Krompirjeva noč tudi ob 40-letnici še vedno mlada

“Krompirjeva noč se vedno prezgodaj konča,” pravi Vladimir Počkaj - Žlajf, eden od organizatorjev prve Krompirjeve noči, ki je z leti prerasla v največjo poletno zabavno prireditev na širšem Postojnskem z najdaljšo tradicijo. Glavni razlog, da tudi po štirih desetletjih ni izgubila privlačnosti, je predvsem dobro vzdušje in brezplačne okusne porcije krompirja, ki jih nikoli ne zmanjka.

Na Ubeljskem gre krompir, pripravljen na različne načine, vedno 
posebej v slast.
Na Ubeljskem gre krompir, pripravljen na različne načine, vedno posebej v slast. 

VELIKO UBELJSKO > Posebna pa je tudi po tem, da z njo diha celotna krajevna skupnost, od najmlajših do najstarejših.

“Pri vsaki Krompirjevi noči mora biti zelo pridnih od 50 do 100 ljudi, to je projekt skupnosti in obiskovalcem je všeč tudi zaradi tega,” ocenjuje Vladimir Počkaj. Začela pa se je bolj kot ne naključno.

“Vračali smo se iz ene od zabav, ki jih v tistih letih ni manjkalo, ko je nekdo dejal, da imajo vsepovsod fešte in polno ljudi, pri nas pa imamo samo ta krompir. In ideja za Krompirjevo noč je padla,” se spominja Počkaj, ki je ob letošnjem jubileju tudi zapel, saj je prav njegov ansambel iz mladosti Domači fantje igral na prvi Krompirjevi noči.

“V vseh teh letih so bili tudi trenutki, ko smo se bali za obisk, a strah se je izkazal za neupravičenega. Organizacijski odbor, ki je vedno premogel dovolj iznajdljivosti, je poskrbel za prave spremembe in uvajal novosti, stalnica pa je ostajala dobra zabava in brezplačne porcije ubeljškega krompirja, ki so vedno zelo skrbno in kakovostno pripravljene in tudi to obiskovalci cenijo.” Danes je program že povsem utečen, vsak pa ima točno določene zadolžitve.

Anamarija Šantelj, predsednica Turističnega športnega in kulturnega društva Tisa Nanos, ki je organizator prireditve, je ponosna, da v vseh letih domačinom pripravljenosti in dobre volje za organizacijo, ki temelji na številnih urah prostovoljnega dela, ni zmanjkalo. In je tudi v prihodnje ne bo. “Že majhni otroci pomagajo in so navdušeni nad tem, da lahko strežejo krompir in prodajajo srečke za srečelov.”

Ožji organizacijski odbor s prvimi pripravami sicer začne že decembra, intenzivneje pa dva meseca pred prireditvijo, zadnji teden, sploh pa na dan prireditve, pa pomagajo domačini iz vseh petih vasi v krajevni skupnosti. Dodatna motivacija je poleg medsebojnega druženja tudi izkupiček, ki ga namenijo za različne naložbe v vaseh, pa tudi za izlet in piknik.

Največ spečejo pomfrija, a dober je vseh vrst

Letošnje zabave se je udeležilo preko 2000 obiskovalcev vseh generacij iz bližnje in širše okolice. Prost vstop so omogoči vsem, ki so letos dopolnili 40 let. Dogajanje se je začelo pozno popoldan z animacijo za otroke, Krompirjevimi igrami, turnirju v teršetu in briškoli, izborom najtežjega krompirja in srečevolom ter se nadaljevalo pozno v noč ob zabavi s Čuki, Big Foot Mama in Rock partyzani. Za obiskovalce so pripravili dobro tono krompirja. Poleg 3000 porcij ocvrtega in okisanega s slanino in sirom so razdelili še blizu 1000 porcij praženega, krompirjevega golaža in krompirja v zevnici, pripravljenih po receptih izkušenih ubeljških gospodinj. “In vse so odlične,” so potrdili obiskovalci.

“Za pomfi ga olupimo in zrežemo strojno, za njegovo cvrtje pa so zadolženi moški. Pečejo ga še pozno v noč. Ne spomnim se, da bi ga kdaj zmanjkalo,” pravi Mateja Poljšak, članica organizacijskega odbora. Za okisanega pa krompir zjutraj skuhajo v kotlu, nato pa ga vse popoldne ženske na roke lupijo in režejo, prav tako čebulo in ga nato okisajo.

In koliko ostalih sestavin je potrebnih za toliko različnih porcij? Poljšakova za boljšo predstavo našteje: 180 litrov olja, 24 litrov kisa, 24 kilogramov soli, 40 kilogramov čebule, 24 kilogramov zelja, 10 kilogramov ocvirkov, 20 kilogramov mesa...


Najbolj brano