Ob 70-letnici obnova Vojkove koče

Vojkova koča na Nanosu, ki je eden najbolj priljubljenih primorskih vrhov, bo prihodnje leto praznovala 70. obletnico izgradnje. Da bi jubilej dočakala v boljšem stanju, bo njen lastnik, Planinsko društvo Postojna, septembra začelo prvi del obnove, s katero želijo prispevati predvsem k večjemu obisku planincev in jim nuditi večje udobje.

V Planinskem društvu Postojna pravijo, da bo obnovljena koča 
pomenila dodatno pridobitev za razvoj turizma v občinah Postojna in Vipava. Foto: Planinsko društvo Postojna
V Planinskem društvu Postojna pravijo, da bo obnovljena koča pomenila dodatno pridobitev za razvoj turizma v občinah Postojna in Vipava. Foto: Planinsko društvo Postojna

POSTOJNA > Vojkova koča po obnovi kliče že dlje časa. “Pričakovanja planincev, pa tudi standardi in normativi, so se precej spremenili, medtem ko se v kočo zadnja leta ni vlagalo, slabe izkušnje pa smo imeli tudi s prejšnjo oskrbnico, ki za kočo ni dobro skrbela. Zdaj bomo skušali to nadoknaditi,” pravi Neva Šemrov, predsednica Planinskega društva Postojna.

Prijazna bo tudi kolesarjem

Septembra bodo začeli s prvo fazo projekta, v sklopu katere bodo zgradili malo komunalno čistilno napravo, prenovili sanitarije in na novo uredili tuše v kletnih prostorih, postavili močnejšo električno napeljavo ter kolesarnico, s čimer želijo narediti kočo prijazno tudi kolesarjem.

Prostovoljci na ramenih prinašali material

Domačini so zemljo za kočo na Nanosu kupili že pred prvo svetovno vojno, ideja o postavitvi pa je oživela po drugi svetovni vojni. Leta 1949 si je postojnsko planinsko društvo to zadalo za svojo osnovno nalogo, izpeljali pa so jo s pomočjo številnih prostovoljcev, ki so na svojih ramenih prinašali gradbeni material na vrh Nanosa. 7. avgusta 1949 so kočo, poimenovano po partizanu Janku Premrlu - Vojku, slovesno odprli. Odprtja prve večje planinske postojanke na Primorskem se je udeležilo 3000 ljudi s Primorske, iz Ljubljane in Maribora ter celo iz drugih jugoslovanskih republik. Cesto do koče so uredili leta 1968.

V društvu opažajo, da se vse več obiskovalcev pripelje s kolesom, čeprav gre za zahtevno turo. Preko Nanosa pa bo speljana tudi novo nastajajoča češnjeva kolesarska pot, ki bo Predjamo povezala z Vipavo in ki jo skupaj s turističnimi akterji snujeta obe občini.

Nujna tudi energetska sanacija

Prva faza obnove bo stala blizu 60.000 evrov. Na razpisu fundacije za šport so dobili 15.000 evrov, nekaj denarja ima društvo privarčevanega, za preostanek pa zbira sponzorstva in donacije. Predsednica opaža, da je bil doslej odziv celo boljši drugod kot pa na Postojnskem in Pivškem, pa čeprav je prav planinsko društvo eno najštevilčnejših in najaktivnejših na tem območju.

380

članov šteje Planinsko društvo Postojna, od tega jih je 150 aktivnih, približno tretjina je otrok

Upajo, da bodo uspešni tudi na razpisu ministrstva za gospodarstvo, na katerega so prijavili 140.000 evrov vredno energetsko sanacijo. Z njo bi uredili ovoj stavbe, zamenjali stavbno pohištvo, izolirali podstrešje ter vgradili prezračevanje in toplotno črpalko, s pomočjo katere bi tudi pozimi lažje vzdrževali temperaturo. Zdaj se koča namreč ogreva le na štedilnik na drva, na katerega je priključena tudi centralna napeljava, a ta ne zadošča. V skladu z današnjimi standardi nameravajo prenoviti tudi kuhinjo.

Zdaj prenoči le malokdo

V nadaljevanju pa načrtujejo tudi preureditev spalnic, ki zdaj ponujajo približno 40 ležišč.

A kot pravi oskrbnica koče Lilijana Valenčič, je zanimanje za prenočevanje zdaj majhno. Deloma zaradi stanja koče, deloma zaradi dejstva, da je Nanos sredogorski vrh, večina obiskovalcev pa enodnevnih.

Predsednica društva kljub temu poudarja, da bi urejena koča ponudila dodatne možnosti, na primer za šole v naravi, organizacijo vodniških in markacijskih tečajev ter tečajev varuhov gorske narave in turnih kolesarjev, pa tudi za večdnevne družinske, planinske in turnokolesarske počitnice. Nanos je namreč več kot le večini poznana Pleša, saj celotna planota ponuja veliko možnosti za pohodništvo.

Na Nanos se sicer povzpne največ domačinov, ki na ta način nabirajo kondicijo, povečuje pa se tudi število obiskovalcev in društev iz drugih koncev Slovenije ter iz tujine.

Nanos odkrivajo tudi tujci

Oskrbnica pravi, da letošnjo sezono, ki tudi zaradi vremenskih razmer, pogostih neviht in vročine, ni bila ravno dobra, živi predvsem na račun tujcev, zlasti Francozov. Gre predvsem za goste bližnjih kampov, ki pri nas aktivno preživljajo dopust.

“Trudim se po najboljših močeh, da bi bili obiskovalci zadovoljni, a več kot to, da je koča čista, zračna, topla, pobeljena ter seveda, da je postrežba in hrana dobra, ne morem storiti,” se obnove zato veseli tudi oskrbnica.


Najbolj brano