Fundacija za Sočo, kje si?

Zaradi utrjevanja brežine pri Logu Čezsoškem in posledično motne Soče, plovna sezone, ki se že nagiba h koncu, ne bo uničena. Simbolično pa kratek stik med izvajalcem Hidrotehnikom in bovškim turizmom opozarja na nedorečenosti pri koordiniranju in komuniciranju ne le med tistimi, ki so tako ali drugače vpleteni v Sočo, temveč tudi na prepogosto pomanjkanje sodelovanja med ostalimi uporabniki občutljive doline, ki je zlasti v poletnem času zelo obremenjena s turisti in najrazličnejšimi interesi.

Težko je verjeti, da posegov v reko ni bilo mogoče zamakniti vsaj za deset dni. Izvajalci so vedeli, da je v vročih avgustovskih dneh Soča še vedno polna plovil in da bo kalna voda na daljšem odseku povzročila nervozo med turisti in domačini. Težko je verjeti tudi zato, ker je delo na bregu dovoljeno še vse do novembra, ko so posegi zaradi drstenja rib prepovedani. Morda pa naložbe, ki je pomembna za poplavno varnost, res niso mogli preložiti. Tega ne moremo vedeti, ker Hidrotehnik kljub razburjenju ni našel energije, da bi pojasnil svojo plat medalje.

Slaba volja zaradi kalne Soče ponovno opozarja, da bi v Posočju še kako potrebovali učinkovito Fundacijo za Sočo.

Slaba volja zaradi kalne Soče ponovno opozarja, da bi v Posočju še kako potrebovali učinkovito Fundacijo za Sočo, ki so jo s pomočjo Posoškega razvojnega centra ustanovili že pred tremi leti in pol. Njen namen je povezovanje in usklajevanje javnih, družbenih in zasebnih interesov v povezavi s Sočo. Ne deluje. Če bi opravljala svoje poslanstvo, bi se lažje izognili konfliktom. Tam bi soočili interese in se dogovarjali. Morda bi s pomočjo fundacije omilili aroganco institucij izven Posočja, ki se ne dogaja le na reki, temveč tudi na cesti. Primer je DRSI-jeva zavrnitev bovške prošnje o umiku semaforjev na regionalni cesti v času praznikov, ker so prav zaradi turistov vkopavanje daljinskega ogrevanja začasno ustavili.

Fundacija ne dosega želenega učinka tudi zato, ker je od vsega začetka talka ugibanja o morebitnem navzkrižju interesov na relaciji zasebna fundacija, upravni odbor s člani iz javnih ustanov in iskanje denarja na razpisih.

Na srečo je mnogo vpletenih v reko Sočo ugotovilo, da se morajo pogovarjati. Ker pa število turistov skokovito narašča in s tem tudi interesi, druge možnosti ne bo, kot da fundacijo obudijo v življenje.


Preberite še


Najbolj brano