Povezovali so petje in ples

Po tednu dni intenzivnega dela in sproščenega druženja je 75 udeležencev drugega Tabora mladih pevcev Primorske na petkovem zaključnem koncertu v tolminskem Kinogledališču navdušilo s kakovostnim petjem in sproščenim obvladovanjem koreografije. Ko so se razhajali, so si obljubljali: “Prihodnje leto se spet vidimo.”

Na  generalki so izpilili samo še drobne odtenke. Foto: Neva Blazetič
Na generalki so izpilili samo še drobne odtenke. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > “Vrhunski mentorji so nam približali najrazličnejše trike, kako naj iz sebe izvabimo karseda kakovosten zvok. Učili so nas povezovanja petja in plesa, skratka celovitega izražanja,” je, zadovoljen z novim znanjem in izkušnjo, pripovedoval 15-letni Martin Kerin iz Ljubljane, ki je zaključil višjo glasbeno šolo v igranju klavirja.

Mlajšo Tejo Pavšič iz Kanala je za tabor navdušila prijateljica, ki se ga je udeležila lani. “Tudi v šoli so nas spodbujali. Pesmi so bile zahtevne, veliko smo se naučili, izboljšali smo izgovorjavo. Prvič sem petje povezovala s plesom.” Njena sestrična NinaPavšič je hitela pripovedovat o kopanju v topli Idrijci na Slapu ob Idrijci, Minki Lavrič iz Pirana pa je bil všeč orientacijski pohod s spoznavanjem Tolmina. Ogledali so si film na prostem in gledališko predstavo. Gostoljubje so jim ponudili v Centru za šolske in obšolske dejavnosti. Da je vse gladko teklo, je poskrbela tolminska območna enota JSKD s Silvo Seljak na čelu.

Peli so po deset ur na dan

“Prve dni smo peli po deset ur na dan. Otroci so zmogli, ker prihajajo zgolj tisti, ki res radi pojejo. Uživali so v povezovanju petja in giba, kar je značilnost sodobnega zborovskega izražanja,” je opazila pobudnica lanskega prvega tabora, v širšem prostoru cenjena zborovodkinja Barbara Kovačič. Kot pravi, je pred lansko prvo izvedbo ideja dolgo dozorevala. “Lani in tudi letos smo v našem lepem okolju otrokom ponudili višjo raven zborovskega poustvarjanja in možnost, da s pomočjo priznanih dirigentov začutijo umetnost skozi zborovsko petje. Gre za ustvarjalno, zdravo druženje mladih.”

Mlade pevke in pevce so poleg Barbare Kovačič vzeli pod okrilje strokovnjaki zborovskega petja Stojan Kuret, Petra Grassi, David Bandelj, Martina Burger in Marta Sojar Voglar.

Kot pravi pianistka, zborovodkinja in pevka Petra Grassi, je program ponujal iztočnice za različna izobraževanja, kot so interpretacija, zvok, artikulacija, koreografija ... “Pozornost smo namenili slovenski literaturi in skladbam iz svetovne zakladnice, tudi skladbe iz sveta zabavne glasbe so bile zraven. Nekatere skladbe so bile v Sloveniji prvič izvedene.” Takšni sta bili južnoameriška Kubanita in aboridžinska ljudska iz Avstralije Seeseereye, ki so ju popestrili z bogato koreografijo. Pevci so dokazali, da znajo plesati. Prvič so v Sloveniji izvedli tudi skladbo O Magnum Mysterum v spremstvu gosta čelista Aleksandra Sluge. Na koncertu je navdušila noviteta, ki jo je Tadeja Vulc po naročilu napisala posebej za tabor.

Sami za vse

“Pozitivni odzivi udeležencev in slovenske strokovne javnosti so nas lani spodbudili, da zgodbo letos nadaljujemo. Uspelo nam je tudi s pomočjo denarja, ki smo ga dobili na občinskem razpisu. Zaradi pevcev, ki so letos prišli iz vse Primorske, zamejstva in tudi drugih koncev Slovenije, želimo s taborom nadaljevati,” upa Silva Seljak. Barbara Kovačič nakazuje: “S Silvo sva bili v organizacijskem pogledu tako rekoč sami za vse. Prihodnje leto bi bili zelo veseli pomoči pri opravilih, kot so računovodstvo, servisiranje strokovne ekipe in še marsikaj. Animacijo otrok pa so prevzeli starejši člani mojih zborov.”


Najbolj brano