Vročina znižuje kisline

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica je s sodelavci iz Selekcijsko trsničarskega središča Vrhpolje ob začetku trgatve pripravil tradicionalni dan odprtih vrat s predstavitvami, z razstavo grozdja in nasveti vinogradnikom. Trgatev je tu, napoveduje se količinsko in kakovostno dober letnik, a strokovnjaki svetujejo pozornost pri negi grozdnega soka.

V Selekcijsko trsničarskem središču Vrhpolje so ob dnevu odprtih 
vrat med drugim predstavili  kolekcijski vinograd, kjer negujejo že 
več kot 150  sort in klonov vinske trte.    Foto: Alenka Tratnik
V Selekcijsko trsničarskem središču Vrhpolje so ob dnevu odprtih vrat med drugim predstavili kolekcijski vinograd, kjer negujejo že več kot 150 sort in klonov vinske trte.  Foto: Alenka Tratnik

VRHPOLJE > “Grozdje dozoreva, seveda so med posameznimi legami razlike, a trgatev je tu in zlasti z zgodnejšimi sortami ne gre več čakati,” je ob včerajšnjem tradicionalnem dnevu odprtih vrat Selekcijsko trsničarskega centra Vrhpolja ob začetku letošnje trgatve na Primorskem izpostavila svetovalka specialistka za vinarstvo pri novogoriškem kmetijsko gozdarskem zavodu Tamara Rusjan.

Obeti so tako po količini kot kakovosti dobri, večjih težav zaradi škodljivih organizmov ni bilo, ponekod sta nekaj težav povzročili peronospora in toča, na Krasu in tudi na bolj izpostavljenih legah v drugih primorskih vinorodnih okoliših imajo nekaj težav s sončnimi ožigi na grozdju, nekaj težav pa znajo povzročiti ose in čebele.

Tamara Rusjan

svetovalka specialistka za vinarstvo pri KGZ Nova Gorica

“Visoke temperature na Primorskem, žal, pomenijo tudi nižanje kislin.”

Sicer so strokovnjaki pri napovedih optimistični, vinogradnikom pa pri kontroli dozorevanja grozdja priporočajo meritve. “Ne samo vrednosti sladkorjev, te so dobre. Posebej naj bodo pozorni na vrednosti kislin. Visoke temperature na Primorskem, žal, pomenijo tudi nižanje kislin. Če je le mogoče, naj grozdje ohladijo in uporabijo zaščito, žveplo, saj vemo, da je učinkovit regulator neželenih mikroorganizmov,” je povedala Rusjanova.

Grozdje je zdravo, a to po njenih besedah ne pomeni, da v njem ni mlečnokislinskih mikroorganizmov. “Če grozdnega soka ne zaščitimo in mu ne dodamo dodatne pomoči kvasovk, bodo težave. To prinese več dela v kleti in uporabo več enoloških sredstev,” je še poudarila Rusjanova.

Po besedah vodje agroživilskega laboratorija Tjaše Jug pa ne bo odveč niti spremljanje vrednosti kalija, saj lahko ob previsoki vrednosti pride do močnejšega izločanja vinskega kamna, posledično pa se bodo že sicer nizke vrednosti kislin še znižale.


Najbolj brano