Novi inštitut odpovedal prihod tujih specialistov

“V tem trenutku program zdravljenja otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami v celoti izvaja UKC Ljubljana,” sporoča strokovni svet ljubljanskega kliničnega centra (UKC). Novi nacionalni inštitut NIOSB pa je zapisal, da ta sklep spoštuje in je včeraj odpovedal vse že dogovorjene prihode tujih zdravnikov.

Novinarska konferenca Nacionalnega inštituta za otroške srčne 
bolezni Foto: Sta
Novinarska konferenca Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Foto: Sta

LJUBLJANA > V sporočilu za javnost je včeraj vodstvo nacionalnega inštituta za zdravljenje otrok s prirojeno srčno napako NIOSB zapisalo, da je strokovni svet ljubljanskega UKC sklep in sporočilo, da v celoti izvaja zdravljenje vseh bolnikov s srčnimi napakami, sprejelo že 3. avgusta.

V sklepu UKC sporoča: “NIOSB naj v celoti prevzame program zdravljenja otrok s prirojeno srčno napako in odgovornost za rezultate zdravljenja, ali naj se omeji na svetovanje, dokler na prevzem programa ne bo v celoti pripravljen.”

UKC dodaja, da so prebrodili kadrovsko krizo na oddelku otroške intenzivne kirurgije z vključitvijo domačih in tujih pediatrov intenzivistov in uspešno obvladujejo kadrovsko krizo na otroški kardiologiji z vključitvijo preostalih lastnih kardiologov in kardiologov iz sosednjih držav. Sporočajo še: “V tem trenutku program zdravljenja otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami v celoti izvaja UKC Ljubljana.”

Na podlagi tega sklepa in sporočila se je NIOSB odzval s pisnim sporočilom javnosti in stroki, v katerem poudarja, da v celoti spoštuje sklep strokovnega sveta UKC in je zato včeraj odpovedal vse že dogovorjene prihode vrhunsko usposobljenih tujih zdravnikov. Predsednik sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) Igor Gregorič je ob tem dejal, da je očitno, da v UKC v tem trenutku obstaja ignoranca do NIOSB z željo, da se novi zavod onemogoča v prevzemu dejavnosti kljub temu, da je strokovni svet UKC sam predlagal, naj NIOSB prevzame dejavnost v celoti.

Kot še pojasnjuje NIOSB, so dosedanjo pomoč v UKC zagotavljali na prošnjo vodstva UKC Ljubljana. “Kot smo sporočili že na tiskovni konferenci minuli petek, v skrbi, da bi imeli otroci potrebno zdravstveno oskrbo 24/7/365 dni na leto, primerljivo mednarodnim smernicam, vodstvo NIOSB ob pomoči predsednika sveta NIOSB pospešeno izvaja vse potrebno, da bi NIOSB čim prej lahko začel s kliničnim delom. Če bo pri prenosu dejavnosti tvorno sodeloval tudi UKC Ljubljana, bo to možno že v dveh mesecih,” sporoča NIOSB.

Strokovna direktorica UKC Jadranka Buturović Ponikvar pa je včeraj dejala, da so za odločitev NIOSB izvedeli iz medijev. “Drugače je z naše strani sodelovanje potekalo korektno, smo pa večkrat opozarjali na manjkajočo dokumentacijo, ki smo jo potrebovali v naši bolnišnici,” je dodala.


Komentar novinarja

Jasna Arko

Obstaja junaško srce s hrbtenico?

Za zdravstvo so skoraj vsi prepričani, da o njem vse vedo. Tudi, ko gre za nujne reformne ukrepe za kakovostno delovanje tega sistema. Ti niso skrivnost. Nanje politika formalno že leta prisega: vsem enako dostopno, javno, pravično, brezplačno zdravljenje takoj, ko ga potrebuješ. Na podlagi urejenega financiranja, seveda, ki ga napaja tudi zdravstveno zavarovanje, obvezno domala za vse. Že davno je očitno, da se praksa vse bolj odmika od teh ciljev. V vsakem mandatu politika obljublja ...

Preberi več

Najbolj brano