posledično v cene zdravstvenih storitev za priznano število delavcev. Glede predloga nameniti del zneska za dodatno pokojninsko zavarovanje predlaga, naj denar za premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja vračunajo že v vrednost programov oziroma vgradijo v cene zdravstvenih storitev.

Metod Mezek,

predsednik Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije

“Vnovič opozarjamo, da so cene zdravstvenih storitev še vedno prenizke. Prizadevamo si za njihov dvig za 4,98 odstotka.”

Pri specialistični ambulantni dejavnosti predlagajo, naj do 20 odstotkov pokrijejo preseganje programa dela v specialistični dejavnosti izven bolnišnic. “Na ta način bodo tudi izvajalci opravili več storitev od že planiranih, to pa bo omogočilo tudi hitrejšo obravnavo bolnikov, skrajšanje njihovih bolniških odsotnosti in skrajšanje čakalnih dob,” poudarja ZZZ.

Da je nujno del tega denarja nameniti tudi slikovni diagnostiki, poudarja ZZZ in predlaga, da bodo ti programi v celoti plačani opravljenih storitvah. Tako bodo oboleli prej na vrsti, zato manj bolniško odsotni, čakalne dobe bodo krajše.

Plačati po opravljenem delu

ZZZ poudarja, da mora biti tudi dejavnost v prospektivnih programih plačana po opravljenem delu. “V planu in realizacije v letošnjem prvem polletju je razvidno, da so izvajalci tam, kjer so dolge čakalne dobe, že opravili več storitev, kot jih določa program dela, in so tako pripomogli, da so se tu čakalne dobe že skrajšale. Glede urgentnih centrov pa združenje izpostavlja, da je v njih nujno treba plačati vse opravljene storitve, tudi tiste v letošnjem juniju, ki jih je zavarovalnica zdaj celo izbrisali iz plačila.


Najbolj brano