Več kot polno ne more biti

Da je naval na dolino Soče s ponudbo športnih aktivnosti na reki v poletnem času velik, je razumljivo. Ne le zaradi toplega vremena, temveč tudi zato, ker so adrenalinski in rekreativni športi blizu mlajšim generacijam, ki prek zime nimajo časa, ker morajo študirati ali pa delati. Vmes so mlade družine z otroki, ki morajo prek leta obiskovati šolo.

Ker postajajo reke in hribi bolj zanimivi kot prenatrpano morje, se obisk zadnja leta dodatno povečuje. S tem se v dolini Soče poglablja dilema, da ne rečemo nerganje, koliko še prenesejo. Zmogljivosti so te dni, vsaj še do prvega deževja, zapolnjene. Logistika šepa. Čas bi bil, da bi se že odločili, kje so meje. Nihče jih ne postavi, ker jih lahko zgolj cene. Toda ne brez dodatne kakovosti.

Zmogljivosti so te dni zapolnjene do prvega deževja. Čas bi bil za odločitev, kje so meje. Nihče jih še ni postavil, ker jih lahko zgolj cene.

Rafting agencije se kregajo, češ, da jih je preveč. Trgajo se za zaslužek. Turisti vriskajo na plovbi po Soči. Kdo ima prav? Nemški turist je ugotovil: “Dokler vsi lahko plujemo, smo zadovoljni, le prijateljsko si moramo Sočo deliti. Za nestrpnost ni prostora v tako lepi naravi.”

V Posočju so lani zabeležili 600.000 nočitev. Leto pred tem 500.000. Od leta 2009 se je število nočitev podvojilo. Presegajo slovenske turistične rekorde. To je izziv za premisleke. Kot pravi izkušena ponudnica, so gostje zadovoljni toliko, kot so zadovoljni domačini.

Ponudniki vedo, da morajo s poletjem preživeti. Zavod za turizem uvaja rezervacije, promovira, ureja najbolj zanimive točke, kot so Tolminska korita, zdaj se usmerjajo v urejanje izvira Soče, za kar bodo turisti tudi plačali.

Toda zdi se, da se prevečkrat zalomi pri malenkostih, ki stanejo malo. Zakaj v Breginjskem kotu ne uredijo 60 kilometrov peš in kolesarskih poti, kar so obljubljali že pred leti? Zakaj poti v Posočju niso ustrezno označene? Zakaj pri slapu Kozjak ni ograje? Zakaj ni možno izkopati dveh bazenov na Nadiži, da bi ljudje plavali?

Ponudniki se trudijo po svojih močeh, dobro delajo, vsi niso idealni, zlasti tisti, ki bi v hlastanju po zaslužku turiste trpali celo v kleti. Toda Posočje je v celoti gledano spoštljivo do turistov in narave.

Kanin obeta bolj pestro zimo. Hoteli so tisti, ki bi sezono lahko podaljšali. Kdaj bodo dokončali hotel Kanin, pa je še eno od vprašanj brez odgovora.


Preberite še


Najbolj brano