Kubanskih plesalcev so se usmilili

Po petkovem ukrepanju policistov novogoriške policijske postaje za izravnalne ukrepe, ko so v Bovcu z globami za 500 evrov kaznovali 26 kubanskih folklornih plesalcev, ker s seboj niso imeli potnih listin, so včeraj stekli vsi potrebni postopki za to, da bi plesalci lahko jutri mirno sedli na letalo za domovino. Na postaji so prednostno preučili zahteve za sodno varstvo in jih predali sodniku za prekrške.

 Po naših neuradnih podatkih je  sodnik odločil že sinoči in  je kazni 
spremenil v opomin. Kubanski plesalci se bodo tako jutri lahko 
vrnili domov. Foto: Kulturni dom Bovec
Po naših neuradnih podatkih je sodnik odločil že sinoči in je kazni spremenil v opomin. Kubanski plesalci se bodo tako jutri lahko vrnili domov. Foto: Kulturni dom Bovec

BOVEC, NOVA GORICA, LJUBLJANA > Nepotrebna afera s kubanskimi folklornimi plesalci v Bovcu, kot jo je označil Ciril Ribičič, nekdanji ustavni sodnik, je dvignila nemalo prahu tudi na domačem zrahljanem političnem parketu. A notranja ministrica v odhodu Vesna Györkös Žnidar se do konkretnih prekrškovnih postopkov, ki jih izvajajo policisti v skladu s svojimi pooblastili, ne opredeljuje. To so včeraj sporočili z notranjega ministrstva, kjer so potrdili še, da so policisti ob poostreni kontroli na slovensko-italijanski meji izvajali vse postopke v skladu z veljavno zakonodajo. Z generalne policijske uprave so dodali, da je policist, ki je postopek vodil, s plesalci govoril v španskem jeziku, ki ga dobro razume in govori. S tem je bila zagotovljena ustrezna pravica uporabe jezika v postopku.

Kubanski plesalci so še vedno brez dokumentov

V imenu novogoriške policijske uprave je petkovo ravnanje policistov v Bovcu včeraj pojasnil Evgen Govekar, vodja sektorja uniformirane policije. Ti naj bi skupaj s predstavniki FURS (finančne uprave) in inšpekcijskih služb izvajali skupen poostren nadzor, ki naj bi bil med drugim usmerjen tudi v ugotavljanje nedovoljenih prehodov notranje meje in nezakonitega bivanja tujcev, saj se število ilegalnih migrantov neustavljivo veča.

Ciril Ribičič

nekdanji ustavni sodnik

“Plesna skupina je prišla v Slovenijo z dobrim namenom, da tukajšnji publiki zastonj prestavi del svoje kulture, zdaj pa mora plačati za neko stvar, na katero ni imela vpliva.”

Ob 15. uri so v Bovcu obravnavali skupino 26 Kubancev, ki so se z avtobusom pripeljali iz Italije, kjer so bili nastanjeni. S seboj niso imeli ustreznih potnih listin. “Če si nastanjen v Bovcu, potem si tam prijavljen, tu pa je šlo za vstop v Slovenijo brez potnih listin in nahajanje v Republiki Sloveniji brez ustreznih dokumentov. Šlo je za državljane tretjih držav, ki so tudi sicer podvrženi strožjemu viznemu režimu,” je povedal. To so z naknadnim preverjanjem njihovih dokumentov, ki so jih pridobili v roku dobrih dveh ur, in prek šengenskega informacijskega sistema, tudi naredili. “Zakon o tujcih predvideva višino globe 500 evrov, ima pa vsak kršitelj možnost, da vloži zahtevo za sodno varstvo, če meni, da so se v postopku zgodile nepravilnosti, ali da je globa previsoka,” je navedel pravice prekrškarjev. 25 jih je bilo polnoletnih, ki so jim izdali globe v skupni višini 12.500 evrov, zoper enega mladoletnega plesalca pa so vložili obdolžilni predlog pristojnemu sodniku za prekrške.

Ker državljani Kube glob niso plačali, z odhodom v tujino pa bi se po mnenju policistov lahko izognili odgovornosti za prekršek, so jim začasno, do plačila globe, vzeli dokumente.

Bodo plesalci jutri sedli na letalo?

Ker pa imajo člani ene najboljših kubanskih folklornih skupin Camagua jutri že organiziran in plačan povratni let v domovino, je časa za pravne postopke malo. Za vse kršitelje je včeraj zjutraj predstavnik bovške občine na novogoriško policijsko postajo za izravnalne ukrepe dostavil zahteve za sodno varstvo zoper vročene plačilne naloge. “Bile so prednostno preučene in so že na poti na okrajno sodišče,” je včeraj zatrdil Govekar. Na sodišču so potrdili, da so listine prejeli okoli 14.30, dežurni sodnik za prekrške pa naj bi zadeve rešil najkasneje do danes zjutraj, ko jih bodo izročili predlagatelju. Po naših neuradnih podatkih je sodnik odločil že sinoči in je kazni spremenil v opomin.

“Izvedeni ukrepi policistov so bili zakoniti in strokovni. Policisti so pri izvajanju prekrškovnih postopkov samostojni v okviru načela zakonitosti, kar je nujno za delovanje pravne države. V teh postopkih morajo upoštevati okoliščine konkretnega primera in ravnati po taktičnem preudarku,” je še pojasnil Govekar.

Župan stavi na razum

Da pa so bili policisti pri svojem opravljanju dela več kot natančni in so se zakona togo držali do zadnje črke, menijo pravni strokovnjaki. “Plesna skupina je prišla v Slovenijo z dobrim namenom, da tukajšnji publiki zastonj prestavi del svoje kulture, zdaj pa mora plačati za neko stvar, na katero ni imela vpliva,” je dejal Ciril Ribičič, nekdanji ustavni sodnik, profesor ustavnega prava in član Beneške komisije. “Globo bi policisti izdali le vodji skupine, ki s seboj ni vzel potnih listin plesalcev, ne pa vsem. To nikakor ni bil pravšnji odnos države, ki se trudi biti turistično odprta in zanimiva za tujce,” je še menil in opozoril na določilo iz ustave, da se posameznikov ne sme legitimirati le zaradi zunanjega videza.

Odvetnik Mirko Bandelj, nekdanji notranji minister, pa je dogajanje v Bovcu označil za nenavadno, saj bi od policistov pričakoval, da bi imeli občutek za obravnavo prekrška, ne pa da so takoj sankcionirali plesalce v celoti. “Kubanci so k nam prišli na povabilo, zagotovilo za to je bil župan. Očitno je nekaj narobe s predpisom, saj so naknadno priskrbeli njihove potne listine. Če bi bil jaz prekrškovni organ, bi to upošteval,” je menil.

“Upam, da bo prevladal razum,” pa je včeraj dejal bovški župan Valter Mlekuž, potem ko se je osebno zavzel za skupino mladih plesalcev, ki so bili nad ravnanjem policistov ogorčeni, in v nedeljo s pravnico in odvetniki pripravil in podpisal zahteve za sodno varstvo. “Drevi v Bovcu nastopajo plesalci iz Uzbekistana, Kolumbije in Bocvane, ki se že bojijo, v kakšno policijsko državo prihajajo,” je sklenil.


Komentar novinarja

Jana Krebelj

Zločin v Bovcu

Kubanski folkloristi verjetno do konca življenja ne bodo pozabili svojega gostovanja v Bovcu. A tudi slovenski državljani te sramote, ki so jo sebi in nam povzročili policisti, ne smemo pozabiti že jutri, ko bodo Kubanci verjetno vendarle sedli na avion in se vrnili domov. Če bi jo kar pozabili, bi to pomenilo, da se nam takšen odnos “organov” zdi normalen, legitimen, v globalnih razmerah, v kakršnih smo, celo potreben. Pred nekaj leti bi bil kontekst zločina, ki se je v petek zgodil ...

Preberi več

Najbolj brano