Maribor je že pobegnil

Maribor je z nedeljsko zmago v velikem derbiju v Stožicah še pred koncem avgusta Olimpiji pobegnil na velikih osem točk zaostanka. Obema gre na roke tudi nov spodrsljaj Domžal, tretjega tekmeca za sam vrh. Tokrat ga je uspela presenetiti Gorica.

Mariborčani (v svetlih dresih) so v derbiju Olimpijo nadigrali s 
3:0. Foto: STA
Mariborčani (v svetlih dresih) so v derbiju Olimpijo nadigrali s 3:0. Foto: STA

KOPER > Jan Mlakar, ki je načel Olimpijino mrežo na derbiju, in Amir Dervišević sta prvi ofenzivni imeni po petih krogih prve slovenske nogometne lige. Prvi je s tremi zadetki skupaj še s peterico igralcev (in tremi soigralci) na vrhu lestvice strelcev, drugi pa s petimi podajami za zadetek na vrhu lestvice asistenc. Za oba velja, da sta si samozavest in izkušnje nabirala v spomladanskem delu prvenstva, ko je bil športni direktor Zlatko Zahović suspendiran in izven vsakdanjega dela članske ekipe. Takrat je lahko Darko Milanič veliko več ravnal po svojih željah. Nedeljskih gladkih 3:0 za Maribor sicer ne odraža povsem realnega poteka tekme, v kateri je imela tudi Olimpija svoje priložnosti. Vseeno pa je bil za končni razplet odločilen trenutek v sodnikovem dodatku prvega polčasa, ko je Roku Kronavetru, Mariborčanu na začasnem delu v Ljubljani, enajstmetrovko ubranil Jasmin Handanović. Po evropskih uspehih se je zdelo, da je Olimpija prebrodila najhujše krizno obdobje, očitno pa je moral priti zahteven tekmec z organizirano igro, da je razkril, kako sedanje ljubljansko moštvo živi predvsem na improvizaciji začasnega trenerja Aleksandra Linte. Če bo igrala tako kot v nedeljo, bo Olimpija proti čvrstemu Spartaku iz Trnave tenko piskala. Prvo odločilno tekmo za uvrstitev v skupinski del evrolige bo igrala v četrtek na domačem stadionu.

Drugi skalp Gorice

Po Olimpiji je Gorica v nedeljo vzela še drugi veliki skalp, le Mariborčanom očitno niso niti približno blizu. Domžale so imele večjo posest žoge, bile so boljši tekmec v polju, a vendar v današnjem nogometu to ne pomeni vsega, saj velikokrat odločajo epizode. Statistično sta bili ekipi v strelih v okvir vrat in obrambah vratarjev celo precej izenačeni.

V pokalu derbi Brda : Gorica

Na Brdu pri Kranju so včeraj izžrebali pare drugega kroga pokala Slovenije. Za primorske ljubitelje nogometa bo zanimiv obračun Brd in Gorice, na Bonifiko pa h Kopru prihaja lendavska Nafta. Ostali pari so: Mura : Rudar Velenje, Olimpija : Triglav, Korotan : Aluminij, Celje : Krško, AŠK Bravo : Maribor, Ivančna Gorica : Domžale. Tekme bodo 12. septembra.

Najvztrajnejša zasledovalca Maribora sta Aluminij in Domžale s po štirimi točkami zaostanka, Olimpija pa je zaostaja že velikih osem točk. Po trenutni formi mariborske ekipe se tak zaostanek že zdi težko dosegljiv. A spomnimo se minulih sezon in nepredvidljivih zasukov. Bi kdo napovedal zmago Krškega (z igralcem manj) v Murski Soboti in gladko zmago Triglava pri Rudarju, kjer trenerski stolček Marijana Pušnika postaja vse bolj majav. Za Rudarjem je na lestvici le še Celje.

V drugi ligi Primorci pri dnu

V drugoligaškem tekmovanju so po treh krogih brez poraza ptujska Drava, Bravo in Nafta. Daleč najbolj prepričljivi so Ptujčani, ki imajo gol razliko kar 15:2, najboljši strelec lige pa je trenutno s šestimi zadetki njihov nogometaš, nekdanji veliki up angleškega velikana West Ham Uniteda Matthias Olubori Ayodluwa Fanimo. Da je Drava eden od favoritov tekmovanja, ni sporno, bolj preseneča njihova prepričljivost in učinkovitost. Morda so se česa naučili iz minule sezone, ko so napovedovali uvrstitev v prvo ligo, ki pa so jo zgrešili v dodatnih kvalifikacijah. Letos so bili modro tiho in ciljev niso razglašali na vsa usta, temu primerno je bil tudi manjši pritisk na igralce. Nafta je lep primer, kako kljub slabši igri lahko v nogometu vse gre, saj zmaguje z izdatno mero sreče. To so okusili Dekani, Brda in v pokalu Ankaran Postojna, ki je na sedmem mestu trenutno najvišje uvrščena primorska ekipa. Sežanci so deseti, Brda 12., Bilje 14., predzadnji, 15., pa Dekani.


Najbolj brano