V novi številki Primorskih novic preberite

Javnosti je od začetka tedna na ogled nova pobuda za državni prostorski načrt za osredje vadišče Slovenske vojske. Razlog zanj je odločitev ustavnega sodišča, ki je zdajšnji DPN razveljavilo. V Postojni, kjer nadaljujejo pravno bitko za zaprtje vadišča, menijo, da skuša država z glavo skozi zid.

Javnosti je od začetka tedna na ogled nova  pobuda za državni 
prostorski načrt za   osredje vadišče Slovenske vojske.  Foto: Danijel Cek
Javnosti je od začetka tedna na ogled nova pobuda za državni prostorski načrt za osredje vadišče Slovenske vojske.  Foto: Danijel Cek

V umivalniku za pomivanje posode so gostje kopali tudi pse

Gosta kampa na Belvederju nad Izolo je zelo razburilo obvestilo nad zunanjimi umivalniki v sanitarijah, ki sporoča, da je voda namenjena le pomivanju posode. “Menim, da ni prav, da odsvetujejo pitje vode iz pipe in na vprašanje, kje strankam nudijo pitno vodo, na recepciji odgovorijo, da naj si jo pač kupijo v plastenkah v trgovini,” pravi Jernej Starc.

Nenadoma naj bi novogoriška občina cesto, ki je ne bi smelo biti, zaprla

“Cesto bomo zaprli v najkrajšem možnem času.” Tako župan Nove Gorice Matej Arčon presenetljivo napoveduje, kako namerava občina narediti red na pomožnem dostopu do središča Supernova. Gre za sporno začasno pot, ki do trgovin vodi tudi mimo stolpnice Cedra in moti stanovalce. Prihodnje leto pa naj bi preurejali Prvomajsko ulico.

Do leta 2020 bodo v Sloveniji obnovili 28 viaduktov

Na slovenskem avtocestnem omrežju ni tako starih viaduktov in drugih premostitvenih objektov, kot je bil viadukt Morandi v Genovi, po katerem je promet stekel leta 1967. Vendar viadukta Ravbarkomanda in Verd po starosti ne zaostajata veliko, saj je bil del primorske avtoceste med Vrhniko in Postojno zgrajen med leti 1970-1972. Dars do leta 2020 načrtuje obnovitvena dela na 58 premostitvenih objektih, od katerih je 28 viaduktov.

Skoraj tretjino vseh prijetih prebežnikov so letos prestregli bistriški policisti

“Ne držijo se več cest, kot v preteklosti, ampak imajo v telefonih naložene zemljevide in se ravnajo po njih,” so nam pred dnevi ob obhodu državne meje s Hrvaško povedali bistriški policisti. Ti so letos prestregli že 1319 prebežnikov, kar je skoraj tretjina vseh, ki jih je prijela slovenska policija. S policisti smo obiskali dve “avtocesti” za prebežnike, makadamski gozdni poti pri Sušaku in pod Starodom.

Rovinjčan izzival in končal v zaporu

Poskusil je srečo, vendar se je pri tem močno opekel. 65-letni Rovinjčan je pred dnevi hotel iz Hrvaške v Slovenijo, vendar so ga najprej dobre tri ure “masirali” hrvaški policisti, nato pa so ga slovenski po evropskem pripornem nalogu aretirali in odpeljali v koprski zapor. Rovinjčana namreč iščejo v Italiji zaradi hudodelstva in pranja denarja.

Pred sobivanjem in drugimi alternativnimi možnostmi staranja je še preveč ovir

Na pobudo Zveze društev upokojencev in poznejšega projekta Sobivamo v Sloveniji zadnjih pet let nekoliko glasneje govorimo o skupinskem preživljanju tretjega življenjskega obdobja, prvi alternativni obliki za oskrbo starejših za večjo kakovost življenja. Ta v domovih za starejše tone. A domovi, potrebni korenitega razvojnega zasuka, so tako globoko ukoreninjeni v zavesti Slovencev kot najboljša oblika oskrbe starostnikov, da bo pot do sprememb mukotrpna.

V Sloveniji bomo čez nekaj let ves les predelali doma

Ko dr. Andreja Kutnar govori o lesu in slovenski lesni industriji, govori o velikih priložnostih, izdelkih z visoko dodano vrednostjo in svetli prihodnosti. Napoveduje, da hlodov čez nekaj let Slovenija ne bo več izvažala, ampak celo uvažala. Dr. Andreja Kutnar je predavateljica na Univerzi na Primorskem in vodja zavoda InnoRenew CoE, kjer so si zadali cilj postati vodilna institucija na področju raziskovanja obnovljivih materialov in trajnostnega gradnje ter vpeljavi tega v industrijsko prakso. Jutri objavljamo intervju z njo.


Najbolj brano