Poletni utrip bo dvignil še Zmaj

Poletni oder v središču Postojne bo drevi prevzel tradicionalni festival Zmaj 'ma mlade, ki bo v 13 dneh tako na osrednjem trgu kot na drugih prizoriščih brezplačno ponudil pester kulturni, športni in zabavni program za vse generacije.

Organizatorji festivala Zmaj
Organizatorji festivala Zmaj 'ma mlade (na fotografiji lansko odprtje) vedno poskrbijo za kakovosten, nekomercialen in nekoliko drugačen program. Foto: Valter Leban

POSTOJNA > Festival Zmaj 'ma mlade je lani uspešno vstopil v novo desetletje ustvarjanja poletnega dogajanja v Postojni. Čeprav je v zadnjih letih najprej zaradi gospodarske krize, nato pa tudi zaradi porasta drugih dogodkov v Postojni in okolici postal 13-dnevni festival, Zmaj ostaja nepogrešljiv spremljevalec postojnskega poletja.

“Ustvarjalci in organizatorji festivala se po vseh teh letih še vedno trudimo ponuditi kakovostne in zanimive prireditve, popestriti kulturno podobo mesta poleti ter omogočiti obiskovalcem priložnost za druženje in prijetno preživljanje poletnih večerov,” pravijo v Mladinskem centru Postojna, ki je glavni organizator festivala.

Vsi dogodki festivala Zmaj 'ma mlade so brezplačni

Od ritmične glasbe do jazza, rapa in opere

Uvod vanj bo drevi ob 20.30 pripravila mlada primorska skupina devetih instrumentalistov Nesesari Kakalulu, ki bo z ritmično glasbo obiskovalce zagotovo pritegnila k plesu. Za njimi se bo na koncertnih odrih festivala zvrstilo še kar nekaj odličnih glasbenikov. Za večeroma jazza in rapa bo mogoče prisluhniti Operi pod zvezdami, prihodnji teden bodo obiskovalci lahko uživali ob glasbeno-plesnem projektu Interconnected in na koncertu zasedbe Brest in Vesne Zornik. Prihodnji konec tedna bodo za pestro glasbeno ponudbo v petek poskrbeli Počeni škafi, Gustafi in Coloured Sweat, v soboto pa Klemen Klemen, Urban & 4 in The Ufoslavians. Glasbeno dogajanje se bo na prvo septembrsko nedeljo zaključilo z bobnarskim šovom z Bando Berimbau.

Program vključuje tudi gledališko dogajanje s cirkusom na ulici, večerom stand-up komedije in poetično komedijo Zidarja v režiji Radoša Bolčine, pa tudi dve kino predstavi na prostem.

Razstave, rekreacija in osebnostna rast

V okviru festivala si bodo obiskovalci lahko ogledali razstavo oblikovalke tekstilij Mateje Premrl in razstavo kuharske knjige REPeat Tiborja Repa. Poučno-zabavni program z ustvarjalnima delavnicama, gledališkima in kino predstavama ter igriščem iz recikliranih predmetov so pripravili tudi za najmlajše, pozabili niso niti na ljubitelje športa, ki se bodo odpravili na Modrijanov pohod v jamo pod Predjamskim gradom, na delavnici Parkour bodo premagovali ovire, se preizkusil v urbani orientaciji, tekli na Postojnskem teku in sodelovali v turnirjih v inline hokeju, v odbojki na mivki in malem nogometu.

V sodelovanju z večgeneracijskim centrom Točka moči Postojna obiskovalcem namenjajo tudi več delavnic s področja osebnostne rasti. Premagovanju predsodkov pa bo namenjena Živa knjižnica.

Glede na odličen odziv prejšnjih let bo zadnji festivalski dan namenjen oživitvi širšega mestnega jedra Postojne na različnih lokacijah z dogodkom Po-stoj-na živi ulici. Vsi dogodki so brezplačni, podrobnosti pa so na spletni strani festivala www.zmaj-ma-mlade.com.


Najbolj brano