Občina pripravlja prostorski načrt

Po izolski občini se je tudi piranska lotila priprave občinskega prostorskega načrta (OPN). Do včeraj je zbirala ponudbe za izdelavo strateškega in izvedbenega dela OPN v dveh etapah, pa tudi za izdelavo nekaterih kasnejših strokovnih podlag. Dobili so dve ponudbi, izdelovalca strategije bodo izbrali prihodnji teden.

Po izolski občini se je tudi piranska lotila priprave občinskega 
prostorskega načrta (OPN).  Foto: Mirjana Cerin
Po izolski občini se je tudi piranska lotila priprave občinskega prostorskega načrta (OPN).  Foto: Mirjana Cerin

PIRAN > Imen prijavljenih ne navajajo, javno naročilo pa so objavili 1. avgusta. Na vprašanje, kako to, da na takšen način iščejo avtorja krovnega občinskega prostorskega akta (podrejeni so mu vsi ostali občinski podrobni prostorski načrti), v Piranu odgovarjajo, da je izdelava OPN za turistične občine zahtevnejša, še zlasti za obmorske. “Občina je iskala izkušenega partnerja in v razpisu zahtevala ustrezne reference, ki jih imata obe prijavljeni družbi,” zagotavlja Nina Trampuš iz kabineta župana Petra Bossmana.

Čeprav bo akt izdelal zunanji izvajalec, v občinski upravi poudarjajo, da bo nosilec projekta občina. Najprej se bodo lotili strateškega dela dokumenta.

Zakaj avgusta?

Prav to, da je občina izdelovalca OPN iskala avgusta, v času dopustov, pa se zdi Civilni iniciativi Piran zelo nenavadno. Prepričani so, da se je občina s tem želela izogniti iskanju kakovostne in verodostojne ponudbe, opozarja član iniciative Luka Čibej.

In kdaj bodo vključili javnost? “Sodelovanje javnosti predvideva že zakon, smernice pa priporočajo njeno vključevanje v etapi, ko je dokumentacija zrela za javno razgrnitev. Poleg razgrnitve načrtujemo tudi javno konferenco za pripravo izhodišč za kasnejšo vsebino,” pojasnjuje v županovem kabinetu.

Prostorski načrt je zelo kompleksen dokument, pri katerem sodelujejo vsi nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci. “Ko bo postopek izbire izdelovalca pravnomočno končan, bomo skupaj pripravili izhodišča za konferenco, na kateri bo imela javnost priložnost podati predloge, pripombe in stališča do razvoja občine. Pričakujemo aktivno sodelovanje občanov in organizacij.” V Piranu dodajajo, da se zavedajo, da prav zgodnje vključevanje javnosti omogoča izdelavo družbeno sprejemljivega dokumenta. Želijo si, da bi dobili izdelane predloge.


Najbolj brano