V Biljah bodo tudi Del Piero, Figo in Materazzi

Dober teden pred tradicionalnim dobrodelnim spektaklom v Biljah je seznam nekdanjih nogometnih asov, ki so potrdili svoj nastop, vse daljši, zvezdniška zasedba pa seveda pomeni svojevrsten poklon, a tudi organizacijski izziv za kraj s komaj 1100 prebivalci, Nogometno društvo Bilje in občino Miren-Kostanjevica.

Največji pečat dobrodelnemu nogometnemu dogodku v Biljah je 
pred tremi leti vtisnil monaški princ Albert II (levo). Foto: Leo Caharija
Največji pečat dobrodelnemu nogometnemu dogodku v Biljah je pred tremi leti vtisnil monaški princ Albert II (levo). Foto: Leo Caharija

BILJE > Luis Figo, Alessandro Del Piero, Dejan Stanković, Marco Materazzi, Robbie Keane so le nekatera od imen, ki so tako igralsko kot osebnostno pustila velik pečat v evropskem nogometu in se bodo v soboto, 1. septembra, predstavila na igrišču v Dolinci. Na prireditvi, katere izkupiček bo šel v dobrobit Zavoda Vozim in dobrodelne organizacije poklicnih nogometašev Common Goal, se bodo tuji zvezdniki pomerili s slovensko selekcijo. V njej bodo nekdanji nogometaši iz tako imenovane zlate generacije, ki je Slovenijo zastopala na evropskem prvenstvu leta 2000 kot tudi dve leti pozneje na svetovnem prvenstvu (SP), ter reprezentanti s SP leta 2010.

Princ kot vrhunec

Prav uspešni nastopi na mundialu v Južni Afriki so bili povod za pripravo prve dobrodelne nogometne tekme v Biljah, kjer sta se nogometnih veščin učila tudi Valter Birsa in Tim Matavž. “Z Valterjem in Timom smo se odpravili k Borutu Pahorju, ki je odtlej častni pokrovitelj dogodka. V naslednjih izvedbah se je dopolnjeval in razvijal, a rdeča nit, dobrodelnost, je ostala. Vrhunec je bil seveda prihod monaškega princa Alberta II pred tremi leti, ko so se prireditve udeležili tudi slovenski asi iz ostalih športnih panog, kot so Anže Kopitar, Tina Maze, Jakov Fak, Dejan Zavec. Takšno zasedbo je težko preseči, zato smo si tudi vzeli čas za premislek, kako naprej,” je sosledje dogodkov orisal Luka Simović,predsednik Nogometnega društva Bilje, siceršnjega gostitelja prireditve.

Primorski pridih

Na in ob igrišču bo precej primorskega pridiha. Slovensko selekcijo, ki se bo zoperstavila nekdanjim svetovnim zvezdnikom, bo vodil aktualni nogometni selektor članske reprezentance Tomaž Kavčič, zaigrali pa bodo tudi Andrej Komac, Matej Mavrič Rožič, Anton Žlogar, Milan Osterc, Sandi Valentinčič, Miran Srebrnič ...

V soboto pričakujejo vsaj 4.000 gledalcev, kar je štirikratnik števila prebivalcev kraja, ki ima letos prvič zastopnika v drugi slovenski nogometni ligi. Nič manj pomembna pridobitev ni pomožno igrišče z umetno travo, ki daje vtis zaokroženega športnega parka. Naslednji teden bo pričakal visoke goste na čelu z veljaki Nogometne zveze Slovenije in s predsednikom evropske nogometne zveze Aleksandrom Čeferinom. Ni skrivnost, da je prav prvi mož UEFE sprožil učinek domin. Figo in Stanković sodita med njegove najtesnejše sodelavce, dober glas pa seže v deveto vas.

Vrnitev h koreninam

“Zgodba je preprosta, letos se vračamo k nogometnim koreninam. Najboljši ambasadorji pa so nekdanji člani kluba, ne le Tim in Valter, pač pa tudi Miha Zajc in številni drugi, ki so postavili amatersko društvo na nogometni zemljevid. Na vabila ND Bilje se je že odzvala kopica nekdanjih nogometnih asov, na odgovore nekaterih še čakamo. V organizacijo dogodka je vpetih med deset in dvajset ljudi, v zadnjih dveh tednih pa nas z drugimi društvi prostovoljno dela okoli 50. Seveda gre tudi za promocijo kluba in kraja, a tudi velik organizacijski zalogaj, v katerega vlagamo veliko časa in energije,” je povedal Simović.

Poskrbeti je treba za parkirišča, prireditveni prostor, reševalna vozila, pomagala bo civilna zaščita, zraven bo prostovoljno gasilsko društvo Kostanjevica na Krasu, dejavna je občina. Pri logistiki, prevozih igralcev od letališča do Nove Gorice, in nastanitvah sodelujejo s Hitom kot partnerjem dogodka. Tekma se bo začela ob 17. uri z neposrednim televizijskim prenosom, vstopnice pa je moč kupiti na sedežu ND Bilje oziroma v poslovalnicah Eventima.


Najbolj brano