Začenjajo tudi Nemci: Bayern in hrvaške zgodbe

Kot zadnji v petih najmočnejših ligah na stari celini bodo prvenstvo začeli Nemci. Otvoritvena tekma bo drevi pripadla serijskemu prvaku in (edinemu) favoritu za vnovično osvojitev naslova, Bayernu iz Münchna.

 Foto: STA
Foto: STA

BERLIN > Šest zaporednih naslovov je osvojil najbolj trofejni nemški klub. Lovorike so od leta 2013 nizali pod taktirko treh trenerjev. Trikrat je na vrh nemške bundeslige Bayern popeljal Pep Guardiola, dvakrat Jupp Heynckes, enkrat Carlo Ancelotti. Italijan je tudi začel preteklo sezono, a jo je zaradi upora v slačilnici sklenil predčasno. Zamenjal ga je prav Heynckes. Nemški velikan redko poseže po trenerskih rošadah med sezono. Zato morajo obstajati že tehtni razlogi, če že ne kar izredne razmere.

Zakaj je odšel Ancelotti

Ancelottiju so hrbet obrnili Bayernovi senatorji, v prvi vrsti Franck Ribery, Arjen Robben in Thomas Müller. Italijanski trener je želel nadaljevati z mehko tranzicijo in vsaj na začetku sezone manj obremeniti glavne akterje Bayernovih uspehov v zadnjem obdobju. Zamisel pri muhastih zvezdniških značajih ni bila najbolje sprejeta. Prav nasprotno. Klubskim šefom na čelu z Ulijem Hönessom in Karlom Heinzom Rumeniggejem tako ni preostalo drugega, kot da opravijo rošado. Stavili so na preverjeno rešitev. Iz trenerskega pokoja so vpoklicali Heynckesa, ki je kot zadnji leta 2013 Bayern popeljal na evropski vrh.

Trenerski izzivi

Tudi v pretekli sezoni so bili Bavarci del elite, ki je krojila razplet lige prvakov. V polfinalu jih je, tako kot je bila že nekajkrat praksa zadnjih sezon, zaustavil poznejši prvak madridski Real. Je pa Bayern spet gladko osvojil naslov najboljšega v bundesligi. V klubskem vodstvu bi najraje nadaljevali zgodbo s 73-letnim Heynckesom, ki pa se je po opravljeni misiji vrnil na družinsko kmetijo. Bayernov izbor naslednika niti ni bil tako presenetljiv, kot se je sprva zdelo.

Niko Kovač se je rodil in (nogometno) odraščal v Nemčiji, z izjemo krajših epizod na klopeh mlade in A hrvaške reprezentance je svoj nogometni opus kot klubski igralec in nato trener spisal na nemškem govornem območju. Na začetku tisočletja je dve sezoni igral za Bayern, v času, ko je barve nemškega velikana branil tudi aktualni športni direktor Bayerna, Bošnjak Hasan Salihamidžić. Nevarnosti komunikacijskega šuma torej ne bo. Sicer pa tuji trenerji na klopi Bayerna niso nikakršna izjema. Bavarce sta v novejšem obdobju vodila tudi Italijan Giovanni Trapattoni in Nizozemec Louis van Gaal.

Ko se je Bayern leta 1965 prvič prebil v bundesligo, je trenersko taktirko vihtel prav Hrvat Zlatko “Čik” Čajkovski. Leta 1966 je osvojil nemški pokal, potem pa še prvo evropsko lovoriko kluba, pokal pokalnih zmagovalcev. V ospredje so se začeli prebijati Franz Beckenbauer, Gerd Müller in Sepp Maier. Prvi povojni naslov nemškega prvaka so leta 1969 osvojili pod taktirko drugega Hrvata Branka Zebeca. Je pa res, da so se pod pet lovorik v elitnem klubskem tekmovanju na stari celini podpisali nemški trenerji.

Čakajo evropsko krono

Osvojitev lige prvakov seveda ne more biti zapisana med cilje, tega si pred začetkom sezone ne more privoščiti niti Real. Je pa res, da je bil Bayern z eno izjemo od leta 2010 redni udeleženec vsaj polfinala elitnega klubskega tekmovanja. Od tam pa je lovoriko moč videti na obzorju. Je pa res, da so se Bavarci povečini zanesli na preverjene trenerje z daljšo evropsko kilometrino ali odmevnimi uspehi. Kovač je v tem pogledu dokaj nepopisan list. Si je pa najboljšo poptnico za Allianz Areno priskrbel ob koncu pretekle sezone z zmago v finalu nemškega pokala, v katerem je na klopi Eintrachta iz Frankfurta ugnal prav Bayern.

Zasledovalci na trgu

Sicer pa branilci naslova še naprej stavijo na nespremenjeno jedro ekipe. Roberta Lewandowskega so njegovi agenti spet selili z Bavarske, a poljski napadalec, ki so mu očitali strelsko sušo na ključnih tekmah, ostaja. Prav tako James Rodriguez, ki se ni vrnil v Madrid. Resda so že omenjeni Robben, Ribery in Müller leto starejši, a v bundesligi lahko še vedno ustvarjajo razliko. Bayernova nogometna tržnica je bila poleti dokaj mirna, kar je razvidno že iz grafa najdražjih nemških prestopov. So pa Bavarci vseeno osvežili ekipo. Po izteku pogodbe s Schalkejem se jim je pridružil predstavnik novega nemškega vala, Leon Goretzka, ki se je predstavil v lepi luči zlasti na lanskem pokalu konfederacij.

Najbolj dejavna je bila na trgu Borussia Dortmund, na papirju spet glavna Bayernova izzivalka. Po silovitem začetku pretekle sezone je zastala in zamenjala trenerja med prvenstvom. Klop je to pot zaupala Švicarju Lucienu Favreju, ki je v obdobju med letoma 2011 in 2015 nadvse uspešno vodil soimenjakinjo iz Mönchengladbacha. Zelo izenačen utegne biti boj za mesta od 2. do 4., ki vodijo v ligo prvakov. Kandidatov ne manjka, od Schalkeja, Hoffenheima, Bayerja iz Leverkusna, Stuttgarta, nenazadnje tudi Leipziga Kevina Kampla ...


Najbolj brano