Poletje ob Soči je treba rezervirati

Te dni so v Posočju skoraj vse turistične postelje in kampi polni. Med tednom se še najde kakšen prostor, med vikendi težko. Tako bo do prve deževne ohladitve, ko po izkušnjah iz preteklosti večina gostov odide. Spet se krešejo mnenja o tem, ali sta dolina in reka Soča že preobremenjeni, ali bi bilo treba goste omejevati, kar je možno zgolj z višjimi cenami v povezavi z bolj kakovostno ponudbo. Za zdaj so cene zmerne.

Naravovarstveniki letos ne dovolijo bazenov na Nadiži, ki ima 23 
stopinj Celzija, pa čeprav vsi vedo, da bi jih prvo deževje zasulo.  Foto: Neva Blazetič
Naravovarstveniki letos ne dovolijo bazenov na Nadiži, ki ima 23 stopinj Celzija, pa čeprav vsi vedo, da bi jih prvo deževje zasulo.  Foto: Neva Blazetič

POSOČJE > Gostov je v Posočju veliko, da bi pa hodili drug po drugem, kot se pridušajo nekateri, vsaj v soboto ni bilo zaznati. Od Vršiča do Tolmina in Baške grape, na Soči, Nadiži in Idrijci ter višje v hribih je živahno, še vedno pa je brez težav možno najti mirne kotičke.

Ponudniki se veselijo poletnega zaslužka, ki bo moral zadoščati za velik del leta, glede na to, da je sezona v Posočju osredotočena na dva meseca. Kakorkoli obračamo, outdor ponudba je odvisna od vremena. S prvimi deževnimi ohladitvami se turisti razblinijo. Podatki o skoncentriranih poletnih nočitvah razkrivajo, da bo treba še veliko narediti za podaljševanje sezone v pomlad in jesen. Kaninsko smučišče vliva upanje na živahne zime vsaj na Bovškem.

Lastnica kobariškega kampa Koren Lidija Koren, ki je tudi podpredsednica slovenskega združenja kampov, ocenjuje, da je v Posočju kampov dovolj, da pa bi bilo treba dvigovati kakovost.

Večne dileme na Soči

Soča je v teh dneh prizorišče rafting industrije. Ne glede na gnečo je bilo med gosti, ki prihajajo predvsem iz evropskih držav, v soboto na izstopnem mestu na Trnovem ob Soči zaznati zgolj dobro voljo in ponos po opravljenem spustu. Ko smo nemškega kajakaša vprašali za mnenje, ali je na Soči že preveč ljudi oziroma plovil, je povedal: “Težko bi rekel, da jih je preveč. Dokler lahko vsi plujemo, ne vidim problema. Sem pa opazil tudi nevljudne kajakaške skupine. Reko si moramo prijazno deliti.” Brez dvoma je cena dnevne karte, tri evre, za kajakaše prenizka.

Moteče postaja, da se med ponudniki plovbe na Soči stalno kreše. V dolini se bodo z nenehnim povečevanjem števila agencij in z dilemo, ali naj imajo domače prednost, še soočali. Predsednik GIZ raftarjev dolina Soče Adis Hrovat vztraja, da je agencij preveč in da posledično pada kakovost. “Omejevanje rafting firm je stvar politične odločitve v lokalnih skupnostih.” Na občinah pravijo, da nimajo pristojnosti.

300 potnikov so v soboto prepeljali na Kanin.

Rezervacije tudi za kampe

V kampih je težko najti prostor za šotor ali kamper. “Z rezervacijami smo zaključili konec aprila, kljub temu je nekaj možnosti za tiste, ki pridejo 's ceste'. Pri nas prevladujejo Slovenci, je pa vse več tujcev. Kampirajo tudi do 20 dni,” pripoveduje lastnik kampa Nadiža Evgen Marcola. Kot pravi, cen ne bo zviševal, ker bi družine, ki pri njem prevladujejo, težko zmogle višje izdatke. Sprašuje se, zakaj zavod za varstvo narave ne dovoli izkopa dveh začasnih bazenov pri njegovem kampu in na kopališču pri Robiču. “Reka Nadiža bi izkop med prvim deževjem zasula.” Gostje v Breginjskem kotu pogrešajo urejene peš in kolesarske poti. Med vikendi parkirišča ne zadoščajo.

Lastnica kobariškega kampa Koren Lidija Koren, ki je tudi podpredsednica slovenskega združenja kampov, ocenjuje, da je v Posočju kampov dovolj, da pa bi bilo treba dvigovati kakovost. “Pomembna je uravnoteženost med številom gostov in zmogljivostjo infrastrukture. Domačinov ne bi smeli preveč preobremeniti. Ker gostje bodo zadovoljni le med zadovoljnimi domačini.” V kampih kakovost med drugim dvigujejo z uvajanjem parcel.

Hoteli z odgovornimi lastniki

Hotelov je v Posočju premalo, imajo pa zavzete lastnike, ki so družinska podjetja. Hotelu Dvorec v Tolminu se je pridružil Mali Dvorec, nekdanji penzion Rutar. Lastnica, domačinka Dijana Škoberne, je z zasedenostjo v obnovljenih sobah z različnim številom postelj zadovoljna: “Za vikende smo kar zasedeni. Pri nas prenočujejo festivalski gostje, ljubitelji narave, vodnih športov. Prevladujejo tujci iz Evrope, tudi Američani in turisti z daljnega vzhoda niso redkost. Kultura gostov je visoka, brez izjeme hvalijo dolino Soče.” Na internetu smo zaznali kar 20 povpraševanj v zadnjih 24 urah. Cene so zmerne. Za povezani družinski sobi s petimi ležišči je treba odšteti 150 evrov. Zajtrk je vključen.

Direktor bovškega hotela Alp Aljaž Žnider in hkrati prokurist hotela Mangart (oba sta v lasti družine Žnider) pravi, da je 70 odstotkov njihovih gostov tujcev, na prvem mestu so Nemci. Povprečno ostajajo tri dni. Opažajo upad števila Italijanov. “Med pogovori z gosti, ki želijo predvsem aktivno preživljati počitnice, ugotavljamo, da pogrešajo označbe na pohodniških poteh in bolj urejena vstopna in izstopna mesta do Soče.”

V hribih je živahno. Na Kanin so v soboto popeljali skoraj 300 potnikov. Žal je popoldanska nevihta, ki je delno okrnila tudi tradicionalno Čomparsko noč, žičnico za krajši čas ustavila. Del potnikov so v dolino prepeljali naknadno. Včeraj so na Kanin prepeljali rekordnih več kot 800 poletnih potnikov.

Med vikendi so zasedene tudi koče na Vršiču. Poštarski dom je priljubljena postojanka za popotnike po oblegani Alpe Adria Trail. Kot pravi oskrbnik Tičarjevega doma Beno Arnež, gostje ostajajo eno noč. “Pričakoval bi večjo urejenost na prelazu, letos tam še javnega stranišča ni več. Avtobusni promet prek prelaza ovirata dve gradbišči na primorski strani.”


Komentar novinarja

Neva Blazetič

Več kot polno ne more biti

Da je naval na dolino Soče s ponudbo športnih aktivnosti na reki v poletnem času velik, je razumljivo. Ne le zaradi toplega vremena, temveč tudi zato, ker so adrenalinski in rekreativni športi blizu mlajšim generacijam, ki prek zime nimajo časa, ker morajo študirati ali pa delati. Vmes so mlade družine z otroki, ki morajo prek leta obiskovati šolo. Ker postajajo reke in hribi bolj zanimivi kot prenatrpano morje, se obisk zadnja leta dodatno povečuje. S tem se v dolini Soče poglablja ...

Preberi več

Najbolj brano