Milijarderji bodo še bogatejši

Le še povratne tekme sklepnega kroga kvalifikacij za uvrstitev v nogometno ligo prvakov in evropsko ligo so pred nami, potem pa bo predigre konec z žrebom skupin obeh tekmovanj. Pot v ligo prvakov je za manjše klube težja, kdor pa se bo vanjo prebil, bo zaslužil še več od doslej znanih zneskov.

 Foto: STA
Foto: STA

NYON > Prenovljen sistem uvrščanja v ligo prvakov je krog klubov, ki se vanjo uvrstijo prek kvalifikacij, zožil na šest. 26 moštev je neposredno uvrščenih, kar je po meri velikih prvenstev, ki so dobila dodatno neposredno mesto v elitni ligi. Štirje od kvalifikantov so državni prvaki, dva pa ne. Po niti ne prikritih grožnjah najbogatejših klubov, ki bi se po vzoru košarke lahko šli svojo zasebno, kajpak zaprto superligo, jim je krovna nogometna evropska organizacija stopila naproti, ceno pa so plačali manjši klubi.

V nogometu ni krize

Nogomet ne pozna krize in tudi nagradni sklad v evropskih tekmovanjih gre navzgor, letos pa bo padel nov rekord. Med 32 udeleženci skupinskega dela lige prvakov jih je zdaj natanko polovica iz španskega, angleškega, nemškega in italijanskega prvenstva. S tem pa je precej poskočila tudi finančna vrednost tekmovanja. Skupna vrednost udeležencev se je z lanskih 2,3 milijarde povečala na 3,25 milijarde evrov, temu primerno je višji tudi nagradni sklad. Sistem tekmovanja je sicer ostal nespremenjen, saj se po končanem skupinskem delu začenjajo boji na izpadanje, vse do velikega finala maja prihodnje leto. Spremenjena pa je delitev bogatega finančnega kolača - tako se bo 25 odstotkov sklada porazdelilo klubom za sodelovanje, 30 odstotkov je namenjenih za rezultat (zmaga ali remi), naslednjih 30 odstotkov pa bodo razdelili glede na zgodovino uvrščanja klubov v tekmovanju, 15 odstotkov pa glede na tržno vrednost klubov. Uvrstitev v skupinski del torej vsakemu klubu prinese 15,25 milijona evrov. Za vsak remi je nagrada 900.000 evrov, za zmago 2,7 milijona evrov. Teoretično bi lahko ekipa, ki bi slavila na vseh 13 tekmah do finala, samo iz tega naslova in sodelovanja zaslužila 82,2 milijona evrov.

Novi sklad, višje nagrade velikim

V primerjavi s preteklostjo se je krepko, skoraj za polovico, zmanjšal nagradni sklad tržne vrednosti klubov. Zdaj je blizu 300 milijonov evrov. Njegovo vrednost določajo cene televizijskih pravic za posamezna državna prvenstva. Novost je sklad za rang lestvico klubov. Pri tem se upoštevajo uvrstitve in rezultati klubov v evropskih tekmovanjih v zadnjih desetih letih. Na prvem mestu je Real, ki bo tako zaslužil dodatnih 35,4 milijona evrov. Drugi bo dobil 1,1 milijona evrov manj, isto vsoto se odšteva za vsako mesto navzdol.

Več denarja pripada tudi drugemu evropskemu razredu, evropski ligi, kjer je nagradni sklad določen za naslednje triletno obdobje. Večina denarja za to tekmovanje vendarle pride iz dohodkov TV pravic in marketinga lige prvakov, saj iz tega vira dobijo 560 milijonov evrov, ki si jih bo razdelilo 48 klubov, uvrščenih v skupinski del tekmovanja. Zmagovalcu bi tako pripadlo približno 30 milijonov evrov, približno deset pa bi jih osvojila ekipa, ki v skupinskem delu ne bi zbrala niti točke. RM


Najbolj brano