Kdo so primorski kandidati za ministre?

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes zvečer na mizo dobil vsa imena kandidatov za ministre. Najdlje je svoje adute sicer izbirala prav njegova stranka, ki namerava na finančno ministrstvo ustoličiti začasnega člana uprave SDH Andreja Bertonclja, zdravstveni resor pa zaupati nekdanjemu direktorju zdravstvene zavarovalnice Samu Fakinu.

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes zvečer na mizo dobil vsa 
imena kandidatov za ministre. Foto: STA
Predsednik vlade Marjan Šarec je danes zvečer na mizo dobil vsa imena kandidatov za ministre. Foto: STA

LJUBLJANA > Stranka LMŠ je z izbiro svojih kandidatov najbolj presenetila. Še konec tedna je bila v igri za finančno ministrico sedanja ministrica Mateja Vraničar Erman, ki pa je zahtevala zagotovilo, da se bo koalicijski peterček držal fiskalnega pravila. Tega zagotovila ni dobila, LMŠ je raje poiskala drugega kandidata, Andreja Bertonclja. Kot je danes pojasnil predsednik vlade Marjan Šarec, je za kandidate predlagal ljudi, ki še niso bili v vladi. Tako da se je želel izogniti očitkom o rekonstrukciji prejšnje vlade.

Kriterij: strokovnost

Šarec pravi, da je izbiral po ključu strokovnosti. “Predvsem pa moraš kot predsednik vlade okoli sebe nabrati ljudi, ki vedo več od tebe. Edino to je lahko zagotovilo za uspešno delo,” je dejal. Izvršni odbor LMŠ je zvečer potrdil Šarčev predlog, da naj finančni minister postane Bertoncelj, začasni član uprave Slovenskega državnega holdinga. Bertoncelj je sicer doktor ekonomskih znanosti s številnimi strokovnimi izkušnjami, a brez političnih.

Koalicijsko politiko na področju zdravstva naj bi uveljavljal nekdanji prvi mož ZZZS Samo Fakin, ki ga vlada Mira Cerarja sicer ni hotela na čelu zavarovalnice. Za ministra za notranje zadeve LMŠ predlaga Boštjana Poklukarja, zaposlenega v Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Poklukar je lani prevzel vodenje Centra za obveščanje Kranj. Po kostanj v sindikalno žerjavico bo LMŠ poslala javnosti povsem neznanega Tugomirja Kodeljo, ki bi vodil ministrstvo za javno upravo. Sindikalistom, ki pravijo, da Kodelje ne poznajo, Šarec odgovarja, da je to še boljše, ker tako “ne more biti starih zamer, ki se vlečejo iz mandata v mandat”.

SMC in SD za vstop v koalicijo

Danes so poleg LMŠ svoje kandidate za ministre potrdili tudi organi strank SMC in SD. V SMC predlagajo, naj resor za zunanje zadeve prevzame Miro Cerar. Zdravko Počivalšek ne bi zamenjal niti pisarne in bi ostal na ministrstvu za gospodarstvo. Resor za okolje bi prevzel Jure Leben, dosedanji državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu in prvi predstavnik države, ko gre za projekt drugi tir. Resor za delo, družino in socialne zadeve bi vodila Ksenja Klampfer.

V stranki SD za ministra za izobraževanje predlagajo nekoč že ministra Jerneja Pikala, ministrstvo za pravosodje bi zaupali dosedanji obrambni ministrici Andreji Katič, kulturo pa dosedanjemu direktorju ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet Dejanu Prešičku.

Alenka Bratušek bi postala ministrica za infrastrukturo, poleg nje pa bi stranka SAB dobila še ministra za kohezijo Marka Bandellija ter ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Petra Jožefa Česnika, ki je več desetletij živel v Avstraliji. V imenu stranke Desus bi vodenje resorja za obrambo prevzel Karl Erjavec, ministrica za kmetijstvo pa bi postala Aleksandra Pivec.

Kandidati na pogovore s Šarcem

Šarec se bo zdaj ločeno srečal s kandidati. Vprašanja, ali ima pomisleke na primer do Katičeve, zavrača, češ da želi ljudi presojati po izkušnjah in da “vnaprejšnje sodbe niso nam mestu.” Do sprememb lahko torej še pride, končno listo kandidatov pa naj bi Šarec v DZ vložil v petek.

Primorski kandidati za ministre

> Andrej Bertoncelj, kandidat za finančnega ministra: “Ne skoči na prvo žogo”

Za Andreja Bertonclja, ki naj bi prevzel vodenje finančnega ministrstva, je širša javnost slišala, ko je postal najprej nadzornik, potem pa še član uprave SDH. Po izobrazbi je doktor ekonomskih znanosti s področja financ, s Primorsko ga povezuje Univerza na Primorskem, kjer je od leta 2009 zaposlen kot redni profesor za področje menedžmenta. Sogovorniki ga označujejo za korektnega in umirjenega. “Je premišljen, ne skoči na prvo žogo,” pravi eden izmed njih. Pred tem je 20 let deloval v farmacevtski industriji. Bil je direktor sektorja in svetovalec predsednika uprave za korporativno upravljanje v Kemofarmaciji. Bil je predsednik družbe Lek USA in pomočnik generalnega direktorja za področje financ v Leku - od tod se pozna z Vojmirjem Urlepom, ki je do nedavnega vodil Lek in naj bi v Šarčevi vladi prevzel koordiniranje najbolj kritičnih področij.

Kandidat za ministra Službe vlade za razvoj in kohezijo: od župana do ministra

“V štirih letih od župana do ministra,” bi bil stavek, ki bi najbolje opisal politično pot Marka Bandellija, kandidata za ministra Službe vlade za razvoj in kohezijsko politiko iz vrst Stranke Alenke Bratušek. Pred zadnjimi volitvami je bil širši javnosti na Primorskem skorajda povsem neznan. Volilce v Komnu je takrat prepričal s podjetniško naravnanostjo.

Skorajda štiriletno županovanje je ob odhodu v državni zbor zapustil zadovoljen. Med največje dosežke njegovega mandata sodi obnova štanjelskega gradu in okolice ter zagon turizma znotraj obzidja.

Preden je stopil na politični parket se je ukvarjal zgolj s podjetništvom. Z ženo Andrejo vodita skupino podjetij pod imenom Bandelli s sedežem v Vipavi. Ukvarjajo se z veletrgovino, trgovino na drobno, proizvodnjo betona in betonskih izdelkov ter inovativnimi proizvodi. Marko Bandelli je rojen leta 1967 v Trstu, že vrsto let pa živi v Kobdilju na Krasu.

> Tugomir Kodelja, kandidat za ministra za javno upravo - največja neznanka med kandidati

58-letni Tugomir Kodelja, ki se poteguje za funkcijo za ministra za javno upravo, je po izobrazbi diplomirani ekonomist. Širša javnost ga ne pozna. Kariero je začel v portoroški Drogi, v koprskih poslovnih krogih pa se ga še najbolj spomnijo iz časa, ko je bil zaposlen v podjetju Citroën Slovenija (kasneje skupina PSA Peugeot-Citroën), kasneje je delal kot vodja prodaje v tej skupini, kjer je skrbel za velike kupce. Leta 2014 je bil imenovan za viteza Nacionalnega reda za zasluge Francije. Pred službo v skupini PSA je bil Kodelja zaposlen v koprskem podjetju Avtoplus, ki se ukvarja s prodajo avtomobilov. Leta 2014 je Kodelja zasukal kariero; začel se je ukvarjati s poslovnim svetovanjem, najprej v Münchnu in nato v Sloveniji: vmes je krajši čas vodil novogoriško enoto AC Cosmosa. Kodelja živi v Svetem Antonu. “Znajde se v vsakršni vodah, zelo verjetno se bo tudi v ministrski. Je spreten pogajalec z veliko mero sposobnosti prepričevanja,” pravi eden od naših sogovornikov.


Najbolj brano