Kompas in karto v roke, pa naglo mimo kontrolnih točk

Orientacijski klub Azimut je po dveh mesecih priprav na največji športni dogodek na Idrijskem in Cerkljanskem na sredini uvodni tekmi pokala Cerkno pozdravil dobrih 400 orientacistov. V četrtek, ko se je začelo še prvenstvo JV Evrope, ki bo trajalo do nedelje, se je število tekmovalcev v vseh disciplinah podvojilo.

S pomočjo kompasa in kart čim hitreje skozi kontrolne točke, je 
bistvo orientacije v različnih disciplinah in kategorijah.  Foto: Saša Dragoš
S pomočjo kompasa in kart čim hitreje skozi kontrolne točke, je bistvo orientacije v različnih disciplinah in kategorijah.  Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Dobrih 400 tekmovalcev se je na uvodni tekmi orientacijskega pokala Cerkno minulo sredo zapodilo med oranžno-bele zastavice s kompasi v rokah. Dan pozneje, ko se je ob pokalu začelo prvenstvo jugovzhodne Evrope, se je število tekmovalcev povzpelo na več kot 800. Orientacijski klub Azimut je na največjo orientacijsko tekmo pri nas in največji športni dogodek na Idrijskem in Cerkljanskem pritegnil člane kar 202 klubov iz 35 držav.

Od Kalc do SC Cerkno

Uvodna pokalna tekma na srednjih razdaljah je v zadovoljstvo udeležencev potekala na kraških Kalcah. Prvenstvo pa se je v četrtek začelo v Lomah ob smučarskem centru Javornik, se s preizkušnjo na dolge proge selilo na SC Cerkno na Črnem vrhu in se bo s šprintom sklenilo v Cerknem.

Klemen Kenda

vodja tekmovanja

“Tekmovalci, ki na tovrstne tekme zaradi točkovanja za svetovno lestvico pridejo z vsega sveta, imajo radi različne terene, težavnostne stopnje in spoznavanje krajev.“

“Tekmovalci, ki na tovrstne tekme zaradi točkovanja za svetovno lestvico pridejo z vsega sveta, imajo radi različne terene, težavnostne stopnje in spoznavanje krajev. Ker imamo za omenjena območja pripravljene topografske karte, smo jih tokrat dopolnili in pripravili tekmovanje v treh občinah,” je povedal vodja tekmovanja Klemen Kenda.

Azimut, že vse od nastanka v 80. letih 20. stoletja, najuspešnejši orientacijski klub na Slovenskem, je prvi, ki se je na Idrijskem in Cerkljanskem soočil s tako obsežnim, mednarodnim organizacijskim zalogajem. “Ker samo dopolnitev kvadratnega kilometra topografske karte stane tisoč evrov, smo sponzorje iskali več let. Z administrativnim delom in pripravo prog pa se resneje ukvarjamo dva meseca. Napolnili smo vsa prenočišča v krajih tekem, dodali še tabor in najeli nekaj telovadnic. Sicer pa smo prekaljeni organizatorji, saj mednarodni Cerkno CUP organiziramo že več kot 20 let,” je razložil Kenda.

V prvi vrsti doživetje

“Odlično!” je potrdila skupina srbskih tekmovalcev. “Vse teče brezhibno. Tekmovalci so stari od nekaj pa tja do 70 in več let. To je miselni šport za vse, vse bolj pa postaja domena družin,” sta za informativnim pultom potrdili Marjanca in Lara. Prva iz Cerknega, druga iz Gor, obe pa tudi tekmovalki, tako kot večina članov organizacijske ekipe iz stočlanskega Azimuta.

Obetajo si vsaj kakšno odličje. V bistvu, kot so zagotavljali, pa gre za doživetje: za dober občutek, če čim prej najdeš vse kontrolne točke, in delitev veselja z vsemi, ki jim na večernih ceremonijah v Cerknem obešajo medalje. Tako bo do nedelje, ko bodo odličja podelili zadnjič, tokrat v Črnem Vrhu nad Idrijo.


Najbolj brano