Razpetov oltar sv. Roka lep za naslednjih 150 let

Za vernike in tudi ostale krajane Male Bukovice pri Ilirski Bistrici je bil včeraj vesel dan. Koprski škof Jurij Bizjak je namreč blagoslovil skoraj 150 let star oltar v cerkvi sv. Roka, ki je bil restavriran.

Restavriran  oltar s  podobo sv. Roka, delo Jakoba Razpeta,  je včeraj 
blagoslovil škof Jurij Bizjak. Foto: Jana Gombač
Restavriran oltar s podobo sv. Roka, delo Jakoba Razpeta, je včeraj blagoslovil škof Jurij Bizjak. Foto: Jana Gombač

MALA BUKOVICA > Ko so pred osmimi leti v cerkvici sv. Roka na Mali Bukovici slovesno blagoslovili novo oltarno mizo, so le po tihem in skromno upali, da bodo nekoč dočakali tudi blagoslov obnovljenega glavnega oltarja, lepega neobaročnega dela mojstra Jakoba Razpeta. A 170 vaščanov Male Bukovice je, kot že tolikokrat doslej, združilo moči in prihranke in tudi s pomočjo donacije švicarske župnije, v kateri živi njihova nekdanja sovaščanka, so omogočil glavnemu oltarju temeljito in strokovno restavriranje.

Krona dvajsetletne obnove cerkve

“Glavni oltar v cerkvi sv. Roka je bil posvečen leta 1870. Približuje se torej 150-letnica in že pred dvema letoma smo se odločili za njegovo restavriranje,” je povedal Marjan Mikuletič, ki je bdel nad zbiranjem denarja in stik z restavratorko.

150 let cerkve in biserna maša na Premu

Slovesno je bilo včeraj dopoldne tudi na Premu, kjer so shod sv. Helene združili s počastitvijo 150-letnice cerkve sv. Helene, obenem pa so se veselili tudi biserne maše (60 let duhovništva) Ivana Premrla.

Strokovno zahtevna restavratorska dela so zaupali delavnici Nataše Lapanje Jazbec iz Svetega pri Komnu. “Oltar je bil v zelo slabem stanju, ulovili smo res zadnji čas, da smo ga še lahko restavrirali,” je povedala restavratorka. Obnova je trajala kar eno leto, ves čas jo je budno spremljal tudi novogoriški zavod za varstvo kulturne dediščine.

Razpet je izdelal tudi več drugih oltarjev za sakralne stavbe, med drugim stranska oltarja v cerkvi v Podstenjah, je še povedala Nataša Lapanja Jazbec.

“Oltar ni prva stvar, za katero smo vaščani združili moči. Cerkev po malem obnavljamo že 20 let. Naredili smo fasado, obnovili streho, napeljali elektriko, izolirali temelje, vgradili nova okna, uredili razsvetljavo,” našteva Mikuletič.

Trojno slavje

Podružnična cerkev sv. Roka, ki stoji ob nekdanji cesti, zaživi v glavnem le dvakrat na leto. Eno mašo pripravijo 16. avgusta, na praznik sv. Roka, ki jo spremlja tudi procesija. Druga maša pa je spomladi, 40 dni po veliki noči, ko na Mali Bukovici praznujejo zaobljubljeni dan. Spomin nanj vaščani negujejo zelo skrbno, čeprav je vezan na kugo, ki je že davno ni več. A ker so se v času kuge zaobljubili, da bodo, če jih bo zaobšla ali minila brez hujših posledic za vas, vsako leto pripravili zahvalni dan, se tega zvesto držijo.

Včerajšnji praznik je bil še posebej slovesen, saj je blagoslov restavriranega oltarja opravil koprski škof msgr. Jurij Bizjak, obenem pa so v vasi dočakali tudi krst in se veselili novega življenja.


Najbolj brano