Nesramno bogati, razvajeni in disfunkcionalni

Junija je na HBO svojo premiero doživela televizijska satirična drama Nasledstvo, v kateri ima glavno vlogo ena izmed najbogatejših družin na svetu, ki obvladuje svetovni medijski trg in se seveda kopa v izobilju. V ospredju prikaza te fiktivne newyorške družine pa so njihovi povsem disfunkcionalni odnosi.

Nasledstvo je ena od tistih televizijskih serij, ki ne stavi samo na en 
lik, igralski nabor avtorja serije Jesseja Armstronga pa ne bi mogel 
biti boljši.
Nasledstvo je ena od tistih televizijskih serij, ki ne stavi samo na en lik, igralski nabor avtorja serije Jesseja Armstronga pa ne bi mogel biti boljši. 

Veliki vodja družine je cinični in nergavi samodržec Logan Roy (Brian Cox), ki je s svojimi številnimi drznimi in marsikdaj verjetno tudi umazanimi poslovnimi potezami ustvaril finančni imperij Waystar Royco. A ta je že stopil v svoja 80. leta, v družini pa so se začela pojavljati vse večja trenja, kdo bo nasledil veliki imperij, zadeve pa je še pospešila Loganova možganska kap.

Maček v žaklju - tri milijarde dolarjev dolga

Najvišje v družinski nasledstveni hierarhiji je njegov sin Kendall, ki pa je diametralno nasprotje očetovemu odločnemu poslovnemu šakalskemu pristopu. Poleg Kendallove osebnostne šibkosti in naivnosti pa je ta kmalu po začasnem imenovanju za šefa korporacije soočen še z mačkom v žaklju - oče je namreč podjetju nakopal več kot tri milijarde dolarjev dolga. Kot je običajno v visokih poslovnih vodah, je skorajšnja smrt velikega poslovnega igralca Logana zamajala finančne trge, s tem je posledično začela padati vrednost delnic korporacije, banka upnica pa se je seveda zbala za svoje, tri milijarde dolarjev visoko posojilo. Že tako kočljivo situacijo pa še dodatno zaostrijo popolnoma disfunkcionalni družinski odnosi.

Po Loganovi možganski kapi so glavne položaje poleg Kendalla zasedli še njegov razvajeni in neuravnovešeni brat Roman (Kieran Culkin), sestrin odbiti povzpetniški zaročenec Tom (Matthew Macfadyen) in v vlogi nekakšnega dečka za vse rahlo retardirani bratranec Greg (Nicholas Braun). Družino sestavljajo še Loganova hči, sicer politična spindoktorica Shiv (Sarah Snook), sin Connor, ki nima poslovnih aspiracij, ter žena Marcia, ki je v omenjeni družinski konfiguraciji edina prizemljena osebnost.

Izjemna igralska zasedba

Nasledstvo je ena tistih televizijskih serij, ki ne stavi samo na en lik, igralski nabor avtorja serije Jesseja Armstronga pa ne bi mogel biti boljši. Vsak igralec namreč blesti v svoji niši družinske disfunkcionalnosti, od nepredvidljivega in jedkega Kierana Culkina (brat pozabljenega Macalulayja Culkina) do zelo nekonvencionalnega zaročenca (priveska) Macfaydena, za največ komičnih situacij pa poskrbi izjemni Braun v vlogi revnega bratranca iz Kanade, ki je padel v jetsetovski svet razvajenih in egoističnih bratrancev in sestrične. Armstrong se poleg koncizno izdelanih likov loti tudi satirične obravnave ameriškega poslovnega sveta in vseh njegovih konvencij, za nameček pa je tudi režija nekonvencionalna osvežitev v slogu televizijske nadaljevanke The Office in Podpredsednica.


Najbolj brano