Sto super junakinj

Zgodbe za lahko noč za uporniške punce prinašajo “dvojne portrete” žensk in deklic, ki so spremenile svet in dokazale, da spol ne določa naših sanj ali sposobnosti.

 Elena Favilli 
in Francesca 
Cavallo: $@      
 Zgodbe za lahko 
noč za uporniške 
punce, 
prevedla 
Maja Kogej,
Založba: Učila 
International, 
224 strani
19,99 evra
Elena Favilli in Francesca Cavallo: $@ Zgodbe za lahko noč za uporniške punce, prevedla Maja Kogej, Založba: Učila International, 224 strani 19,99 evra 

Skozi vso zgodovino človeštva so se morale šibkejše skupine ljudi boriti za svoje pravice, ki so jim bile odvzete; staroselska ljudstva, temnopolti, drugače verujoči, ženske … In marsikatere borbe za temeljne človekove pravice in za enakopravnost trajajo še danes. Če ne bi bilo nekaj izstopajočih pogumnih oseb, ki so se postavile po robu nepravičnim zakonom ali zastarelim nenapisanim pravilom, ki veljajo v družbi, je vprašanje, v kolikšni meri bi lahko uživali tistih nekaj pravic, ki jih imamo priznane.

Avtorici Elena Favilli in Francesca Cavallo sta v svoji knjigi Zgodbe za lahko noč za uporniške punce predstavile sto pogumnih žensk in deklic iz preteklosti ter sedanjega časa, ki so se zaradi svojega uporniškega duha, radovednosti, inteligence in poguma zapisale v zgodovino. Kljub temu da so bila njihova odkritja pomembna, njihova dejanja navdihujoča ali njihov um briljanten, so bile vedno znova podvržene omalovaževanju. Včasih so sijajne ženske namenoma postavili v ozadje ali jih celo poskušali izbrisati iz zgodovine. Brez marsikatere ženske niti moški ne bi imeli svoje slave. Toda ljudje, na katere so super junakinje pustile vtis, niso pozabili. V knjigi so zgodbe (Claudie Ruggerini, Coy Mathis, Evite Peron, Kate Sheppard in še mnogih) zapisane v obliki pravljice, tako da jih prebirajo tudi mlade bralke. Vsaka zgodba je opremljena s portretno ilustracijo, ki so jih ustvarile različne umetnice z vsega sveta, s katerimi sta avtorici sodelovali. Zgodbe za lahko noč za uporniške punce predstavijo izbor avtoric, vsekakor pa je še nekaj žensk, ki bi jih bilo potrebno omeniti, recimo Marijo Terezijo, ki je uvedla obvezno šolanje otrok, Anno Frank, Ivano Orleansko in še katero.

Ne samo, da sta avtorici želeli predstaviti izjemne ženske našega časa, ampak sta želeli, da deklice razumejo, kakšne ovire jih čakajo samo zato, ker so rojene kot ženske, pri čemer sta poudarili, da te ovire niso nepremagljive. Želeli sta, da bi zgodbe izjemnih super junakinj navdihnile tako deklice kot tudi odrasle ženske širom sveta, da “sanjajo drzneje, merijo više, se borijo siloviteje in kadar so v dvomih, naj se spomnijo, da imajo prav”.


Najbolj brano